Amerikai Plán

"Tudom, mi vagy te. Az örök otthon."

Star Wars: Az ébredő Erő

2015. december 18. 22:55 - Alec Cawthorne

maxresdefault_5.jpg(SPOILERES KRITIKA!)

Szomorúan kell bejelentenem: a Jedi ezúttal sajnos nem tért vissza. J.J. Abramsszel kapcsolatban sokszor elhangzott, hogy a Star Wars-saga azért van jó kezekben nála, mert ő maga is fanatikus rajongója a szériának. Vagy ha úgy tetszik, elkötelezett híve egy vallásnak. De vajon egy egyszerű hívő képes egyik pillanatról a másikra főpappá emelkedni? Képes egy Abrams-féle geek, aki (sokunkkal egyetemben) eme utánozhatatlan intergalaktikus mesén nőtt fel, hirtelen mesemondóvá avanzsálni? És főként: jót tesz-e a franchise-nak, ha egy rajongó formálja át? Érdekes módon ugyanez a dilemma képezi Az ébredő Erő egyik karakterének lényegét, és talán nem véletlenül (de erre később még úgyis visszatérünk). Összességében sajnos azt kell mondjam, néhány nappal ezelőtt írt prognózisom több pontja is beigazolódott, amikor ma délelőtt több mint száz nézőtársammal együtt megtekintettem a Star Wars hetedik epizódját, ugyanakkor némiképp fel is lélegeztem: végül nem az a minden tekintetben kiábrándító, apokaliptikus forgatókönyv valósult meg, melytől leginkább tartottam. Az ébredő Erő ugyanis teljesen vállalható, korrekt darab, messze felülüti a Baljós árnyakat és A klónok támadását is. A Sith-ek bosszúja azonban már köröket ver rá. És ezzel nagyjából mindent el is mondtam arról, hogy a friss Star Wars-film hol is helyezkedik el a rangsorban.

A közönséget már az is lúdbőröztető élménnyel tölti el, amikor megjelenik a Lucasfilm logója (a vetítésen ebben a pillanatban még huhogott is egy kedves néző a hátsó sorokból, ahogy azt kell), hát még amikor felcsendül a jól ismert fanfár, megjelenik a főcím, s elkezd kúszni a világűr végtelen sötétje felé. Nosztalgia a köbön. Szinte már az első perctől fogva nyilvánvaló, hogy maga a produkció is a nosztalgia ütőkártyáját fogja kijátszani. Ahogy felvesszük a történet fonalát, szinte rögtön kirajzolódik előttünk egy kellemesen (vagy kínosan) ismerős dramaturgia: minden esemény, minden helyszín, a tárgyi miliő legtöbb eleme, de még a karaktertípusok is "egyszerre idegenek" és "olyan ismerősek", akárcsak Luke számára a mocsaras Dagobah bolygó. Az ébredő Erő a régi Star Wars-trilógia egyfajta torz tükre: harminckét év múltán megkísérli rekonstrulálni a legendás epizódok hangulatát, cselekményépítkezését, báját. Delejes csábítása persze utat is tör rajongói énünk irányába. Abrams filmjének legsikerültebb pillanataiban valóban sikerül ismét lelkes és kigyúlt fantáziájú gyermekké transzformálni bennünket. Hosszú évek múltán visszacsempészi zsebünkbe azt az aranyrögöt, mellyel még az isteni eredeti trilógia ajándékozott meg minket, amikor először volt szerencsénk hozzá. Legalábbis a legnagyszerűbb jelenetek alatt ezt hisszük. De amikor kijövünk a moziból, valahogy mégis furcsa érzés fog el. Rájövünk, hogy ez az aranyrög tulajdonképpen már nem is az az aranyrög. Ugyan a formája és a tapintása hasonló, de nem olyan fenséges a ragyogása, s nem olyan mámorító érzés a kezünkben tartani. És lassacskán arra is ráeszmélünk, hogy ezt a rögöt bizony más anyagból is gyúrták össze.

Harminc év telt el a Jedi visszatér eseményei óta. Luke Skywalkernek (Mark Hamill), a legendás Jedi mesternek hosszú ideje nyoma veszett, pedig a galaxis népeinek most nagyobb szüksége lenne rá, mint bármikor. A Birodalom romjain ugyanis felcseperedett egy új sötét erő, az Első Rend nevű szervezet, élén a titokzatos Snoke-kal (Andy Serkis), akit a rangsorban a nem kevésbé titokzatos, köpenyes-rostélyos lovag, Kylo Ren (Adam Driver) követ. Velük állnak szemben az Új Köztársaság hívei, az "ellenállók". Mindkét tábor lázasan keresi Luke titkos búvóhelyét. Végül úgy alakul, hogy a térképrészletet, mely kijelöli az utat a legendás Jedihez, egy virgonc kis droid, BB-8 memóriájába táplálják. A Jakku bolygón rátalál a robotra a magányos kincsvadász, Rey (Daisy Ridley), és egy dezertőr rohamosztagos, Finn (John Boyega) társaságában az ifjú lány nekivág, hogy eljuttassa a kis szerkezetet az ellenállókhoz. Útjuk során belebotlanak egy vén űrkalózba és hűséges társába, egy két lábon járó bundába, egy hajdani hercegnőbe, aki időközben tábornokká vált, de Rennel sem kerülhetik el a végső összetűzést.

Talán ebből a rövid ismertetőből is kiviláglik, hogy a történetépítés frontján Az ébredő Erő nem úgy általában a régi trilógiát kopírozza, hanem egyértelműen az Új Reményből meríti a legtöbb inspirációt. Ez pedig (számomra) azért különösen problémás, mert magam az első, '77-es filmet tartom a saga csúcsának, így aztán különösen kellemetlen az összehasonlítás ezzel a filmmel. Sajnos nem örömteli nézni, ahogy Abrams munkája a feje tetejére állítja az Új Remény fabuláját, karakterkészletét, belső világát. Számos analógiát említhetünk, mind történet- mind pedig motívumszinten. Mindez persze vastagon a nosztalgiakeltés része. Néha egy-egy múltra visszautaló gesztus vagy kulcsfontosságú mozzanat bizony megdobogtatja a szívünket, de ahogy haladunk előre a játékidőben, egyre zavaróbbá válik ez a mohó és néha tolakodó szerelmi vallomás az Új Reményhez. Arról már nem is szólva, hogy a film - összevetve a klasszikus trilógiával - irgalmatlanul, zavaróan gyors ütemű. Abrams öles léptekkel halad előre, szinte végig rohamtempót diktál, és míg ugyanezt a legutóbbi Star Wars-film, A Sith-ek bosszúja esetében meg is értettük (hiszen Lucasnak egy trilógiára elegendő eseménysorozatot kellett egy darabba zsúfolnia), addig ezúttal erre nem nagyon van mentség. Ezen nincs mit szépíteni, felül kell emelkednem az egész franchise iránti erős elfogultságomon: ez a már-már fénysebességű dinamika bizony napjaink blockbuster-trendjének egyik jól ismert vonása. Abrams tehát - bármekkora rajongónak is vallja magát - a filmritmus tekintetében nem igazodik a Star Wars nemesebb hagyományához, hanem engesztelő gesztusokat tesz a szélesebb nézőközönség felé. Evidens: egyszerre fontos számára, hogy megszólítsa a régi rajongókat (bennünket), és azokat a fiatalokat, akik napjaink látványfilmes dömpingjén "szocializálódnak", és számukra az a természetes, hogy minden második percre jut egy megdöbbentő fordulat vagy egy nyaktörő akciójelenet.
1080_saber1.jpgAbrams azonnal mélyvízbe dobja fiatal hőseit - Rey-t, Finn-t és a bátor pilótát, Poe Dameron (Oscar Isaac) -, akiknek szusszanásnyi idejük sem marad arra, hogy megismerjék egymást, hogy kapcsolataik elmélyüljenek. Így aztán az a csapatkohézió, ami az Új Reményt és a későbbi darabokat is fémjelezte, ezúttal nagyon hiányzik. Ráadásul e triumvirátus valahogy aránytalanul nagy súlyt képvisel ebben a történetben: az igazat megvallva Dameron teljes egészében, Finn pedig félig-meddig funkciótlan karakter, akik több szekvenciában is csak tengenek-lengenek. Daisy Ridley karakterében már van némi kraft, igaz, az ő esetében is inkább varázslatos szépsége bűvöl el, semmint a karaktere mögé rajzolt - eléggé elnagyolt és hatásvadász - dráma. Ha már itt tartunk, nemcsak az nem szerencsés, hogy az új főszereplők ilyen eltérő környezetből érkeznek (így aztán nem sok közük van egymáshoz), hanem az is, hogy a háromból kettőt Abrams mindenáron nagyon tragikus fénytörésben igyekszik láttatni. Mind Rey, mind pedig Finn egyfajta identitásválságban szenved keserű múltjukból kifolyólag, de egyikük őrlődése sem képes megérinteni bennünket. Ezek a hősök légüres térben vegetálnak. Egyáltalán nem, vagy csak minimális mértékben érzünk empátiát irántuk, kevéssé tudunk szorítani értük. A régi karakterek dominanciája nyilvánvaló. Han Solo, Leia vagy C-3PO minden szaván csüngünk.

De nem ez az egyetlen baj az új hősökkel. Szintén szemöldökráncolásra ad okot, hogy mind Finn, mind pedig Rey milyen gyorsan elmélyülnek mind a kardforgatás, mind pedig a lézerpuska használatának fortélyaiban. Eleve nagy csavar, hogy Abrams az új Jedi-generáció doyenjévé ezúttal egy női hőst tesz meg, de az még inkább különös, hogy Rey milyen könnyen, külső segítség nélkül, kvázi autodidakta módon tanulja meg használni az Erőt. Ne feledjük, még Luke Skywalker (aki pedig nem akárki volt, hanem egyenesen a kiválasztott ivadéka) is Obi-Wan, majd Yoda szárnyai alatt tanult, mielőtt megvívta volna első (és legnagyobb szabású)  fénykardpárbaját Darth Vaderrel. De Az ébredő Erőben tanulni már nincs idő: a gyönyörű Daisy Ridley páratlan ösztönei segítségével képezi magát Jedi-palántává. Mindez - ismét csak nem tudom szépíteni - sajnos teljes egészében hiteltelen. Ami Finn képességeit illeti, hatásvadász és kissé olcsó trükk, hogy a történet kezdetben azt sugallja, ő lesz Luke örököse (a fénykardot is ő használja először), aztán mégis kiderül, hogy csak annyira érzi az Erőt, mint "egy lábas a benne fővő étel ízét" (ezt az Új Remény regényváltozatában mondta Ben Kenobi egykori tanítványáról, Darth Vaderről). Egyszóval: sok ez a három új karakter (bőven megfelelt volna, ha Rey szólóban küzdi végig a filmet, vagy esetleg Solóval - ha már itt tartunk, a lány és a vén űrkalóz szinte apa-lány meghittségű viszonya is rendkívül felületes), és hiányzik belőlük az a bizonyos ellenállhatatlan báj, mely elődjeiket nagyszerűvé tette. És nem is kérdés, hogy miért: míg Luke, Han és Leia egy-egy archetípusból kreált, népmesei tapintású hősök voltak, és hézagmentesen igazodtak a meseszerű fantasztikumhoz, addig Rey és társai tipikus blockbuster-figurák, személyiségválságokkal, műdrámákkal, néhol sajnos nagyon is "mai ízű" humorral. Valójában nem illenek ebbe az univerzumba.

