Amerikai Plán

"Tudom, mi vagy te. Az örök otthon."

Hét dolog, amit ma már utálok a Love Actuallyben

2017. november 13. 14:56 - FOUREY

nbcu-61107575-full-image_gallerybackground-en-us-1484000598207_ri_sx940.jpgŐszintén be kell vallanom, hogy az Igazából szerelem sokáig az egyik kedvenc vígjátékom volt. Eleve kedveltem ezeket a némiképp egy kaptafára készült angol vígjátékokat (mint a Négy esküvő és egy temetés, meg a Notting Hill stb.), az Igazából szerelemben pedig különösen kedveltem a film ritmusát: ahogy a párhuzamos történetszálak egymásba érnek és egy elnyújtott, drámai, nagy fináléba torkollnak. Szerettem a karaktereket is, a cameokat, szórakoztatott a politikai szál (nagyon nem kedveltem Bush elnököt, Blairrel kapcsolatban pedig voltak bennem bizonyos illúziók is) és megríkattak az érzelmesebb jelenetek. Különösen tudtam azonosulni a művész Markkal és reménytelen szerelmével Juliet iránt.

Nos, az azóta eltelt tizennégy évben alaposan megváltoztam (öregebb lettem-e vagy keserűbb, ki tudja). Legalábbis erre kellett rájönnöm, mikor nemrégiben újra megtekintettem a filmet. Nemhogy nem tetszett már, de gyakran halálosan idegesített is. Következzék hét ok, ami miatt most már inkább cikinek érzem Richard Curtis filmjét:

1. Most már rosszul vagyok a brit felső (közép)osztály dicsekvésszámba menő nyafogásának látványától. Az Igazából szerelem a miniszterelnök, a miniszterelnök nővére és cégvezető férje, a menő művész, a sikeres író stb. szívfacsaró sorsfordulatainak története. Persze nem mindenki az elit tagja, de akkor meg libériás inas vagy akkora  proli, hogy muszáj legyen röhögni rajta. Nem tudom, miért nem irritált ez tizennégy éve, talán szociálisan lettem érzékenyebb és alakult ki bennem ezzel párhuzamosan valamiféle ressentiment az elittel szemben, de tény, hogy most már hányhatnékom van a filmnek ettől a részétől.

2. A filmben elképesztő lenézéssel vannak ábrázolva az idegenek. Emlékezetes módon Colin Firth egy portugál házvezetőnőbe szeret bele abban a franciaországi vidéki házban, ahol alkotói magányt keresett. Namármost a lány családját olyan visszataszító sztereotípiákkal ábrázolják, hogy attól felfordul az ember gyomra. Falkába verődve járnak, szőrösek, hangosak, bunkók, középkori módon gondolkodnak és érzelmesek. De nem járnak sokkal szerencsésebben az amerikaiak sem, akik egyfelől arrogánsak és erőszakosak (az Elnök és munkatársai), másfelől buták, mint a föld és könnyen szexre kaphatók (a wisconsini lányok). Ehhez képest a britek sokfélék, persze, de az Elnök és a Miniszterelnök összecsapása kapcsán megszólal, némiképp óvatosan, önironikusan is, de félreérthetetlenül pozitívan ábrázolt brit nacionalizmus hangja is.
hugh-grant-love-actually.jpg
3. A történetszálak közül a sokáig hozzám leginkább közel álló Mark és Juliet viszonylatról rá kellett jönnöm, hogy inkább undorító, mint romantikus. Mark egy súlyos mentális problémákkal küszködő zaklató, akinek az esküvőről készült videóját már nem tudom ugyanolyan ártatlan szemmel nézni, mint tizennégy éve. (Most tekintsünk is el attól, hogy az a videó vicc, ami nem lett volna elkészíthető a valóságban olyan módon, olyan minőségben. Egy realisztikusabb videó viszont kevésbé lett volna romantikus és árulkodóbb lett volna Mark viselkedésének problematikusságával kapcsolatban.)

4. Harry (Alan Rickman) és Mia (Heike Makatsch), valamint David (Hugh Grant) és Natalie románcai munkahelyi szexuális zaklatásnak tűnnek mai szemmel és ettől függetlenül is, gyomorforgató az a mód, ahogy a filmben a Miniszterelnök szembefordulása az amerikaiakkal hirtelen felindulásból, egyszerű féltékenységből következik be, holott korábban hosszasan fejtegette, hogy miért nem áll érdekében mindez az országnak.

