Amerikai Plán

"Tudom, mi vagy te. Az örök otthon."

Beszélnünk kell Kevinről

2017. november 10. 13:27 - Alec Cawthorne

18689345_e07afcbd36b98081ff29277b15772c2a_wm.jpgHollywood bűnbánósdit játszik. Kell is az néha. Segít lecsapolni a rossz vért, ahogy Clemenza mondja A Keresztapában. Nincs itt semmi különös látnivaló, az álomgyár egész egyszerűen most az egyik ritkábban alkalmazott funkcióját gyakorolja: a főpapi-inkvizítorit. Az álomgyár most formát cserélt, mint valamiféle alakváltó robot a Transformersben, és ítélőszékké gyúrta magát. Most "fejhullós" időszakban járunk. Harvey Weinstein már elnyerte megérdemelt büntetését a nevével összefüggésbe hozott szexuális visszaélések miatt. Hogy igazak-e a vádak, melyek Weinsteint érték, nos, ezzel nem tisztem foglalkozni. Valószínűleg igen. Katapultálták is Hollywoodból. Most Kevin Spacey van soron. Igen, kedvelem Spacey munkásságát, korosztálya egyik legjobb hollywoodi színészének tartom, és tudom, nehéz lesz elhinni, de ez teljesen mellékes az alábbi sorokban kifejtendő gondolatok szempontjából.

Spacey az elmúlt pár hétben újra végigtaposta az A-listás sztárok hollywoodi ranglétráját, csak éppen most ellenkező irányban: ezúttal lefelé haladt (pontosabban rángatták). Nem, nem vagyok áldozathibáztató, nem védelmezek szexuális fenevadakat sem, csak arra kérek mindenkit, hogy gondoljunk bele egy pillanatra: Spacey-t először a House of Cards című kultikus sorozatából rúgják ki páros lábbal, majd búcsút int neki egy ügynökség, végül pedig a legújabb filmje díszbemutatója marad el a skandaluma miatt. Ha az előzőek nem is, ez utóbbi lépés már okot adhat némi szemöldökráncolásra: valóban indokolt elnapolni egy film premierjét, csak mert a benne szereplő színész egy heteken, lassan hónapokon átívelő botránysorozat középpontjába került? De a hab a tortán csak ezután következett: Kevin Spacey-t utólag kiollózzák az ominózus filmből - Ridley Scott legújabb rendezéséből -, a már kész produkciót újravágják, illetve a színészt Christopher Plummerrel helyettesítik majd, akit állítólag Scott eredetileg kiszemelt a szerepre, csak a csúnya stúdió megtorpedózta az elképzelését, egy nagyobb nevet kívánva (na persze).

Hollywood most végre szembenéz a múlttal, és megfellebbezhetetlen erkölcsi fölény birtokában beviszi a kegyelemdöfést az álomgyár békéjét régóta belülről emésztő, parazitaként élősködő szexuális ragadozónak. Egy fenét. Eme akció mögött nem áll semmiféle morális megfontolás, ellenkezőleg: szimplán üzleti célokat szolgál. Egyrészt az elmúlt időszak eseményei után meglehetősen nehéz lenne bármilyen nagyszabású hollywoodi filmet Spacey nevével értékesíteni, másrészt ugyanakkor még előnyös marketingfogás is lehet e lépés, hiszen hírverést csinálhat a produkciónak - immáron lesz egy szaftos kis botrány, amelyről a nagyközönség beazonosítja a mozit, ami felcsigázza az érdeklődésüket és serkenti a mozijegy-vásárlási kedvüket. Egy percig se gondoljuk tehát, hogy Hollywoodot morális szempontok késztették erre a drasztikus döntésre.
23379888_1512169455486331_1107820019866418526_n.jpgUgyanakkor Hollywood e tettével áthágott egy láthatatlan választóvonalat. Azzal, hogy Spacey-t gyakorlatilag kiretusálják egy filmből - eltüntetik, mintha sosem lett volna -, átlépnek egy másik logikába: a múlt szabad korrekciójának logikájába. Innentől bármilyen eszköz megengedett lesz, amely hatékonyan radírozza ki Spacey-t a hollywoodi rendszerből. Könnyűszerrel törlésre kerülhet a színész IMDb-adatlapja is, de az is előfordulhat, hogy a komplett filmográfiáját újravágják, vagy esetleg egy CGI-színésszel helyettesítik majd. Azt sem látom azonban kizártnak, hogy egy ifjú transznemű hollywoodi színművésszel - mondjuk egy bizonyos Roberta Safe Spacey-vel - pótolják majd a szexuális bestiát. Lehet, hogy nemsokára már bűncselekménynek fog számítani, ha valaki a Spacey-filmek eredeti (Spacey-t tartalmazó) verzióit birtokolja? Ha a "spaceytlenítés" eddigi megnyilvánulási formái nem is, ez utóbbi már világosan jelzi: itt bizony boszorkányüldözés folyik. Csak az a baj, hogy bármennyire is igyekszik Hollywood, s bármilyen serény lehet a vágóolló a stúdiófejesek kezei között, egyetlen életművet sem lehet nyomtalanul kigyomlálni a kollektív emlékezetből. Pláne nem, ha az adott életmű olyan impozáns, mint Spacey-é.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikaiplan.blog.hu/api/trackback/id/tr4213229699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gPeterS 2017.11.11. 13:26:53

Ja van az a vicc h charlie sheen kevin spacey meg louis ck ul egy kocsmaban.. Csak nem jut eszembe a folytatas de vlmi olyasmi lenne h charlie ha jol emlekszem pornoszinesznoket fertozott hiv virussal de az menyivel komilfobb mint mostanaban lenni sexragadozonak es kozben isznak egy italt
süti beállítások módosítása