Nemkülönben problémás az ügyeletes főgonosz, Kylo Ren alakja. Sok vélemény és kritika megemlíti, hogy - az előzményektől eltérően - ő végre egy bonyolult lelkivilágú, összetett antagonista, mert ingazodik a Jó és a Rossz, a Jedi Rend és a Sötét Oldal között. Nos, bevallom töredelmesen, én nem tapasztaltam ezt a rétegzettséget a karakterben. Sőt, a film inkább azt próbálja nyomatékosítani, hogy Ren egy igazi megszállott, aki görcsösen szeretne Sith nagyúrrá válni, Darth Vaderre (saját nagyapjára) pedig afféle bálványként tekint. És itt utalnék vissza a cikkem felütésére. Az ébredő Erőben Ren méltóvá akar válni Vader hagyatékára. Célja, hogy ugyanolyan könyörtelen Sith legyen belőle, mint a rossz ösvényre tévedt Skywalkerből. Egyelőre azonban még nagyon távol áll álmai megvalósításától. Vader és Ren "kapcsolata" voltaképpen George Lucas és J.J. Abrams kapcsolatára rímel. Kylo Ren úgy rajong Darth Vaderért, ahogy Abrams imádja Lucas halhatatlan űroperáját. A kockafejű geek Az ébredő Erővel szándékozik demonstrálni, hogy métló szakállas "mestere" szellemi örökségére. Hogy ő maga is ugyanolyan vasmarokkal fogja össze Az ébredő Erőt, ahogy annak idején Lucas az Új Reményt. Azonban Abrams sajnos ugyanúgy elmarad az ifjú Lucas teljesítményétől, ahogy Kylo Ren sem képes Vader nyomdokaiba lépni. Pedig tényleg érződik az igyekezet. A jó tanuló felmondja a leckét, ugyanúgy, ahogy azt tanárától hallotta. Csak épp semmit nem tesz hozzá, csupán mechanikusan ismétli mentora szavait. Na jó, miként fent már utaltam rá, akad persze néhány pillanat, melynek láttán könnybe lábad a szemünk. Ilyen, amikor hosszú idő után először pillantjuk meg a vásznon a Falcont, amikor elénk tárul Darth Vader összeégett rostélya, vagy amikor egy láda mélyéről (pont úgy, mint az Új Reményben) előkerül Luke Skywalker legendás fénykardja, melyet Obi-Wanon keresztül még apja, Anakin hagyományozott rá. Szerelmetes pillanatok ezek, magam sem tagadom, hogy ezeken a pontokon engem is teljesen magával rántott a nosztalgia, és elmorzsoltam egy-egy könnycseppet. Mert ezek a mozzanatok megérdemlik. Mert e mozzanatokon, s a vásznon át forró mosolyt dobott felém a gyerekkorom.

De térjünk vissza még egy rövid időre Kylo Ren-hez. A karakter egydimenziós mivoltát Han Solo szavai támasztják alá. Han úgy jellemzi saját gyermekét, mint egy renegát Jedit, akinek "Vader vére folyik az ereiben." Álljunk itt meg egy szóra. Véleményem szerint nincs olyan, hogy "Vader vére". Anakin Skywalker nem született szörnyetegnek. Ha visszaemlékszünk, a Baljós árnyakban Anakin még önzetlen és bátor kisfiú, akit csak külső tényezők (Padmé iránti szerelme, mely már gyermekkorában, Jedi-tanonccá válása előtt bontakozik; anyja halála; Palpatine ármánykodása; a Jedi Tanács vak dogmatizmusa) sodornak a Sötét Oldalra. Anakin jó emberként indul, és az egész előzménytrilógia arra fut ki, hogy bemutassa, milyen (nálánál nagyobb) ellenerők térítik el missziójától. Ismétlem tehát: nincs olyan, hogy "Vader vére". Kylo Ren esetében éppen a gonosszá válás motivációja hiányzik, jószerivel semmit nem tudunk meg róla, főként azt nem, hogy milyen élmények hatására csábult át a Sötét Oldalra. És éppen ez teszi súlytalanná a karaktert. Nem is beszélve néhány röhejes epizódról - eléggé el nem ítélhető módon a szemöldökömet ráncoltam, amikor Ren többször úgy adott hangot csalódottságának és dühének, hogy a helyiségnek, ahol éppen tartózkodott, átszabta a dekorációját fényszablyája segítségével. Nem tudom eldönteni, hogy Abramsék ezt poénnak szánták, vagy esetleg teljesen komolyan gondolták (hajlok az utóbbi felé), de számomra csak a karakter esetlenségét húzta alá. Miként az is, hogy alulmaradt a végső fénykardpárbajban a teljesen képzetlen Finn-nel, valamint az Erőt még csak ízlelgető Rey-jel szemben.
unknown5-1088x650.jpegA film legnagyobb hibájának Han Solo meggyilkolását tartom. Nemcsak azért, mert a magam részéről mindig is imádtam a nagyszájú csempészt (aki szerintem ironikus humorával, hatalmas szívével és udvarlási szokásaival együtt sokkal inkább azonosulásra csábító figura volt, mint a sokkal merevebb és dogmatikusabb Luke), hanem azért is, mert Han a klasszikus trilógiában tipikus főszereplő és tipikus népmesei hős volt. Persze a klasszikus filmekben is elhaláloztak kulcsfontosságú szereplők, mint például Obi-Wan, Yoda vagy Vader, és szomorúak voltunk a haláluk miatt, de elfogadtuk, hiszen "ez az élet rendje, és az Erő rendje is". De Han esetében valami egész másról van szó. Ő nemcsak központi, ikonikus karaktere volt az eredeti trilógiának, és az egész Star Wars-sagának is, de egyben legemberibb karaktere is. Afféle intergalaktikus Humphrey Bogart volt ő (egyébként Lucas annak idején kifejezetten kérte is Harrison Fordot, hogy játékában kissé próbálja meg imitálni az utánozhatatlan Bogie-t). Ugyanakkor, mint ahogy az előbb említettem, a szó legszorosabb értelmében vett, népmesei hősként is szolgálta a történetet: kiemelkedett a csempészsorból, maga mögött hagyta gyökereit, elkötelezte magát egy nemes ügy mellett, és még "a királykisasszony" kezét is sikerült elnyernie. Talán magyaráznom sem kell, mennyire a folklórból táplálkozik ez a karrier.

Ráadásul Luke, Han és Leia a szó legszorosabb értelmében véve halhatatlan hősökként éltek tovább az emlékezetünkben az elmúlt néhány évtized során. Igazi győztesekként, akik megváltották a galaxist, kerekké tették a Skywalker-család drámai történetét, porrá zúzták a zsarnokságot, és "boldogan éltek, amíg meg nem haltak". És bármennyire is ágálunk ellene, a lelkünk mélyén vágyunk az ilyen végkifejletekre. Szeretünk úgy kijönni a moziból, hogy végül is minden rendben van. Ezt a kellemes érzetet semmisíti meg az új film és kiváltképpen Han halála. A szcéna egyébként sok tekintetben Obi-Wan haláljelenetére rímel (és egyébként csak tovább nyomatékosítja Kylo Ren egydimenziós mivoltát, hiszen a gonosz csak mímeli a megbánást és az elérzékenyülést, valójában cseppet sem ingadozik jó és rossz között: hidegvérrel mártja apjába fénykardját), de hatástalan volt, mert Solo élete nagyon dicstelen véget ért. Ilyen pitiáner módon ledöfni a Star Wars egyik alapkarakterét, hogy aztán még zuhanjon is az aknába, majd testének maradványai a támaszpont felrobbantása után váljanak eggyé a csillagközi porral és hamuval... a kapitány nem ilyen véget érdemelt volna. Már a prognózisomban is írtam, de most megismétlem: az egész szituáció Kirk kapitány méltatlan halálát juttatja eszembe a Star Trek: Nemzedékekből, és sovány vigasz, hogy az a haláljelenet legendagyalázás tekintetében még ezen is túltett.

Mindent összevetve azt kell mondanom, korrekt és teljesen szalonképes folytatás az új Star Wars-film. Ugyan továbbra sincs róla fogalmam, hogy mi értelme volt elkészíteni (a profitszerzést leszámítva), de tény, hogy kiemelkedő pillanataiban mámorító élménnyel örvendeztet meg bennünket. A látványvilágra továbbra sem lehet panasz, John Williams elnyűhetetlen témái pedig pont ott, és pont akkor csendülnek fel, ahol és amikor komoly pluszt adnak az összhatáshoz. Nagyszerű volt még egyszer, utoljára látni Harrison Fordot Solóként, színészi játékával végig uralja a vásznat, de Daisy Ridley is egészen ígéretes tehetségről tesz tanúbizonyságot. Az idős Leia is kellemes színfolt, Hannal közös jelenetei pedig a mozi abszolút csúcspontjait jelentik. A nosztalgia hullámvasútja: ezt kínálja számunkra Az ébredő Erő, mely a Star Wars-filmek rangsorában nálam A Sith-ek bosszúja után következik tehát, megelőzve a Baljós árnyakat és A klónok támadását, és előrejelezve egy új Star Wars-sorozatot, mellyel kapcsolatban nagyon rossz előérzetem van. Félek, hogy a Disney ezzel a rendkívül sűrű Star Wars-dömpinggel csúnyán meg fogja erőszakolni kedvenc mítoszunkat. Gondoljunk csak bele, hogy a kilencedik epizódot Colin Trevorrow, a Jurassic World elkövetője rendezi majd. Az Erő óvjon bennünket tőle! És ha már az Erőről van szó: sajnos úgy látom, nem ébredezik. Csak szendereg.
ht_star_wars_jef_150902_16x9_992.jpgDe nem akarom keserű szájízzel zárni soraimat. Felidézem inkább Az ébredő Erő utolsó jelenetét, mely kétségkívül bravúrosra sikeredett. Az ellenállók immár Luke Skywalker nyomára akadtak, és Rey maga viszi el a remeteként élő Jedi-legenda számára azt a fénykardot, mely valaha apjáé volt, s melyet egykoron mestere, Obi-Wan ajándékozott neki. A lány a megöregedett, csuklyás, bozontos szakállú Jedi mester felé nyújtja az ősi fegyvert, az pedig csak szótlanul mered a jövevényre. Ezer szónál is többet mondanak a képsorok. És bár ezt a jelenetet is csak a nosztalgia működteti, attól még jó érzés elmerülni benne.

És a gyerekkorunkban.