5. Inkább idegesítőnek tűnik, mint rokonszenvesnek ma már, ahogy a melegség témájához közelít: körülményeskedve és akaratlanul is a heteronormativitásra ráerősítve kezeli a kérdést. Amikor például Mark bánatos szemmel nézi az esküvőn legjobb barátja, Peter és titkos szerelme, Juliet táncát, az együttérzésre törekvő Sarah megkérdezi tőle, hogy azért ilyen szomorú, mert meleg? Mark a kérdésre őszinte felháborodással reagál. Isten ments, dehogy. Máskor meg, amikor az árván maradt kisfiú, Sam, mostohaapja arról próbál érdeklődni Samnél, hogy pontosan ki is okozta a szerelmi bánatát, a mostohaapát játszó Liam Neeson belebonyolódik a névmások problémájába és egyre kínosabb fecsegés közepette igyekszik tisztázni, hogy őt nem zavarja, hogy ha Sam szerelme esetleg nem she, hanem he, de azért persze mérhetetlenül megkönnyebbül, amikor a fiú kineveti őt és közli, hogy egy lányról van szó. S végül ugyanez a szerencsétlenkedés ismétlődik meg a hirtelen újra felfedezett rockert játszó  Bill Nighy történetében, akit menedzsere azzal fogad, miután kliense közli vele, hogy inkább vele akarja tölteni a karácsonyt, mint Elton Johnnal, merthogy a karácsonyt a szeretteinkkel töltjük és a jelek szerint neki ő jutott élete szerelmeként, hogy tíz percet töltött Eltonnál és máris meleg lett. Ami egyfelől mérsékelten vicces bunkóság (s mint ilyen, diszkrét prolizás is egyúttal), másfelől gyorsan kiderül, hogy nem comingout volt, hanem csak egy esetlenül érzelmes megnyilvánulás, hiszen Bill Nighy rögvest tiltakozik és azt javasolja, hogy nézzenek együtt pornót és rúgjanak be. Mindenki megkönnyebbülhet: a zenész és a menedzser csak lúzerek, nem melegek. Huhh.   
love-actually-gallery-2.jpg
6. Az Emma Thompson által játszott, megcsalt családanya, Karen története (férje, Harry az egyik beosztottjával kavar a szeme láttára) önmagában továbbra is szívszorító, de a konfliktus feloldása a film végén, vagyis, hogy egy kis idő és távolság majd segít a dolgok rendbetételében, legalábbis problematikus. Nem (csak) erkölcsi értelemben, hanem drámaként is. Ma már nem tudok nem mérhetetlenül dühvel nézni Harryre és nem haragudni Karenre, amiért mindezt tűri.

7. A visszataszító lúzer, Colin történetében azon kellene nevetnünk, hogy pusztán a brit akcentusa és az amerikai lányok nimfomániája minden problémát megold, amint a fiú elhagyja szenvedései földjét és Amerikába látogat. Ha-ha. Nagyon vicces.

A sor még folytatható lenne, mert hasonlóan irritáló dolgokkal tele a film. Vagy csak arra hivatkozni, hogy milyen gyomorforgatóan giccses és harsány az egész. De nem lenne fair. Az Igazából szerelemről így is nyugodt szívvel állítom, hogy bizony elrepült felette az idő vasfoga... vagy legalábbis egy nikkelszamovár.     

57 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikaiplan.blog.hu/api/trackback/id/tr1413262157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

silasman 2017.11.14. 09:38:58

Megkeseredett korosodó értelmiségi lettél, igyál vagy szívjál többet.

emzéperiksz 2017.11.14. 09:39:02

Ez nem dokumentumfilm, hanem fikció. Nem kell ennyire komolyan venni. Besavanyodtál a korral, szerintem ez történt veled.