70 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikaiplan.blog.hu/api/trackback/id/tr518182674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AldoWinnfield 2015.12.19. 01:29:21

SPOILER: Van igazságod, de a sok negatívum után meglepő volt a végülis pozitív lezárás. Solo halála nekem rendkívül.. szomorú volt, de nem azért, mert rossz volt. Szimplán csak a halál maga. Vagy így ér véget a karakter, látszólag hiábavaló módon, saját fiának keze által, vagy írnak neki valami dicső véget. Előbbit választották, de mindezt úgy tették, hogy még egyszer utoljára láttuk Hant teljes pompájában, igazi csempészként, Csubakka oldalán. Ráadásul úgy, hogy a története láthatóan lezárult, megbékélt Leiával és azzal a ténnyel is, hogy mivé vált a fia. Megpróbálta visszahozni, de nem járt sikerrel. Megjegyzés: elég cinkes volt visszahozni, de tulajdonképpen nem láttuk a holttestét. Nem volna jó lépés, de láttunk már ilyet...

Finn és Rey kardforgató képességeihez, erő használatához: Kylo Ren nem sith. Ráadásul még csak tanítvány, instabil személyiséggel, komoly apa és nagypapa komplexussal... Persze, hogy nem egy erős karakter, de pont olyan, amilyennek szánták, és nyilván őt is fel fogják még építeni a továbbiakban, egy rendkívül versenyképes erőhasználónak. A végén meg persze, hogy kikap, egyrészt sérült volt már, másrészt nem tudott koncentrálni az erőre, épp kinyírta aput, és amúgy is láttuk már, hogy az ereje nagy, de szertelen, nem tud fókuszálni, bajos figura. Fejben verte meg a csaj, akiben hatalmas az erő, és így sikerült (az egyébként láthatóan vagdalkozós, kezdetleges technikájával) legyőznie ellenfelét. Ő tudott fókuszálni. Nem véletlenül mondják el, hogy az erőt uralni kell... (Megjegyzem, Rey múltja titokzatos, én nem vagyok benne biztos, hogy nem kapott még kiképzést, plusz tuti, hogy van valami rokoni szála Skywalker irányban.)

Finn pedig nem volt igazából jó a karddal, csak annyira, amennyire a kiképzése engedte. Nyilván tanultak lőfegyverek nélkül is harcolni, épp Finn küzd meg egy ilyen rohamosztagossal... Kylo még gyenge állapotában is gyorsan elintézte, egyébként nem is vette túl komolyan.

AldoWinnfield 2015.12.19. 01:31:25

Megjegyzés: Nekem nagyon tetszik a film, sok-sok felhozott negatívumra megvan a logikus magyarázat, ami egyébként szerepel is a filmben. :) (Most nem is feltétlenül a tieidre gondolok, hanem úgy általában, amibe az emberek belekötnek.)

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2015.12.19. 02:22:20

Egyfelől megértem a negatívumok egy jelentős részét, ám én mégsem látom ilyen vészesnek a helyzetet.

Ami a film legnagyobb erénye és hibája is egyben, az egyértelműen a múltidézés. Erény mert sok helyen úgy sikerül megragadnia az eredeti Star Wars filmek hangulatát, ahogyan az nem sikerült Lucas-nak az előzmény filmekben. A díszletek, maszkok, a zene (ami meglepően keveset használ az erdeiből) és szerintem a tempó is remek. Igaz ez utóbbi talán a kelleténél pőrgösebb és nem ártana ha lenne egy két nyugisabb, elmélyedősebb rész (a Han Solo vs 2 fejvadász banda jelentet - bár jól szórakoztam rajta - simán ki lehetett volna vágni és helyette inkább a hátterére, karakterek fokuszálni)

Viszont való igaz, hogy Abrams feláldozza az eredeti és újszerű történetet a fanservice oltárán. A dramaturgia sok helyen szóról szóra másolja az előzményeket, és bár nem teszi rosszul még is csak az az érzése az embernek, hogy ezt már láttam és klasszisokkal jobban. Ezen nincs mit szépíteni, összeszedték a Star Wars legjellemzőbb, és ikonikusabb sztori elemeit és minimális csavarral újra előadták őket. Ráadásul a sztori nagyon támaszkodik a véletlenekre.

Az új karakterekkel azonban nem értek egyet, nekem abszolút elnyerték a tetszésemet. Kivéve Phasma, aki egy hatalmas kihagyott ziccer, de ezt a folytatásban még javíthatják. (Illetve Max Von Sydow figuráját sem értettem: úgy mutatták be, mint ha a nézőnek ismernie kéne, de egy ismeretlen karakter volt, akinek szerepe sem volt a cselekményben. mennyivel jobb lett volna, ha Ackbar admirális kapja ezt a szerepet és ő így nem csak biodiszként szerepelt volna).

Ennek a filmnek a központja egyértelműen Rey és nekem nagyon bejött a karaktere. A "műdráma" jelzőt én elég szappanoperásnak érzem, viszont szerintem remekül működött az ő elvágyódó, de maradni kényszerülő figurája. Egy nem nyafogó Luke :D
Azzal azonban kétségtelenül egyetértek, hogy a Jedivé válása meglehetősen elnagyolt, ám a Solo-val való kapcsolata szerintem semmivel sem kiforratlanabb mint a Luke-Ben Kenobi kapcsolat, ők sem töltöttek el együtt több időt. Finn-nel is remekül működött a kémia, aki szerintem szintén kapott egy abszolút korrekt ívet. Mellesleg - bár a SW mindig is mese marad - nem érzem különösebb gondnak, hogy 2015-ben túllépünk a mesei archetipusokon.

Dameron az új trilógia Wedge-je, ő neki eddig valóban nem sok lap jutott, de gondom sem volt vele.

Kylo szerintem egy remek ambivalens karakter. Éppen az a lényege, hogy Vader akarna lenni, de nem tudd. Örülök, hogy az eddiegieknél egy merőben másfajta gonoszt kaptunk. Gondoljunk csak bele a IV és V. rész nagyrészében Vader egy szimpla gonosz volt, majd a végére ezt a képet árnyalták, de róla se tudtuk meg (az előzményekig), hogy miért lett gonosz. Kylo-ról a folytatásokban valószínűleg többet tudunk majd meg, és remélhetőleg ő is kap egy szép karakter ívet. Szerintem Adam Driver remek volt a szerepben, sőt azt kívánom, hogy bár ő játszotta volna Anakin-t, hiszen egyelőre a két karakter hasonló, de Christensen engem nagyon irritált mindig is. Driver egy hisztis ficsúr, de az ő karakterének pont ilyennek kell lennie, ilyennek szánták. Christensen azonban Vadert degradálta le erre a szintre, szerintem az ő karakterfejlődése is meglehetősen hiányos

Amikor megismertük Vadert ő már a sith nagyura volt, Kylo (aki nem sith!) még nem az (el is hangzik, hogy még be kell fejeznie a kiképzését).

Illetve a fontos különbség az eredeti és a TFA, hogy bár Lucas mindig is tervezett folytatásokat, gondolt arra, hogy ha nem lesz sikeres, ezért a SW egy viszonylag kerek-egész film. Míg ez már a kezdet-kezdetén egy olyan trilógia nyitó darabjának indult, amely biztosan be is fejeződik.

Azt azért megjegyzem, hogy a Jedi Visszatér folytatása továbbra is teljesen indokolatlan és fölösleges. Az eredeti három film tökéletes egységet alkot, éppen ezért én erre elsősorban nem is úgy tekintek, mint a sztori folytatására, hanem mint egy új kezdetére.

A TFA legfőbb feladata az volt hogy kiküszölje az elözmény csorbát, vissza vigye a Star Warst az alapokhoz és megágyazon a folytatásnak. Ezeken a tereken pedig nagyszerüen teljesít is. A Fanservice pedig mint mindig most is elég volt sokaknak, de idővel ők is belátják majd, hogy szórakoztató és élvezetes film, de ANNYIRA nem jó és messze nem is hagy olyan maradandó élményt, mint az eredetiek. Ám nálam veri a Sitheket - amit azért így sem utálok - is, pedig abban elvileg nagyobb az érzelmi töltet lenne.

Én bizakodva tekintek a jővőbe, mert bőven van még potenciál ebben a történetben és bizok benne, hogy Rian Johnson ezt ki is tudja használni. (Örülök, hogy nem Abrams rendezi a filmet, mert fanservice-ből ennyi tökéletesen elég volt, most már legyen valami új is. Mondjuk Treworrowtól viszont félek, mert a JW-ben sem mutattta jelét annak, hogy markáns/egyedi rendező lenne, hanem csinált egy középszerű látvány filmet, tele utalásokkal egy sokkal jobb filmre, ám ellenben Abramssel annak a hangulatát nem tudta elkapni)

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2015.12.19. 02:28:18

Késő van már, és nem tudom, hogy mennyire összeszedetten tudok most írni, de a lényeg:

Szórakoztató üropera, amelyben tényleg érezhető a Star Wars hangulat. Az új karakterek jók, csak éppen lehetett volna érdekesebb/jobb/erdetibb sztorit írni mögéjük.

A Han Solo halálhoz:

Én se szívesen láttam, hogy meg hal, de szerintem ez főleg kényszer megoldás volt. Az biztos, hogy mindenképpen akartak egy Obi Van halálra hajazó jelenetet, hogy miért épp Solo lett az, gondolom abban nagy szerepe van abban, hogy Ford-nak a töke ki van már az egésszel. Jobb lett volna egy hősi önfeláldozás? Talán, esetleg nem tudom, viszont érzelmileg szerintem így is egészen hatásosos volt a jelenet.

(Amúgy meg jön majd a fiatal Han Solo spin-off - Ford nélkül - abban biztos a Bogart féle szélhámos, macsó örökifjú lesz a központban :D )

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2015.12.19. 08:41:11

Köszönöm ezt az írást! Remek lett. Rájöttem, hogy jobb elolvasnom, mielőtt megnézném a filmet, mert legalább tudom majd, mire számítsak.

Engem a "Vader vére" dolog egy kicsit meglepett. Emlékeim szerint a klasszikus trilógiában a Jedi visszatérben Luke pontosan ezen agonizált. Hogy megvan-e benne öröklötten a gonosz vagy nincs. (És a Jedik pont arra akarták trenírozni már előtte is, hogy nem, dehogy, a rosszaság nem hajlam, hanem döntés. Miközben ők maguk is egymás között attól féltek, hogy Luke-ban túl sok van az apjából. Vagyis, ők se voltak biztosak a dolgukban.)

Alec Cawthorne 2015.12.19. 10:29:33

@AldoWinnfield: Épp ez a baj, hogy Ren biztos kapott már kiképzést, és még sérülten is miszlikbe kéne aprítania a két fiatalt, még úgy is, hogy Rey-ben ott az Erő. Hiszen Rey ennek csak most ébredt tudatára, és bármennyire is tud koncentrálni, kb. olyan képességei lehetnek, mint Luke-nak az Új Reményben - szóval nem túl pallérozott még a csaj. De mindegy, oké, végül is elfogadom, hogy rossz passzban volt a fiatalember, és nem tudott összpontosítani. Finn-nel kapcsolatban engem az zavart, hogy a trailer tökre úgy állította be, hogy most ő lesz a Jedi (látjuk, amint kivont karddal nekiront Ren-nek), aztán végül a zárlat csavar ezen egy hatalmasat, és kiderül, hogy az Erő a lánnyal van. Ez egy felesleges beetetés volt szerintem.

The Man Who Laughs: Max von Sydow figurájának szerepét magam sem értettem. Három percet volt jelen a vásznon, valódi funkció nélkül. Rey: igen, valóban ő a film centruma, és ahogy írtam is, az ő karakterében látom a legtöbb potenciált. Viszont ez az "elszakítanak a szüleimtől"-dolog nálam nem nagyon működött, főleg, hogy nagyon szőrmentén ábrázolódik a probléma (kb. csak abban a bizonyos látomásjelenetben, amikor megérinti a legendás fénykardot). Szerintem Luke elvágyódása, apahiánya sokkal szebben kibontakozott az Új Reményben. Mégpedig egyetlen jelenet miatt, gondolom, sejted, melyikre gondolok: az ikernapokba bámulás, Williams zenéjére. Ezerszer többet mond a karakterről, vágyairól, indítékairól, mint bármilyen dialógus. Egyébként ebből a filmből pont az ilyen meghitt, revelációértékű pillanatokat hiányoltam, a sok rohangálással és az idegölő tempóval szemben. A Solo-val való kapcsolata valóban nem kiforratlanabb, mint az Obi-Wan-Luke kapcsolat, csak az utóbbinak volt értelme, mert Obi-Wan halála után is tovább kalauzolja Luke-ot, tanácsokkal látja el, mentora marad, míg Han és Rey kapcsolata az utóbbi halálával megszakad, így szerintem teljesen felesleges volt félig-meddig felépíteni ezt az apa-lánya jellegű viszonyt. Így tök súlytalan maradt. Én sem érezném különösebb gondnak, hogy túlléptek a mesei archetípusokon, ha egy teljesen más történet lett volna az új SW, nem ezekkel a karakterekkel, nem ebben a tárgyi miliőben, nem ebben a korban. Én szívesen megnéztem volna egy olyan SW-t, ami a Jedi-Sith konfliktust tárgyalja, és visszaugrik az időben több ezer évet akár. Na, ott nem hiányoltam volna az archetípusos gondolkodást és a meseszerűséget, mert ahhoz a történethez más megközelítés dukált volna pl.

Lehet, hogy Renről megtudunk valamit a folytatásokban, de így, ezzel a "Vader vére" magyarázattal eléggé vérszegény a karaktere, hogy stílszerű legyek. Vaderről azért a IV-V. részben már sejteni lehetett, hogy a Birodalomban egy vezető megfertőzte az elméjét, és azt is megtudjuk róla, hogy kiirtotta a Jediket, és sötétségbe borította a galaxist. Viszont Ren tanonckorában éppenséggel béke volt a galaxisban (legalábbis feltételezhetjük), úgyhogy még csak nem is sejthetjük, hogy milyen körülmények indukálták a gonosszá válását. Meg hát ugye a nagybátyja, Luke irányításával tréningezett. Persze lehet, hogy épp az lesz a csavar, hogy Luke rosszul tanította a padawanját, ahogy annak idején Obi-Wan is rosszul tanította Anakint. De nekem ez a karakter így most eléggé vékony volt. Driver hisztissége engem irritált. Jó, persze, mérföldekkel jobb Christensennél, de én egy teljesen más, egy higgadtabb, kiismerhetetlenebb, füstszerű gonoszt álmodtam Kylo Ren maszkja mögé. Bevallom, kicsit csalódtam, hogy Ren Hanék fia. (Sőt, Han ugyebár Bennek szólítja.) Ezt a pletykát már ezer éve hallottam, de nem vettem figyelembe, azt hittem, ennél valami eredetibbel fognak előállni. Mondjuk még jó is kisülhet ebből, egy Luke-Ren (nagybácsi-unokaöcs) konfrontáció kifejezetten jó és érdekes lehetne.

Én nem tudok új kezdetként tekinteni erre a filmre, egyrészt mert egy óriási szerelmi vallomás a régi trilógiához, másrészt meg mert azért a régi szereplők eléggé hangsúlyosak benne (Han a jelenléte révén, ui. sokat szerepel, Luke-nak meg kulcsszerepe van a történetben). Egyébként igen, én is úgy gondolom, hogy a nosztalgia sokaknak elég. Aztán majd alszanak rá párat, és rádöbbennek, hogy azért a régi filmekkel összevetve ez mégsem akkora nagy szám.

Azért én is bizakodom még, és az biztos, hogy a további filmekre is be fogok ülni, hiszen gyerekkorom óta imádom ezt az egészet (még Lucas 1-2. epizódját is végigültem, igaz, azok anno gyerekként tetszettek is), de Trevorrow egyelőre nem sok jót sejtet. De nem akarok elhamarkodottan ítélni, és Az ébredő Erő utolsó jelenete annyira jól sikerült, hogy muszáj némi bizalmat megelőlegeznem a folytatásnak. Főként hogy Johnson rendezi, aki nem egy tucatrendező, az tény. De több Luke Skywalkert, önálló sztorit, kiegyensúlyozottabb tempót, jobban kibontott, árnyalt új karaktereket szeretnék látni. :)

Alec Cawthorne 2015.12.19. 10:32:16

@The Man Who Laughs: Szerintem egyáltalán nem kellett volna megölni Hant. Simán le lehetett volna zárni ezt a kalandot úgyis, hogy ő a háttérbe húzódik a végén, és Luke vív meg Ren-nel. Az legalább ennyire drámai lett volna, és mondjuk lehetett volna egy döntetlen. Aztán a későbbi filmekben jött volna Rey. Luke végletes passzivitása egyébként is meglepett. Még akkor sem jön elő, amikor látja, hogy a régi barátai milyen veszélyben vannak.

Alec Cawthorne 2015.12.19. 11:00:29

Sőt ha már nosztalgia meg hommage: lehetett volna az is, hogy Luke végül legyőzi renegát tanítványát (levágja a kezét:), majd kérleli, hogy térjen meg (ugyanúgy, ahogy anno őt győzködte az apja). De Ren erre nem hajlandó. Még ez is jobb megoldás lett volna Han dicstelen és méltatlan halálánál. Persze tudom, Abramsék ezt nagyon drámai, brutális erejű lépésnek szánták, és sokaknál biztos kiváltja ezt a hatást, hát nálam marhára nem.

The Man Who Laughs · http://trashneveles.blog.hu/ 2015.12.19. 13:50:31

Abban biztos vagyok, hogy Luke több szerephez jut a folytatásban (amúgy én arra számítottam, hogy Han halála után ő fog visszatérni, így tényleg kissé fura, hogy magától nem jött volna vissza, bár az egész térkép subplot kidolgozatlan: miért tért magához R2? Honnan volt meg neki a térkép?)

Az ikernapos jelent mindent ver, ezzel nem tudok vitatkozni :D

Szerintem is jobb lett volna, ha Rey még nem kap fénykardot és Luke küzd meg Kylo-val, bár ez akkár a végén is müködhet. Viszont én remélem, hogy Luke-t nem írják ki, mert nem kell szerintem minden filmbe egy "Obi Van halál jelenet". Amúgy a Kylo Solo fia azért minimálisan meglepő lépés, mert az EU-ban szintén van egy Solo gyerek, aki át áll a sötét oldalra, de ugye azt nyilatkozták, hogy nem vesznek át semmit az EU-ból.

Ez alapján még az is lehet, hogy Snoke a császár klónja, én amúgy rá meglehetősen kiváncsi vagyok, remélem jobban megismerjük a hátterét majd.

Én is szivesen néznék amúgy végre teljesen más időben játszodó filmeket: Old Republic, Legacy (400 évvel késöbb), és remélhetőleg lesznek is miután lefutott a trilogia, de nyilván a studió egy biztonsági játékkal akart kezdeni. És bár az Old Republic is elég ismert már, egy Han-Luke-Leia hármast felvonultató filmmel vállaták a legkevesebb kockázatot.

Bullfrog 2015.12.19. 15:46:21

Az nem tűnt fel?? Például: Rey aki majdnem egész életét egy sivatagbolygón töltötte, világos bőrű, 0 darab ránccal, semmi leégés,vagy legalább cserzett bőr. (teljesen olyan mintha épp most bújt volna ki a légkondícionált lakókonténerből? (ami valószínűleg így is volt)
Nincs szétizzadva.
Az, hogy Finn, egy roncsból kivergődve, átkel a fél sivatagon, és egy hatalmas űrdisznóval együtt piálva minden erejét visszanyeri, és úgy szaladgál fel és alá, mintha az előtt nem talpalta volna végig a Budapest -Dakar távolságot.
Mi ez az ember? Teve?

Bullfrog 2015.12.19. 16:01:06

Számomra az nem nagyon volt világos:
Van egy szuper bolygóm, bolygórobbantó napenergiaágyúval.
Van egy darab energiaközpontom, (ami önmagában is baromság, mert építhettek volna 50 másikat arányosan elosztva, ha 1 kiesik marad 49) ami ha megsemmisül vége a bolygónak.
Nem teszek oda 1000 es őrséget, okulva a Death Star 1 sorsából, okulva a Death Star 2 + Endor sorsából. (+ egyéb filmek)
Egy szál OTP fiók egy darab gumibotos biztonsági őrrel jobban védett, mint az Oscillátorállomás. (amitől a bolygó egybenléte függ)
Nincs riasztó, nincs őrrobot, nincs hanglokátor/mozgásérzékelő/hőkamera, a napot képesek leszívni, de a biztonsági protokolljaik, még a Tesco szintjén sincsenek.
Bárki be tud menni, ki tud jönni.
Miért idióták a fő-gonoszok a filmben? (és az összes tiszt)
Miért hagyják nyitva az ajtókat?
Miért futtatják fel le a rohamosztagosokat? Nem inkább a bejáratokat kéne velük őriztetni?
Minek van rajtuk páncél? - Minden "lázadói" lövés telitalálat - mitől véd a fehér hacukájuk? - Mert a lézerlövedékektől szemmel láthatóan nem.
A fél galaxis tele van mérget köpő lényekkel, az űrhajókban (nemcsak a falconban van gázszivárgásra lehetőség) simán összejöhet mérgesgáz, erre a sisak: meg füstöt megszűr, de gázt átenged...Na ezt ne.