"Sérti a fülemet ez a hitetlen beszéd" 2017.11.14. 09:39:04

Jesszus, ne is haragudj, de kicsit túltoltad. Egyrészt, ezt a filmet a helyén kell kezelni, nem pedig belemagyarázni izzadtságszagú ideológiát. Arra tökéletesen megfelelt, amire készült. Nyilván, lehetett volna liverpooli munkásosztálybeliekről is karácsonyi vígjátékot készíteni, meleg szereplőkkel. Sajnos, a polkorrektség a humor és az eredeti ötletek egyik megfojtója. Javaslom, ezek után Monty Pythont ne nézz, mert ki tudja, mit váltana ki belőled.

Lousha 2017.11.14. 09:39:14

A 6. szvsz téves. Én mindig úgy értelmeztem, hogy Karen elhagyta a férjét. Szakított az évtizedes megértő, beletörődő, önmagában semmire sem méltó háziasszony szereppel, normálisan felöltözött, lefogyott, úgy általában jobban odafigyelt magára, és kiállt magáért. A reptéri találkozás a film végén nekem azt sugallja, hogy ők most vagy külön élnek, vagy el is váltak, a gyerekek miatt találkoznak csak, ezért a meglehetősen hűvös, tartózkodó stílus.
Az más kérdés, hogy nekem úgy tűnt, hogy azt a kérdést szándékosan nyitva hagyták, hogy végül újra összejönnek-e vagy sem, és ez nem is baj. Girl power meg feminizmus hurrá, de ettől még a jelek szerint ez egy évtizedekig elég szépen működő házasság volt, aminek voltak hibái, amik most egy nagy döccenő formájában hirtelen megtestesültek. Ennek lehet az a vége, hogy mindenki megy a maga útján, de nem ez az egyetlen megoldás. Miután mindketten megértik, hogy miben hibáztak, éppen meg is próbálhatnak visszatalálni oda, ahol a házasságuk kezdetén voltak.

zizi77 2017.11.14. 09:39:21

azon túl, hogy már unalmas ennyi tv-s lejátszás után, a pontok többsége erős sarkítás, vagy csak marhaság egy limonádé film hibájának felróni. A 7-es nyilván lehetetlen, de sok benne a poén lehetőség.
Nekem annyi vele a bajom, hogy a pornó imitátoros szál miatt, gyerekeknek nem nézhető, így a családi filmnézés lehetősége elveszett.

abc 2017.11.14. 09:39:25

Én is így vagyok most már a Frakk!-al , nem tudom megnézni ahogy bánnak a kommenista jómódú nyugdíjasok a szerencsétlen dzsentri származású =Frakk mint név árulkodó) barna bőrű (hátrányos helyzetű) rabszolgaságban tartott állatukkal.

Döbbenetes ezt a nem PC mesét hogy tudtam nézni 40 éve gyerekkoromban (Rémusz bácsiról már nem is merek beszélni)...

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2017.11.14. 09:39:29

Hát ebből csomó mindennel egyetértek. Régen amúgy jómagam is kedveltem, de tavaly már nagyon untam, az angól lóúzerből, amerikában szex isten lesz sztori nekem mindig is kilogótt a filmből (hiszen a többi azért többnyire, de legalábbis jóval hihetőbb). Mark sztorija pedig tényleg inkább creepy-nek tűnik. A kvázi megcsalásoso száll pedig tényleg fura: nyilván semennyire sem "happy", de nem is mer tragédiába menni. A sztereotipiák engem kevésbé zavartak, de való igaz, hogy nem ábrázolja árnyaltan a prortugál családot :D).

Mr Long 2017.11.14. 09:39:35

nagyon trendy problémákat vet fel a bejegyzés...

2017.11.14. 09:39:37

Ez a film elsőre is nagyon irritáló volt.

Terézágyú 2017.11.14. 09:45:25

Igen, és Micimackó is egy pszichopata lúzer, meg a kis hableány is, aki lábakat akar stb. stb. stb. stb.

kaamir 2017.11.14. 09:39:59

Ez remélem komoly, mert viccnek durva lenne.

De tényleg: ez a film pont, hogy karikírozza és idézőjelbe teszi az itt említett dolgokat. Nincs itt semmi bunkóság, ezt szatírának hívják.