Bullfrog 2015.12.19. 16:13:04

További kérdés, közel a végéhez:
Oscillátorállomás -nagyon helyes kis hőakna-
Kylo Ren nekiindul egy hídon ki a semmibe (egy olyan hídon amin nincs korlát - minek az? Hátha leesik valaki/ azért ilyen hőaknáknál már van némi légmozgás, de a szereplőkön még a ruha sem rezdül meg./
Mi értelme van ennek??
Mit remél Kylo Ren - amikor egy bazi nagy hőakna fölött átmegy egy hídon??
Nincsenek liftjeik? Nem lehet megkerülni? Nincs legalább egy csille, amibe beleülne és simán átgurul vele?
Miért kell neki cirka 150-200 métert átmennie egy hídon.?
(Mint kiderült, hogy Han Solo, utánnamehessen, és leszólíthassa- egy alapból baromira értelmetlen módon, megbeszélhették volna simán a folyosón is) - majd hogy miután jól felnyársalták alábucskázhasson. Darth Mault legalább kettévágták (mondjuk eléggé vitatható módon, az is ovis szintű jelenet volt) és lebucskázott 2 darabban, hogy aztán műlábakon visszatérjen.
Ilyen alapon, pici toldozás, foltozás, és H.S is jöhet vissza. sőt újra is klónozhatják.
Az Ex birodalomnak nem lesz szüksége asztmás feketebőrű kényszersorozott idiótákra, amikor ott van nekik Han Solo. (akinek minden lövése talál, és kiválóan tud űrhajót vezetni, meg dumálni)

Circus 2015.12.20. 00:34:41

@Bullfrog: szépen összeszedted :)
Illetve inkább :(
Az nekem sem volt kerek, hogy Luke nem érzi meg Han halált, akár előre is... Ha Leia,aki (bár a film szerint eltávolodtak egymástól) azonnal tudja. Ok, Mr Ford ki akart szállni mielőbb, meg ugye a legenda, miszerint már az eredeti sorozatban is halni akart hősi halált... Gondolom, most csak úgy vállalta, hogy megkapja.

Aztán: amikor visszatérnek a lázadók bázisára a film végén, akkor Leia miért nem Csuvit öleli meg, miért a kvázi ismeretlen lányt, hiszen nekik kettőjüknek a legmélyebb a gyászuk? Továbbmegyek, Csuvi még csak oda se megy, a háttérben áll díszletként, mintha meg sem történt volna, még csak meg se gyászolja azt, akinek örök hűséget esküdött (mert a rabszolgaságból anno kiszabadította).

Megint más - Han+Csuvi: nem hiszem el, hogy olyan múlttal vissza kellett menniük ugyanannak az valahol 'ügyetlen'/'szerencsétlen' csempésznek, akik voltak az elején...

Ezért kár volt az egész EU-t kidobni a 100+ könyvvel (jó, a Yuuzhan Vong nem hányzik, az már túl sok), nyilvánvaló, hogy az eredetileg folytatásnak megírt regényeket a szereplők kora miatt nem lehetett már leforgatni, de a Leia-Han 3 gyermek, illetve Luke-Mara 1 gyermek vonalat lehetett volna követni, hamár generációváltás...

Illetve, állj - az egész film hemzsegett az EU-ból átemelt képekkel is: dezertőr rohamosztagos, Leia-Han ikreiből a fiú (Jacen) átáll a sötét oldalra és megöli nagynénjét, Mara Jade Skywalkert, Luke feleségét, Csuvi meghal egy szétrobbanó bolygón, de utolsó tettével megmenti Leia-Han harmadik gyermekét (tán ő is Anakin, nem emlékszem most), és akit emiatt az apja (Han) elég furcsán kezel a későbbiekben. Mondjuk ennyi így kapásból.

Összefoglalva: ezerszer inkább CGI-vel az eredeti folytatások Thrawn-nal, mint ez a remake Snoke-kal...

káposzta 2015.12.20. 00:38:18

Nagyjából egyetértek a kritikával, legalábbis nem tudok nagyon belekötni. Ma reggel láttam a filmet, és még nem tudom, mit gondoljak róla :) Nem lesz számomra klasszikus, még annyira sem, mint akár a gyenge Baljós árnyak. Inkább úgy tekintek rá, mint a SW regényekre, tehát hogy nem a fősodorba tartoznak, hanem csak kiterjesztik az eredeti, Lucas-féle filmek világát. Így meg tudok békélni a kedvenc szereplőm kissé méltatlan halálával is...

adt 2015.12.20. 00:50:36

Teljesen egyetértek a cikk íróval. Ez a film az SW filmek között max a 4-ik helyig tudta nálam feltornászni magát. Bizony, a Sithek bosszúját már nagyon nem veri meg. Sem látványban, sem hangulatában. Egy szerethető, de kissé lapos film, sok akcióval, de nem több. Az meg különösen idegesített, hogy ez a Kylo egy egy tipikus idióta. A sehonnan jött emberek mint a két főszereplő meg azonnal tud vívni karddal? Max csapkodni tudna a levegőbe, nem vívni! Röhejes.
Ahogy az is, hogy a Birodalom bukása után az Új Köztársaság veszi át a hatalmat a galaxisban, mégis egy-egy csatában 10-15 x-Winggel tudnak csak felvonulni? Hát hol vannak a Mon Calamari cirkálók, vagy a Nebulon-B fregattok? Meg a Birodalom bukása után, nem lett az övék az összes megmaradt csillagromboló? Akkor most hogy is vannak az erőviszonyok? Mert ezt rohadtul elfelejtették tisztázni...
Anno a Thrawn admirálisos "Sötét Erők Ébredésében"(könyvbeli folytatás Timothy Zahntól, ami már nem hivatalos) legalább megmagyarázták, hogy az Endornál elpusztított Birodalom, csak maximum a magja volt a Birodalomnak, de nagyon sok helyőrség fent maradt, többek között több Szupercsillagromboló is.
...és ha már az előbb említett könyv, hát ott van szór egy Napzúzó nevű pusztító fegyverről, ami szinte azonnal eszembe jutott erről a hatalmas bolygó méretű izéről.
Nem rossz film, nézhető, de nagyon remélem, hogy a következő rész az sokkal ütősebb, csavarokkal telibb, és ötletesebb alkotás lesz ennél...

Tom-Tom90 2015.12.20. 00:54:19

Nekem viszont nem tetszett. Úgy jöttem ki 25 évesen, hogy kinőttem a Star Wars-t, vagy legalábbis már nem az a korosztály vagyok akinek készül.

Kérem szépen, jelentsük ki: minket régi nagy SW fanokat korrumpáltak a nosztalgikus jelenetekkel, a szép nőcivel és azzal a homállyal ami a 6 és 7. rész között történhetett.

Spoiler:
Full 4. rész koppintás. Megint létrehoztak a rosszak a galaxis összes pénzéből megalkotott giga bolygórobbantó csodafegyvert. Kétszer már úgyis milyen jól bevált, csináljunk nosza egy harmadikat, hogy a környező 3-6 bolygóra lövöldözhessünk, amíg még nem szívjuk el a Nap energiáját (ez is milyen ócska már).

Ennek a csodafegyvernek a gyenge pontját még egy szaros takarító is tudja. Majd fénysebességgel belerepülnek a bolygó légkörébe, és 4-5 rebellis egy több tízezer fős hadi támaszpont székhelyét 30 film perc alatt hatástalanítja. Aztán egy tucat vadászgép az egészet felrobbantja.
Annnnyira béna, de komolyan. Kínomban nevetve jöttem ki, ennél még a Baljós Árnyakban is komplexebb a történet bonyodalma...

Szerintem a Lucas féle lehatárolt fekete-fehér, jó és rossz felosztások árnyalásával baromi nagy tere lehetett volna JJ-nek, de ezt talán csak a birodalmi dezertőr testesítette meg. Óriási kihagyott ziccertenger.

Összességében olyan volt ez a film nekem, mintha egy projekt filmet néznék, amivel be kell vágódni a legfőbb kritikusoknál, akikről tudni lehet, hogy a szívük csücske a 4-5-6. rész.

Sorrend: 7,2,1,5,6,4,3.

hgap 2015.12.20. 01:29:54

@adt: mondjuk hogy az összes csillagromboló törzskönyve Palpatine-nál maradt, így amikor az új tulaj a nevére próbálta íratni őket, a teljes flottát kivonták a forgalomból. Aztán szépen le is foglalták.

ap · http://premiumlivesets.hu 2015.12.20. 02:17:26

még nem láttam az ébredő erőt, de ettől függetlenül azért van némi furcsaság ebben a nagy eszmefuttatásban... tegnap néztem újra az új reményt, 10 perce fejeztem be a birodalom visszavág-ot. Cirka 25 év távlatából láttam őket újra, és hát az igazsághoz hozzátartozik, hogy negyed évszázada sem lettem fan, meg most sem vagyok az. nekem önmagában furcsa hogy valaki ennyi mindent vár el egy filmtől ami az eredetikben sincs benne. most felnőtt fejjel újranézve az eredetieket, hát röhejesen faék egyszerűek, mind sztori, mind alakítás, mind a nagyon divatos szakmaiságot sugalló karakterfejlődés szempontjából... és akkor a rendezést még nem is vettem hozzá... ehhez képest mindenki - aki fanyalog az ébredő erő miatt - olyan monumentális elképzelésekkel, elvárásokkal ugrott neki a filmnek amit megmondom őszintén, nem tudom honnan szedhetett, mert hogy a 4-5-6 nem rendelkezett a most elvártakkal az hótziher. az meg hogy az új remény az eredeti trilógia legerősebb darabja... hááát... az első 20 perces két robot kóborog a sivatagban jelenet felénél komolyan elgondolkoztam, biztos akarom-e ezt 2 órában... most a birodalom visszavág után nem vagyok benne biztos, hogy készen állok egy órás coccolinómacicsihipuhira..

midnight coder 2015.12.20. 06:43:36

Mondjuk én még nem láttam, de ha a Sithek bosszújánál rosszabb, az már tényleg gáz. Az már kb. az Űrgammák legrosszabb epizódjának a színvonalát jelenti.

asgdftzre 2015.12.20. 07:35:17

"Összességében sajnos azt kell mondjam, néhány nappal ezelőtt írt prognózisom több pontja is beigazolódott"
Csodálkoztam volna, ha nem ez történik.

Blobov 2015.12.20. 07:35:52

@adt: A regény (már a Force Awakens regény) szerint a Hosnian rendszerben állomásozott a köztársasági flotta, több száz hajójával, amit a Napzúzó egy lövéssel kinyírt. A többi TFA-előzmény regényből átjön, hogy a Birodalom sok kis pontra esik szét, egymással és a Köztársasággal is hadakozva, de arról egyelőre nem jelent meg hivatalos anyag, hogy hogyan lett az Első Rend és honnan bukkant fel Snoke.

Mondjuk egyelőre ez az egyik nagy hibája a filmnek: kaptunk egy olyan settinget, amit nem értünk, hogy lett ez a ROTJ-ból, mi a Köztársaság és az Ellenállás viszonya egymással, mekkora is ez az Első Rend, stb. Nekem ezek hiányoztak még nagyon, hogy egy kicsit elmeséljék, mi a franc is van.

Void Bunkoid 2015.12.20. 08:25:55

Spoiler alert ugyan, de sztm akinek számít valamit az univerzum, már tutira úgyis látta a filmet :)))

A legviccesebb szerintem a Gwendoline Christie karaktere volt, szegény rommá lett hájpolva a film előtt a kis krómpáncéljával, meg állítólagos Erő-használatával, ennek ellenére van öszvissz két perce a filmben, akkor is csak vagy frusztráltan hisztizik, vagy beszarian retteg :)

DarrellEReviS24 2015.12.20. 08:28:49

...a Magyaroknak úgysem tudsz olyat csinálni amiben ne találnának hibát,és ne fanyalognának.

madmanic78 2015.12.20. 08:41:09

Azzal, hogy a fos "előzménytrilógia" bármelyikével is össze merted hasonlítani, már röhejessé teszi az egész "elemzésedet". Mint ahogy a tartalma is...

Tipikus "csakazértnézemmegazelsőkközthogyfikázhassak" -blog(?). Magyar....

Kár volt ezt címlapra tenni...

Szalacsi_Dezső 2015.12.20. 08:43:14

Hát a szívemből szólt a szerző.

Ingyonbingyom 2015.12.20. 09:11:32

Pont azt érzem a film erejének, amit sokan hibának rónak fel. Ne mondja senki, hogy az Új reményben nem akadt számtalan kibogozhatatlan szál, amiről azt se tudta senki, hogy kicsoda, micsoda. Az első három résznek pont ez volt a legnagyobb gondja. Pontosan tudta mindenki előre, hogy ki lesz Anakinból, Obi-Wanból vagy éppen Yodából. Úgy nagyon nehéz érdekes dolgot összehozni, hogy a fő motívumot mindenki kívülről fújja. Itt lesz lehetőség szépen csavargatni a szálakat. Az orrba-szájba érkező filmek/sorozatok miatt nem vagyunk ehhez hozzászokva, de most két évet várni kell, hogy új részletek derüljenek ki. Jól van ez így!
SPOILER: Rey biztosan Skywalker vérvonal, szerintem Luke lánya lesz. De ki lehet az anyja, ha ennyire birtokolja az Erőt?
Hasonló éréseim vannak Kylo Rennel, én a készítők helyében kibontanám, hogy miként/miért fordult el a Jediktől? Most, hogy Luke előkerült, lesz is erre lehetőség.
Han Solot nagyon sajnálom, de Ford tuti ki akart szállni, sőt ugye már a Jedi visszatérben "szerette" volna megöletni magát. Így ott szerintem nem volt más választási lehetőség. Nagy hiba lenne visszahozni még egyszer. Dicső epizód volt ez az öreg csempész szempontjából és tényleg ahogy itt írta valaki, lezárta szálakat.
Nekem összességében nagyon bejött, nagyságrendekkel jobb, mint az három előzmény epizód.

JitterAee 2015.12.20. 09:11:35

Női princípium-e jedinek lenni?
Női jedi, női yoda.....női Han Solo......

2015.12.20. 09:34:42

Nagyrészt egyetértek a cikkel, de én még kritikusabb lennék. Gyerekként, tíz évesen láttam először StarWars filmet (1985, karácsony TV1??), majd most...

A megöregedett karakterek érzelgőssége, a lassú vontatott pásztázások az arcukon inkább ciki volt, mintsem nosztalgikus. Kicsit zavart, hogy minden beszélgetés legalább három mondatból kellett hogy álljon. Olyan valótlanná, szájbarágóssá tette a jeleneteket, pláne akciójelenetek közben. Érzelmeket fél mondatok, tekintetek is tökéletesen át tudnak adni.

Kétszer végigültem, premieren és két napra rá is. Sajnos én voltam az alső, aki kiment a teremből, nekem nem érte meg az ott töltött időt. Talán majd idővel majd megérek rá? Nem hiszem.

Bíztatok mindenkit, hogy ne rohanjon ész nálkül a moziba. Nézze meg először kalóz másolatban, aztán moziban ha tetszik. Ne tömjük mér a Disney tarsolyát, hadd lássák hogy talán nem aratott osztatlan sikert ez a film!

Argus_ 2015.12.20. 09:37:20

Én ma este nézem meg a moziban és annyi spoilert próbálok elolvasni előtte, amennyit csak lehet. Úgy szeretnék beülni, hogy már nagyjából tudom a történet folytatását. De egy ponton nem értek valamit. Ebben a posztban is kavarodást érzek. A kérdésem: Kylo Rane nem más mint Luke Skywalker fia lenne? Vagy inkább ide kavarodik Han Solo? És az ő fia lenne? Melyik az igaz? Picit segítsetek.

Argus_ 2015.12.20. 09:45:57

Ezt a szövegrészletet nem tudom értelmezni:

" ... Szeretünk úgy kijönni a moziból, hogy végül is minden rendben van. Ezt a kellemes érzetet semmisíti meg az új film és kiváltképpen Han halála. A szcéna egyébként sok tekintetben Obi-Wan haláljelenetére rímel (és egyébként csak tovább nyomatékosítja Kylo Ren egydimenziós mivoltát, hiszen a gonosz csak mímeli a megbánást és az elérzékenyülést, valójában cseppet sem ingadozik jó és rossz között: hidegvérrel mártja apjába fénykardját), de hatástalan volt, mert Solo élete nagyon dicstelen véget ért...."

body_andras 2015.12.20. 09:49:46

@DarrellEReviS24: www.youtube.com/watch?v=6zXDo4dL7SU
Ott a pont!
Annak idején az Avatart is divat volt fikázni...

Fortress_ 2015.12.20. 09:50:42

Én sem láttam még, de sok spoilert olvastam és szerintem az emberek egy része nemis érti az új részt. Mert a spoilerek egyik fele szerint Kylo Ren nem más, mint Han Solo fia, míg más spolierkben Kylo Ren, Luke fia! Akkor ezek szerint nem lehet megállapítani a filmből, hogy kinek a fia?Ha így van, az a filmet minősíti.

Kuntakintekitekinte 2015.12.20. 09:52:20

Érdekesek a felsorolt párhuzamok, de nem igazán ülnek.

Miért szoktak volna össze a szereplők? Az elő részben ha megnézed, néhány nap eseményeit látod, mitől lett volna az összeszokottabb csapat.

A történet az első részre épül. Nem, a történet a sablonokra épül, a Pókembertől a Hófehérkéig mindegyik ezekre épül, csóró parasztgyerek, parasztlány hűséges, kicsit bugyutácska segítővel pinán rúgja a csúnya király bácsit, király nénit.

------------------------------

@Bullfrog:

"... OTP fiók egy darab gumibotos biztonsági őrrel ..."

Ez tetszett, köszi, jól indult a nap.

De ennek ellenére nem kell csodákat várni. Ha elkezdünk polemizálni az őrök számán, akkor azt is sorra kéne venni, hogy a galaktikus világ technikai színvonalán van fény fölötti sebesség, de láthatóan nem ismerik az ultrahangot, hiszen meglepi az ikerpár születése.

Fortress_ 2015.12.20. 09:54:00

Kylo Ren eredetét ez a poszt is csak összekavarja. Főleg ez a mondat: " ... A karakter egydimenziós mivoltát Han Solo szavai támasztják alá. Han úgy jellemzi saját gyermekét, mint egy renegát Jedit, akinek "Vader vére folyik az ereiben." Álljunk itt meg egy szóra. Véleményem szerint nincs olyan, hogy "Vader vére".

Argus_ 2015.12.20. 09:55:21

@Levisomnus: hogy a picsába folyna Kylo Ren -ben Darth Vader vére, ha egyszer Han Solo fia????

Fortress_ 2015.12.20. 09:57:20

@Sir lovag: hát ez az! EZ a baromság. Ha meg Han Solo fia, hogy lehetnek különleges képességei??? Han Solo egy szimpla csempész. Értelmesebb volna, ha Luke -nak lenne a fia. Az a sok ember, aki eddig megnézte nem tudja kiszűrni a filmből, hogy kinek a fia Kylo Ren. Ez marhajó. Elég zavaros lehet akkor a film. Most már csak emiatt is meg kéne nézni :-)

Kuntakintekitekinte 2015.12.20. 09:57:54

@Ingyonbingyom:

"De ki lehet az anyja, ha ennyire birtokolja az Erőt? "

Yoda ikertestvére?

Argus_ 2015.12.20. 09:59:41

És a legnagyobb baromság az a koponya, amely Darth Vader sisakját mintázza. Ezt hogy gondolták? Dart Vader koponyája halála után a sisakra "görbült"?

Amúgy szerintem Kylo Ren Luke fia. Ez a logikus. Hátha a film valahol elárulja. Bár ezek szerint nehéz lehet kideríteni.

Kuntakintekitekinte 2015.12.20. 10:00:37

@Sir lovag:

Anyai ág. Leia apuci ki is volt?

Argus_ 2015.12.20. 10:04:58

@Kuntakintekitekinte: Leia és Luke apja Anakin (Darth Vader). Az anyjuk meg Padme Amidala. Én így tudom. De ezzel most hogy vagyok beljebb? Az én kérdésem: Kylo Ren

Argus_ 2015.12.20. 10:07:15

@Kuntakintekitekinte: .... vagy még az lehet, hogy Han Solo meghúzta Leiát és ebből született Kylo Ren. Így végül is az anyja révén lehet Darth Vader unokája. Fasza. Hát ez a nagy trükk? Köszi!

Kuntakintekitekinte 2015.12.20. 10:09:51

@Sir lovag:

Az előzmények alapján valószínűsíthető, hogy Han nem egy félrekufircolós fajta. Ha ezt vesszük alapul, akkor Ha és Leia alkot egy párost, és van gyerekük, ha ez ez a Kylo nevű figura akkor biza Leia felmenői alapján a gyermek automatikusan örökli a nagypapi vérét.
Így már összeállt a kép?

Az igazi Trebics 2015.12.20. 10:16:14

Ti miről beszéltek? Az 1977-es Starwars nem a nagyszerű színészi alakítások, a fantasztikus forgatókönyv és dramaturgia, vagy az egyedi történet miatt lett kultfilm, hanem a trükkök és a maszkok miatt. Végre készült egy űrmese, amiben nem kávéfőzők az űrhajók, mint a Pirx-ben, ennyi a titok. Erre most egy ugyanilyen tucatfilmen számonkéritek, hogy miért nem jobb, mint a 40 évvel ezelőtti? Vicc.

B-Bird 2015.12.20. 10:22:20

Ha Han Solo mondta, hogy "Vader vére...", miért ne lehetne igaz? Han nem ismerte Anakin Skywalkert. Ő csak a nagy gonosz Darth Vadert. Nem?

Circus 2015.12.20. 10:51:41

@Az igazi Trebics: akkor pont nem volt tucatfilm, hanem megteremtett egy külön, senki más által addig el nem képzelt világot, amire felépítettek egy teljes univerzumot (EU, Extended Universe) könyvekkel, játékokkal, egyéb mifenével közel 20 év alatt.

Erre jön a Disney, kikukázza az egészet, és készít egy remake-et, ami nyilván, most már messze nem üt akkorát, mint a hetvenes évek végén, nyolcvanas elején. Mai fejjel, SW szűzen látva faék az eredeti, de NE MAI FEJJEL NÉZD!