Nahát???? 2017.11.14. 09:40:01

“Legalábbis erre kellett rájönnöm, mikor nemrégiben újra megtekintettem a filmet”

Hányadik alkalommal is?
Második? Netán ötödik? Vagy sokadik?
Mivel én teljesseggel igénytelen és alulművelt vagyok, ezért ez a habkönnyű, romantikus ujjgyakorlat nekem sokadjára is több örömet okoz, mint Jancsó Miklós teljes életműve. Vajon a Jóisten meg tudja ezt bocsátani?
És a világ?

commentes nikk 2017.11.14. 10:32:00

Full kreténség a poszt, gördülnek róla lefelé az izzadságcseppek az erőlködéstől, hogy valami frappánsat írjál, de csak kínos lett. és nem a filmet védem, én is unom már nagyon.

újnickreg 2017.11.14. 10:32:02

Szerintem is inkább feletted járt el az idő...
Egy ilyen filmet komolyan venni...hát :-(

Az viszont nagyon zavaró, hogy a bejegyzés címében "Love Actually"-ként említed a filmet. Itthon ember nem említi így!

És igen, kb. ennyit tudok hozzáfűzni az irományodhoz, kár volt az időt vesztegetni rá, hogy elolvastam :-(

VaradiJanos 2017.11.14. 10:32:04

Már az maga hányinger, hogy karácsonyozgatnak benne, ezzel megsértve a határunkon koncentrációs táborban sínylődő kiskorú mérnökök ezreit és persze rasztaszívet, tagat és highupot

2017.11.14. 10:32:11

Igazuk van a többieknek ! Ez egy szórakoztató film , nem több ! Kár ebbe belemagyarázni bmit . Sztem is igyál egy pohárral.

ethan blow 2017.11.14. 10:35:01

Nem a film lett más, az pontosan ugyanolyan, mint akkor volt. Ha nem tetszik, akkor veled történt valami...meg a világgal. És nem biztos, hogy mindkettő jobb lett...

Visceroid 2017.11.14. 10:50:33

"Mindenki megkönnyebbülhet: a zenész és a menedzser csak lúzerek, nem melegek. "

Ez teccik...:)

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2017.11.14. 10:50:38

Húha, mint heteronormatív egyén én nem értek egyet a poszttal.

aaabbbccc 2017.11.14. 10:50:45

ha irrital, akkor ne nezd meg

Aurora86 2017.11.14. 11:00:28

Hadd áruljak el valamit: a világ összes komédiája irritáló. ugyanis a világ összes vígjátéka sztereotípiákra épül, jó reggelt. Min akarsz nevetni, azon, hogy a becsületes angol srác elhívja könyvtárba meg moziba a becsületes amerikai lányt, aztán három hát randizgatás után megcsókolják egymást?

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.11.14. 11:00:38

Akár érezhetném azt, hogy túl lett tolva.
De a 2., 3. és az 5. pontot el is fogadom, mert hiána vígjáték, egy ilyen film is tud befolyásoló lenni.
A 4. pontban a zaklatást nem is látom, de ennyi munkahelyi szex kicsit sok egy romkom-ba.
Pont vasárnap néztem egy amerikai vígjátékot, az is a kertvárosban játszódik. És az ilyen helyeztekben a 40-es feleség mindig arról bezsél, hogy ingyen szaxit ad este a férjének. És mivel ez elég sok filmben van, simán azt üzeni, akkor ez így jó.
De sorolhatnám hány rossz üzenet van csak szex-intimitás témában a mozifilmekben, amit egy idő után elvárunk.
Ezért párkapcsolati üzenetként rossz a 6. pont és szex miatt a 7.

Haloperidol 2017.11.14. 11:00:39

Poszter, úgylátszik, megfertőztek a progresszív agymosással amerikából, hogy nem tudsz élvezni egy ártalmatlan romantikus limonádét, mert túlságosan heteronormatív, és néhány ártlmatlan poén szerinted zaklatás. Ahogy öregszel (vagy ahogyan beleverik az agyadba a ma divatos überPC gondolkodásmódot) elveszted teljesen a huorérzékedet, és mindent halálosan komolyan fogsz fel egy víg(!)játékban.
Ajánlanám, hogy nézzed inkább a Kis Vuk című szarkupacot, ott vigyáztak a PC-re, hiszen az egyik szereplő egy tolókocsis kisgyerek.