3x 2015.12.20. 11:11:59

"Szeretnénk egy olyan filmes témájú blogot, amelyben nincs káromkodás, nincs jelen a "most megmondom a frankót"-attitűd"

Ehhez képest jelen blogbejegyzés első mondata egy mozdulattal azonnal szíven szúrja az egyszeri mozirajongót. Nem is olvastam tovább.

Szilárd vélemény 2015.12.20. 11:21:14

@Levisomnus: Kylo Han és Leia fia. Leia Anakin/Vader lánya. Remélem már érted. ;) Ha valaki a film alapján nem értette kinek a fia Kylo, akkor az ne nézzen semmilyen filmet, de azoknak még a 3 éves gyerekeknek írt mese is értelmezhetetlen lesz. Han és Leia többször kimondja Kylora, hogy a "fiunk". Na most ha valaki azt mondja valakiről hogy a fia, akkor hogy lehet hogy többen azt gondolják, hogy Luke fia. Ehhez elég ostobának kell lenni.

Ágoston123 2015.12.20. 11:25:51

Nagyon jo kritika, mely elemzes es brillians meglatasok. Orom volt olvasni!

Tom-Tom90 2015.12.20. 11:46:32

Egy tök jogos filmkritikához behozni ezt a "magyaroknak semmi se jó" mentalitást... Van humorérzéke az illetőnek :)

Alec Cawthorne 2015.12.20. 11:46:48

@3x: Kár, mert ha végigolvastad volna, magad is láthattad volna, hogy ezt a cikket is egy Star Wars-rajongó írta. Előzetes félelmeim dacára igenis akartam szeretni ezt a filmet, de csak egy-két kiemelkedő pillanatban nyújtott igazán minőségi, revelatív élményt. Ugyanakkor meg fogom nézni még egyszer moziban, adok neki egy újabb esélyt, hátha másodszorra jobban megérint.

Látom, itt sem vagyok egyedül a csalódottságommal. Kedves madmanic78 és többiek: ez nem sajátos magyar vonás, itt egyszerűen arról van szó, hogy az embernek vannak elvárásai. Elárulhatom, hogy ez nem egy szokatlan jelenség - Addisz-Abebától Los Angelesig jellemző sajátossága a világ moziközönségének. És ha az ember meggyőződéses Star Wars-rajongó, s elhúzzák előtte a mézesmadzagot, hogy most végre viszontláthatja gyermekkora ikonikus hőseit, akkor meg pláne azt várja, hogy bő két órára talán visszakaphatja a tinédzserkorát. Szóval nem hiszem, hogy a rajongók többsége a fanyalgás kedvéért fanyalogna. Ami engem illet, én egyszerre készültem a legrosszabbra, és titkon reménykedtem abban is, hogy pozitívan fogok csalódni. Összességében véve nem hiszem, hogy nagyon leszedtem volna a keresztvizet Az ébredő Erőről. Az meg - úgy gondolom - pláne érződik a cikkből, hogy nem közömbös számomra a saga, és hogy a bíráló megjegyzéseket sem kárörvendő és gonosz ellendrukkerként írtam.

Az pedig, kedves madmanic78 úr, hogy a személyemet és a blogomat is minősíted csak azért, mert nem értesz egyet a cikkem tartalmával, ráadásul adós maradsz az érvekkel... nos, talán te magad is tudod, hogy ez kit minősít igazából.

prunoki 2015.12.20. 13:10:03

A gyorsan tanul engem nem zavart. A főgonosz olyan volt, mint az Ötödik elemben, ahogy puffogva járkál a folyosón és mindennel rábaszik, amit nem maga csinál. A tempó valóban őrült.

TomPowell25 2015.12.20. 13:23:16

@Alec Cawthorne: noha megértem a fenti sorokat, abszolút nem értek velük egyet, így nem is arra reagálnék, természetesen minden kötekedéstől mentesen. Azt írod, hogy egy rajongónak vannak elvárásai. Kérdem én, ezek az elvárások nem voltak és nincsenek már hosszú-hosszú évtizedek óta az egekben? A Star Wars, mint életérzés nem nőtt már réges-rég túl magukon a rajongókon is? A film nem a lehetetlennel nézett szembe? Azt írod, hogy szeretnéd visszakapni a fiatalságod, legalább két órára, de ezek a filmek azért jelentik az ifjúságunkat, mert teljesen másképp láttuk őket, teljesen más életszakaszban, amikor még jóval könnyebben formálhatóbbak, a mesékre fogékonyabbak voltunk, éppen ezért idealizáljuk is őket. Persze a Star Warst okkal, de az eredeti filmeknek is számos dolog felróható lenne.

steery 2015.12.20. 13:42:33

Jó ez a kritika, egyet értek vele.
Azóta meghallgattam a film zenei albumát, mivel mikor kijöttem a moziból, meglepődve vettem észre, hogy egyetlen új dallamot sem tudok felidézni. És kiderült, hogy azért, mert tényleg vacak a zenéje. Vannak benne jó dallamok, szép motívumok, de nem lesz belőlük igazi, emlékezetes zeneszám sehol. A ritmusok gyorsan szétesnek, disszonáns kakofóniába fulladva újra és újra. Williams elkövette azt a hibát, hogy olyan zenét csinált, ami a film eseményeit próbálja követni, azokra reagál. Ahelyett, hogy önálló zenét csinált volna, amihez hozzáilleszkedik a film. Totál át kéne hangszerelni az egészet. Meg kijavítani a filmben a rengeteg kisebb-nagyobb logikai és forgatási hibát, amiket láttam benne.
És nagyon kéne valami drámai zene Han halálához, ha már mindenáron le kellett gyilkolni és belehajítani a fénybe a hulláját, mert így, síri csendben ez siralmasan rossz megoldás. Egy ekkora hős nem pusztulhat el így, egy ilyen eposzban. Ez műfajgyalázás.

Szilárd vélemény 2015.12.20. 14:38:27

@Alec Cawthorne: A kritika nem rossz. De sok olyan dolog van, amivel nem értek egyet. Én is azt gondolom, hogy az emlékek szépültek meg és kicsit túl sokat vártak a rajongók a filmtől. Nekem tetszett, bár az eleje unalmas volt eléggé. Az első 1 óra nagyon gagyi volt.
Én inkább úgy láttam, hogy a színészi teljesítmény volt nagyon rossz. A fiatal színészek nem voltak valami hitelesek és nem is alakítottak valami nagyot. Számomra Kylo volt talán a leghitelesebb. Bár az ő játéka sem volt valami iszonyat nagy színészi teljesítmény, de nem volt rossz.
A gyors tanulásra van megoldás, csak egy kis fantázia kell. Az Erő, mint olyan semleges. Mindig kiegyensúlyozza a rosszat és a jót. Most a sötét oldal van túlsúlyban, ezért belefér egy ösztönszerű plusz megérzés, és így elfogadható a gyors tanulás is.
Neked az utolsó jelenet volt a nagy szám, nekem az volt egy abszolút kiszámítható klisé. Semmi emelkedett nem volt benne. Áll magányosan Luke háttal, aztán hatásvadász módon hátradobja a csuklyáját és nem nyúl egyből a fénykardjáért, mert ő már leszámolt a jediséggel. Hát nekem meg az a jelenet volt abszolút felesleges és annyira amerikain hatásvadász.
Han Solo megölése sem volt hiba szerintem. Neked népi hős, másnak meg Luke a népi hős, meg Leia. De Han Solo egy csempész. Ha jobban belemegyünk a jellemébe egy sunyi, önző másokat becsapó ember, aki képes ölni is azért, hogy gazdagabb legyen. Na most neked ez a népi hős. Másnak meg ő a jelentéktelen.
Sosem voltam egyébként nagy SW rajongó, mert inkább Trek rajongónak tartom magam. Filozofikusabb, elgondolkodtatóbb, de ez már ízlés kérdése.
A Köztársaság és a Birodalom meg megélt elég sok nagy csatát. Nekem pont az tetszett, hogy senki sem volt 100ezer űrhajós sereggel felszerelve. Ez közelebb áll a realitáshoz. A Birodalom és a Köztársaság is szétesett. Anyagilag egy háború megroppant még egy galaktikus birodalmat is. A maradék fegyverzet is szétszóródhatott, új szövetségek alakulhattak a háború folyamán és még folytathatnám.
Vader vére. Semmi kivetnivaló nincs benne. Genetikusan hajlamos a sötét oldalra állni. Ez belefér. Lehet ilyen jellegű öröklődés. Az új pszichológiai kutatások is azt mutatják, hogy a genetikának lehet mégis nagyobb szerepe van a jellem kialakulásában.
Egyszóval nem volt egy rossz film. Sőt a mai filmek közül szerintem kiemelkedik. Nagyon sok helyen nem CGI van. Erre még büszke is volt a Disney, hogy sok mindent megcsináltak modellekből és felépítették pl az ellenállók bázisát. Nekem ez kiemelten tetszett.
Sok filmet érdemtelenül húznak le kritikusok szerintem. Az új Trek filmeket is. Inkább örülni kéne a rajongóknak, hogy van és nem mindig a hibákat keresni. A Trek filmekben is volt sok hiba, de voltak olyan elemek amiből a régit átemelték. Lehet érdemes lenne ezeket az új filmeket nem összehasonlítgatni állandóan 30 éves filmekkel, hanem élvezni és élvezettel elmerülni bennük.

Alec Cawthorne 2015.12.20. 16:05:37

Uraim, embere válogatja, annyi azonban bizonyos, hogy az én esetemben szó sincs arról, hogy "kinőttem" volna az eredeti filmekből. Nyáron néztem meg mindhármat, és örömmel konstatáltam, hogy ugyanazt a hatást érték el nálam, mint 12-13 éves koromban. Egyszóval dehogy is idealizálom én "igazságtalanul" ezeket a filmeket. Máig imádom őket, máig tudok rajongani értük, együtt tudok érezni a szereplők sorsával, vívódásaival, együtt tudok izgulni értük a kalandok során. Ugyanezt vártam ettől a filmtől is. Nem, illetőleg csak "nyomokban" kaptam meg. Egyébként amikor felcsendült John Williams zenéje, és a vásznon megjelent a Star Wars felirat, bepárásodott és kikerekedett szemekkel, gyermeki lelkesedéssel kezdtem reménykedni, s minden korábbi balsejtelmem tovatűnt. Egy időre, persze.

Szilárd vélemény: ízlések és pofonok. Te így látod, én amúgy. Ha egy teljesen más történetet tálaltak volna (pl. visszamegyünk az időben, és elmesélik nekünk a Jedi-Sith konfliktus gyökereit, vagy valami hasonló), akkor nem vetném össze a klasszikus trilógiával, mert nem ugyanazok a karakterek, nem ugyanaz a tárgyi szféra, nem ugyanaz a hangulat. És én sokkal jobban örültem volna, ha már nem is veszik elő ezeket a figurákat, hanem bepróbálkoznak valami merészebbel. De ragaszkodtak a biztonsági játékhoz. Mintha a Star Wars név önmagában nem lenne garancia a nagy pénzügyi sikerre.