Sascha Braun 2017.11.14. 11:28:12

Teljesen jogos kifogások. Azért lett ilyen ez a film, mert a stáb tagjai egytől egyig mind sztereotipizáló, homofób rasszisták, fasiszták, Trumpisták. Ez a film elfogadhatatlan, tűrhetetlen, és mindenkit, aki részt vett az elkészítésében meg kéne büntetni, ellehetetleníteni, megalázni, a munkájától megfosztani, hogy egyszer és mindenkorra megtanulják, nem lehet csak úgy viccelgetni a mélyen elnyomott és megnyomorított kisebbségek kárára. Továbbá forgassanak egy új verziót a filmből, kivágva minden olyan jelenetet, ami bármely embertársunknak zavarná az érzékenységét, és ahol az apuka azon akad ki, hogy a kisfia nem meleg, de semmiképp ne könnyebbüljön meg, hiszen a valóságban sem lenne normális ez a reakció. Minden apa, aki azon örömködik, hogy heteroszexuális fiút nemzett, az valójában homofób és rasszista, és mint ilyet el kéne lehetetleníteni és a munkájától megfosztani. Legyen tehát egy új verzió a filmből, ami minden mozitermet szerte a világon egy boldog kis safe space-szé változtat, ahol nem futhatunk bele ilyen elképesztően primitív és ostoba, sztereotipizáló poénokba, amin egy intelligens, felvilágosult ember amúgy sem nevet, főleg nem más embertársai kárára.

BelaVak 2017.11.14. 11:49:00

Ahogy olvastam a posztot, vegig a belole keszulo Hitler video (a la Osszeomlas) lebegett a szemem elott, ahogy a Fuhrer magabol kikellve orditja, hogy a homoszexualisok heteronormativ modon vannak abrazolva. Ja bocs, a "homoszexualis" mar nem PC.

Pic 2017.11.14. 11:52:03

Bélám ez 10 pontos volt!

gahan 2017.11.14. 12:12:15

@abc: jajj, ezen könnyesre röhögtem magam!!! :) Ott a pont! :)

2017.11.14. 12:38:11

A 6- oshoz szólnék hozzá. Szerintem meg pont a legvalóságosabb szál. A megcsalt feleség fájdalma, a férj megbánása, nap, mint nap megtörténő sztori. Pont hogy azt mutatja meg, hogy nem dobunk el mindent azonnal és rohanunk a válóperes ügyvédhez, hanem továbblépünk. A fájdalom megmarad, ezzel már együtt kell élni. Azt feltételezni, hogy akik így döntenek, hibát követnek el, nagy naívság, egy csomóan élnek így. Ha egy félrelépés miatt mindenki elválna, tényleg alig maradna házasság. Nem akarom elhinni, hogy ennyi felnőtt ember él álomvilágban.

nautilus123 2017.11.14. 12:40:50

Azok is jók, akik komolyan veszik a posztot.

chrisred 2017.11.14. 13:50:53

Azt hiszem, a humorérzékednek örökre annyi. Legközelebb még az is kiderülhet számodra, hogy Chaplin mennyire empátia nélkül ábrázolta a társadalom számkivettetjeit, akik éhségükben a saját cipőjüket is elfogyasztják.

Lucapop Simon 2017.11.14. 13:51:16

Szerintem többet ne nézz újra egy olyan filmet sem, ami egykor tetszett, mert apránként össze fog dőlni a világod! :o)
Nagyon úgy tűnik, hogy az évek alatt szépen besavanyodtál, s közben túlságosan nyitottnak szeretnéd feltüntetni magad azokkal a jelenségekkel kapcsolatban, melyek az elmúlt egy-másfél évtizedben "trendivé" váltak/nak a valós hétköznapokban. Ezek alapján némi megerőltetéssel (gondolom), talán még össze is tudnál hozni 8.-9.-10. pontot is arról, hogy mi nem tetszik még az első megtekintés óta.
Javaslom, hogy a DVD extrái között megbújó, de KIMARADT hol komoly, hol nagyon is szórakoztató - számomra zseniális - fél órányi jelenetsort még véletlenül se tekintsd meg, mert félő, hogy születik általad egy 2. ilyen keserűcske írás is újabb 7 pontba szedve.
Talán kár volt, az egykor egészségesen jól belőtt humorküszöbödet ennyivel lejjebb állítani.
Szerintem ez a film akkor sem volt több, mint aminek látszani akart, és most sem sokkal kevesebb, mint ami akkor volt. Mert ahogy "...a sűrűn olvasott könyv is egyszer unalmassá válik", sokadszorra természetes, hogy idővel ennek is megkophat a varázsa. Minden egyebet pedig, megírtak már az itt a fentebb hozzászólók.

geeforce 2017.11.14. 13:51:20

"Tudod mi a te bajod?...hogy sokat voltál vidéken...."(Csapd le csacsi)

Jottó 2017.11.14. 13:51:29

számomra ebben a filmben mindig is az volt a legirritálóbb szál hogy a nemtomhogyhívják szőke(szőkésbarna) csajszi aki szintén a szerkesztőségben dolgozik és belezúg a szinténnemtommianeve magas sötéthajú jópasiba, és viszont, na és a csajnak van a "beteg" testvére aki folyamatosan hivogatja telefonon, épp akkor is amikor végre összejönnének és a csaj nem képes a saját boldogságáért tenni valamit hanem a beteg bátyjára (aki intézetben van ugye tehát elviekben gondoskodnak róla) szánja az életét és magának esélyt sem ad valami kis boldogságra

pushup 2017.11.14. 13:51:41

"Inkább idegesítőnek tűnik, mint rokonszenvesnek ma már, ahogy a melegség témájához "

igen, ezt megértem.

ahogy öregszem, én is változok. például amikor egyedül ülök az autóban és elém vág valaki a macisajt mögül, már nem azt üvöltöm, hogy a "mocskosbuzikurvaanyád", hanem inkább "azt a rosszéletű meleg, szabados szexuális gyakorlattal rendelkező felmenődet" ... aham, jaja

Treff Bubi 2017.11.14. 14:24:26

Ezek a karakterek, szituációk szándékosan lettek ennyire extrémre írva, ez egy kőegyszerű paródia, egydimenziós szereplőkkel. Nem is értem, hogy juthatott a szerző eszébe bármi többet belegondolni.

emzéperiksz 2017.11.14. 14:24:34

@Jottó: Ez speciel egyáltalán nem kellene, hogy irritáló legyen, számtalan hasonlót láttam már az életben, hogy egy beteg családtag miatt ment gajra egy szép szerelem, kapcsolat. Nem bírja ki a kapcsolat a kéretlen harmadikat, akit az egyik fél, akinek a szerette, nem hagyhat magára, a másik viszont kevesli így azt az időt, amit a párjától kapni tud. Jó, ez általában nem egy testvér, hanem idős, önmaga ellátására képtelen szülő szokott lenni, de testvér is lehet, aki narkós, beteg, fogyatékkal él stb.
Sajnos ez a szál éppen egy nagyon is valós problémát, a szőkésbarna csaj lelkében meglévő valódi dilemmát boncolgat. Persze kicsit túlzásba esik, mert egy vígjátékban kellenek a túlzások, de attól még ezek valós dolgok.

kaamir 2017.11.14. 16:07:31

@nautilus123: Még ha vicc is, amit azért kétlek, nagyon alkalmas arra, hogy táptalajt adjon az olyan - itt is megjelenő véleményeknek - hogy a liberális véleményterror / PC kommandó megint lecsap. Kár ennek a butaságnak ilyen magas labdákat adni.

meggymárka 2017.11.14. 16:07:34

Ne lovalld bele magad Loretta...

Sütemény1975 2017.11.14. 16:07:37

Te változtál. Sajnos rossz irányba. PC lettél. Elszomorító..... Mert errefelé tart a világ.

daytona500 2017.11.14. 16:08:03

A "brit akcentus" vajon mi? A magyar is akcentus?

Egyébként amire gondolsz, az létező dolog, az amerikaiak izgulnak a brit angolt (szépen) beszélőkre, a vicces benne csak annyi, hogy milyen könnyű dolguk van így odaát. Kb olasz pasi, francia nő, stb. szintű dolog.

De az a brit akcentus nagyon jó... Az angol anyanyelvűek amúgy sem beszélik soha akcentussal a saját nyelvüket. Inkább dialektusok vannak.

Bafana 2017.11.14. 16:08:10

Én Hugh Grantet utálom a tucat hősszerelmes szerepéért. Mint Steven Seagal nyálszerepben. Tucat.

Mr.paksimogyoró 2017.11.14. 19:03:59

@silasman: Ezt a cikket ennél egyszerűbben de nagyszerűbben nem lehet kommentelni. 10/10
Grat :D

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.11.14. 19:15:11

@daytona500: Elhatároztam, hogy nem fogok a sok gyökér trollnak válaszolgatni, de a kommented annyira ostoba, hogy gondoltam, mégiscsak szánok rád némi időt, ha már percekig röhögtem rajtad.

Mert mekkora nagy lufi egó kell már ahhoz, hogy valaki nekiálljon osztani az észt arról, hogy mi az akcentus és mi a dialektus egy filmes blogon? De ez semmi!

Ráadásul zöldségeket is beszélsz, amire magadtól is rájöhettél volna, ha nagyképűsködés előtt nekiállsz guglizni egyet. De még ez se akkora dolog... Ilyen korban élünk, amikor a kincstári segglyuk mellett mindenkinek véleménye is van mindenről.

De ráadásul azt is bebizonyítottad egyetlen kommenttel, hogy még arról a filmről sincs lövésed sem, amiről a blogposzt szól: www.youtube.com/watch?v=pHqhAnguYJ0 Nézz csak bele és csodálkozz rá, hogy "cute British accent", te gyökér. Eh...

10/10.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.11.15. 12:48:33

Haha. Ezt írta daytona500 egy másik blogon egy posztom alatt: "Kultúra? HAHAHAHAHHAHAH te alpári mocskos fasz. KULTÚRA??? Te hipokrita geciláda"

Nem kérem számon, hogy nem ismerte be a tévedését. Az se zavar, hogy nem maradt csendben. (Mindkét opció valószínűbb lett volna, ha eleve nem is ír ilyen kommentet itt, szóval nincs ebben semmi meglepő.)

Na de gyáván átmenni egy másik blogra (ahol nem látszik, mekkora ökörségeket is beszélt itt) és ott nem egyszerűen csak gyalázkodni, de olyan logikai Möbius-szalagok gyártásába kezdeni, amelyekben egyszerre mond hipokritának és geciládáz le, nevez alpárinak és mocskos fasznak, az egyszerűen PRICELESS!

És mindezt azért, mert nem elég, hogy vele ellentétben én valóban tudom, mi a British accent és vele ellentétben láttam is a filmet, amiről posztot írok, de ráadásul egyébként is szeretem a kultúrát (járok múzeumokba, kiállításokra, színházba stb.): 10/10!!!!

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.11.15. 13:09:11

Bocsánat, tévedtem! daytona500 még egy másik blogban is kommentelt és ott karakánul kiállt az álláspontja mellett. Idézem:

"Kommunista vén fasz. Néhány dolgot tanulj meg az élettől és a retkes kurva anyádtól:
- Ha valamihez nem értesz, ne verd a segged a földhöz óbégatva az elveidet is megszegve, fennhangon, mert csak nagyobb hülyét csinálsz magadból, mint amekkora valójában vagy!
- Azért mert az élet seggbekúrt és egy csótányos panelban kell rohadnod, azt csak saját degenerált és ostoba énednek köszönheted.
- A saját anyanyelvét senki nem beszélheti akcentussal te mocskos geci, ha te ugatnál valamilyen nyelvet bármilyen szinten, akkor azt te biztosan akcentussal beszélnéd. A britek eleve az alapnyelvet beszélik, hogy beszélhetné bárki akcentussal te tudatlan ökör? Mert egy forgatókönyvíró azt adta egy karakter szájába te segglyuk?
"GUGLIZD" ki te kuglifejű fasz. "British accent", mi te geciszopó? A "technology" is technológiát jelent szerinted te szarfaszú retardált? Az amerikai, ausztrál és egyéb angol az bizony mind dialektus.
Olvass könyveket és tanulj, ne a wikipédiára meg a "guglira" mutogass mint az összes szánalmas barom! Te vagy az ékes példája annak, miért a bloggerek az internet segglyukai. Blogger bazmeg ennél gázabb titulis nincs az életben. Kövér pattanásos vén panelproli. Vagy menj ahová való vagy és apád gecis faszáról szopogassad anyád seggéből a szart te mocskos alpári buzi.
A te nyelvezetedben írtam, hogy megérts te retardált gecinyaló gyökér."

Tegyük félre a gyalázkodásokat és a mellébeszélést és maradjunk annál, hogy daytona500 még mindig nem tudott semmilyen bizonyítékot hozni azon állítása mellett, hogy nincs olyan, hogy brit akcentus, mint, hogy szerinte nincs. Sőt, a kommentje alapján az általam belinkelt filmrészletet se nézte meg. Ami érthető is, hiszen abban világosan elmondják, hogy "cute British accent". És ha valaki azt hinné, hogy a British accent az nem brit akcentus, annak felhívom a figyelmét erre a jelenetre: www.youtube.com/watch?v=UtGjDHE2oVk

További érdekes olvasmányok:
books.google.hu/books?id=MG4EwQr_NPgC&pg=PA5&dq=british+accent&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiAu5XCxMDXAhWL1RoKHbZiD4UQ6AEITzAI#v=onepage&q=british%20accent&f=false
books.google.hu/books?id=Ty5RoXyTKQsC&pg=PA8&dq=british+accent&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwi0o4nNxMDXAhXK6xoKHfiJDKM4ChDoAQgwMAI#v=onepage&q=british%20accent&f=false
books.google.hu/books?id=sgh2CAAAQBAJ&pg=PA13&dq=british+accent&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwi0o4nNxMDXAhXK6xoKHfiJDKM4ChDoAQhJMAc#v=onepage&q=british%20accent&f=false

Han Solo. 2017.12.05. 14:40:19

Érdekes, de én nem osztom a véleményed, pedig ugyanúgy 14 éve láttam először (majd vagy fél tucatszor) és most a napokban újra. De nekem most is ugyanúgy tetszik. Kevés az olyan film, amin 15 percen belül őszintén sírni, meghatódni és teli tüdőből röhögni is tudsz. Na, ez olyan.

PaalBalint 2017.12.27. 10:32:35

Az, hogy egy filmet agyonnézett a szerző és észrevette azokat a hibákat, amiket elsőre is láthatott volna, nem azt jelenti, hogy okosabb lett az évek során, hanem hogy mindig is lassúcska volt.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.12.28. 09:39:11

@Han Solo.: Érdekes vagy sem, a jelek szerint nem értünk egyet. Nyilván mindenki azt gondol, amit akar, te is, én is. A poszt mindössze arról szól, hogy én már miért nem szeretem a filmet. Köszönöm, hogy megosztottad velem, hogy te miért szereted. Tök jó és kellemes ünnepeket!

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2017.12.28. 09:53:25

@PaalBalint: Mivel a posztban fel sem merült az okosság kérdése, így a magamfajta lassúcska ember akár azt is hihetné, hogy ezt az ELKÉPESZTŐEN SZELLEMES oltást kicsit elsietted. Na mindegy. Láttam a boldogságot én, lágy volt, szőke és másfél mázsa. Az udvar szigorú gyöpén imbolygott göndör mosolygása. Ledőlt a puha, langy tócsába, hunyorgott, röffent még felém - ma is látom, mily tétovázva babrált pihéi közt a fény. Igen, ezt rád mondom. :)

kohlhaas mihály 2019.02.21. 19:33:46

@abc: Ez nagyon szellemes volt! A viccet félretéve, a poszt írója belehülyült a polkorrektségbe. Igen sötét jövő vár ránk, ha az ilyen idióták hatalmat kapnak és az ő értékrendjük szerint kell élnünk. Minél előbb meg kell tanulnunk űjbeszélül!

kohlhaas mihály 2019.02.21. 19:33:54

@Sascha Braun: Megkönnyebbülve olvasom a kommenteket, mert kidrül belőlük, hogy a többségnek még nem ment al teljesen az esze. nagyon szellemes, amit írtál. Ennyi haszna volt ennek az idióta posztnak, hogy életre keltett szellemes reakciókat.
süti beállítások módosítása