Egyébként pedig ha már nem tudok majd ugyanilyen lelkesedéssel tekinteni gyermekkorom kedvenceire (a Star Warsra, a Terminátor-filmekre, a Halálos fegyverre, a Rambóra stb.), akkor az már súlyos gondokat jelez. Nem akarok erre a szintre eljutni, még nagyon sokáig nem.

Aldric 2015.12.20. 18:28:07

@3x: Ez aztán a véleménynyilvánítás! Egy mondat után! Na brávó! :(

3x 2015.12.20. 20:13:44

@Aldric: Az én véleményemet végigolvastad? :)

==T== 2015.12.20. 23:01:26

spoiler:

Nem tudom írták-e már, de Han-t azért ölték meg a filmben, mert Ford kifejezetten kérte, hogy csak ebbe na filmben kelljen szerepelni.

Szeritnem is kár érte, mert szerintem még most is remekül állt neki ez a karakter.

Ami Kylot illeti, Vader esetében is 6 epizód keleltt hozzá, hogy megtudjuk a gonosszá válás motívumáról.

Mit tudtunk pl. róla a Csillagok Háborúja végén? Hogy fekete a ruhája és hogy egykoron Kenobi volt a mestere, és ő ölte meg Luke apját. De pl. az Uralkodóról is csak annyit, hogy létezik.

Kylo amúgy szvsz nem klasszikus gonosz - mint pl. Palpatine - , hanem őrült, kattant, labilis idegrendszerű. És szerintem mielőtt megölte Hant tényleg vívódott.

Rey hitelessége: mintha a kis Anakin is szétlőtte volna a droidvezérlőt, pedig először látott belülről olyan Naboo-i vadászgépet - vagy bármiylen más vadászgépet.

Tenebra 2015.12.21. 00:45:26

Bár ismered az osztályzatomat, de szinte minden állításoddal egyetértek!

Egyet kivéve: nálam ez azért a Sithek bosszúja felett van. :D Kylo Rent nagyon utáltam, amiatt, amit említettél is, hogy dühkitörései már-már a paródia határát súrolják - és emiatt emlékeztetett Hayden Christensenre Adam Driver karaktere (ki ez a nyálas képű pöcs amúgy? - nálánál ezerszer jobb alternatívák vannak szerintem). DE! Itt a ripacs nyikhaj nem főszereplő volt, hanem egy antihős (mert gonosznak nem mondanám - hiszen vívódik). Az igazi hős Rey, az eltévedt kislány, aki nemcsak szép, de szimpatikus is. És a főszereplők számomra szimpatikusak voltak. Igen, tipikus blockbuster-manőverek vannak a karakterformálásukban (Finn néhány poénja nagyon idegesítően az Avengers-rémet idézte), de még így is ezerszer szimpatikusabb figurák, mint Hayden durcás kisfiú Anakinja, vagy a nagyon lazának látszani akaró, ócska poénokat durrogtató, műmájer Obi-Wan. Ebben is összecsaptak jó pár dolgot (pl. ez a "Halálcsillag" cucc nagyon rossz volt szerintem), de a lényegi, valóban drámai részek itt a helyükön voltak (gondolok itt az Erő felébredésére Reyben vagy a fénykard-párbajokban - melyekből kevés van, de az nagyot üt). A Sithek bosszújában pont a legfeszültebb részt csapta össze Lucas, mikor Anakin áttér a Sötét Oldalra. Máig fáj, hogy ezt így kellett megoldani, pedig ott a kiváló Jedi visszatér, melyben sokkal jobb Luke vívódása, pedig Mark Hamill sokáig scak tekinget ki az ablakon, és az Uralkodóra néz.

Hovatovább, azért ez is túlfeszített valóban, ahogy írod.

A könnycsepp nálam is meg volt. Illetve inkább katarzisnak mondanám ezt. :D Ilyenre nem volt képes az előzmény-trilógia, max. a Sithek bosszúja kiváló felütése.

Amit még sajnáltam, hogy a zene nem volt az igazi. A régebbi számok azok bejöttek nagyon, de az újak nem ütöttek, nem fülbemászók.

A többit akkor megírom egy saját véleményben. :D

3x 2015.12.21. 01:22:39

@ap: ma megnéztem a filmet, jóval előtte írtam, hogy el se olvasom a blogbejegyzést az első mondata miatt. Megjavultam és végigolvastam a kritikát :) Írója irgalmatlan hosszú írásban szedi ízekre az új flmet olyan elvárások mentén, amit a klasszik trilógia sem tud felmutatni. AP kolléga frappánsan megírta, csak idézni tudnám, ott van feljebb. Nehezen tudom elképzelni, milyen film felelt volna meg a blogíró elvárásainak. Kicsit túltolta a cincálást, finnyázást.

Én jól szórakoztam a pénzemért, külön öröm, hogy az új kislány fényévekkel jobb, hitelesebb mint az eddigi SW női karakterek, Amidala és Leia. Engem nosztalgiacunami sem vert át, elvégre egy SW (mese!)filmre ültem be, és jött belőle a feeling, nem úgy mint a pl. Baljós árnyakból.

ap · http://premiumlivesets.hu 2015.12.21. 01:34:43

@Alec Cawthorne: elvárás? pont ez az, h mi alapján? a 4-5-6 sokminden volt, csak minőségi film nem.. akkor mi az elvárás alapja, ha az 1-2-3 még annál is rosszabb volt?

Tenebra 2015.12.21. 11:38:43

Na, akkor én eloszlatnék itt pár tévhitet! SPOILER!

Han Solo és Leia több dialógusban is beszélnek róla, hogy Kylo a fiuk, és Kylo-t Bennek hívták, gondolom, Ben Kenobi tiszteletére. :D Luke pedig nem az apja volt, hanem a mestere. Azért is vonult száműzetésbe, mert úgy érezte, az ő gyengesége / hibája, hogy Kylo a Sötét Oldal felé sodródott.

S Vader rokonsága hogy kerül a képbe? Ezt is mondják a filmben. Kylo egyszer "nagyapá"-nak hívja Vadert. Totális baromság amúgy, hogy azt hiszi, Vader "valamit elkezdett". Mivel Vader valamit bevégzett. De ez lehet, tudatos is. Lehet, ettől még tragikusabb figura lesz a későbbiekben Kylo, hogy majd kiderül számára is, hogy Vader visszatért a Fény útjára, és ő döntötte romba a Birodalmat. :D :D

Na, de gyerekek, ugye az mindenki számára egyértelmű, aki Star Wars-fannak tartja magát, miért Vader rokona Kylo? UGYE?! Mert A jedi visszatérben kiderül, hogy Leia és Luke testvérek. A Sithek bosszújában látjuk őket megszületni, tehát ikrek. Anakintől vannak, Vader gyermekei. Átjárja őket az Erő. Leia a könyvekben jedi is lesz...

Ja, és szerintem azt is mindenki kitalálhatja, aki a filmet odafigyelve nézi, hogy Rey is Han Solo gyereke. Hogy Leiának gyereke-e, abban nem vagyok biztos. Szerintem másik anyától van. De ez persze problémássá tenné, hogy akkor miért járja át őt is az Erő. De a gesztusokból, az egyszerre végzett cselkedetekből, az egyszerre kimondott mondatokból, és Han és Rey közt kialakult empátiából adódóan, na meg abból kifolyólag, hogy a könyvben is volt pár Solo, akiket átjárt az Erő... nos, lehetetlen, hogy ne Rey legyen Kylo testvére. Szerintem a Birodalom visszavág analógiájára majd a következő részben el fog hangzani Kylo szájából az "én vagyok a testvéred" mondat Rey felé... :D

Nagyon kiszámítható a film, amúgy, és nagyon sok jelzést adnak, amivel segítenek az értelmezésben. Nézze újra, aki kételkedik.

Tyler Durdent 2015.12.21. 12:14:51

Plot twist: mi van, ha R2 ébredésének kulcsa:
a, Han halála volt
Okulva a múltból, nem elképzelhetetlen, hogy Luke látta előre Ren sorsát, és úgy gondolta addig nincs oka tőle félnie a birodalomnak, míg ezt a lépést nem teszi meg.
b, az erő
Ami mondjuk átjárja Rey-t... És érdekesmód pont akkor ébred, mikor Rey megérkezik/Solo meghal.
Az, hogy előre ki volt találva, hogy R2 akkor ébredjen, nem olyan ördöngösség, még mi is láttuk merre visz a film, hát még a szereplők, akik benne élnek.
Vagyis ez a logika kivételesen pont rendben volt.
Ellenben pl. valóban ez a 3. halálcsillag ugyanazzal a storyval annyira klisés volt, mintha csak egy Barátok közt részt néztem volna.
Meg úgy minden, ami a Stormtrooper előítéleteket továbbfűzte. Talán az egyetlen mentségük, hogy Finn által kaptunk egy képet az életükről, kiképzésükről, és a bennük őrlő dilemma akár valós akadályként is értelmezhető a teljesítményükben.
Solo halála ellenben szerintem szuper volt, tökéletesen segítette Ren jellemfejlődését.
Az első gondolataim nekem se voltak túl pozitívak, de ha az ember túllép a "biztonsági nosztalgia" hangulatán, utána tényleg meglátja az ébredő erőt.
Reyhez még: ha az erőnek van valami mérhető mennyisége, és Ren azt mondta, hogy hatalmas benne az erő, akkor mondhatni, hogy született őstehetség. Kiképzetlen volt valóban? És mi a szitu Ren fejének pásztázásával, ahol nem kizárt, hogy az érzelmek mellett mást is elleshetett.
Nem tudom ki mennyi más mentális harcot olvasott ilyen-olyan könyvekből, de mindig merész vállalkozás a másik fejébe belebújni, hisz ha átveszi a dominanciát, akkor épp akkora szabadsággal tekint majd a fejünkbe, mint amekkorával mi szerettünk volna az övébe.
Na nettó ennyi, mindent meg lehet magyarázni. Talán még a 3. halálcsillagot is meg lehet bocsájtani, ha úgy tekintünk rá, mint Ren tisztelete Vader iránt.

2015.12.21. 18:39:59

A Colin Trevorrow-tól tényleg mentsen, idióta választás volt. Főleg egy Rian Johnson után.

Alec Cawthorne 2015.12.21. 20:20:34

Újranéztem, ezúttal eredeti hangon, és valamelyest most jobban tetszett. Han halála, bár még mindig elhibázott lépésnek tartom, most nem kedvetlenített el annyira, és Rey karakterében is több potenciált látok így másodszorra. Kylo Ren és Finn viszont még mindig elég súlytalan. Az utolsó jelenet pedig még mindig nagyon ütős.

Super aGyuri 2015.12.23. 12:23:07

Nagyon jó és igényes kritika - mondom ezt annak ellenére, hogy nem mindenben értek egyet Veled, ellentétben AldoWinnfielddel, aki nálam első hozzászólóként jelenik meg és akinek a kiegészítéseivel viszont teljesen egyetértek.

Néhány megjegyzés:

1., A film üteme és hosszúsága: igen, egy kicsit rövidebb és lassabb, azaz jóval kevesebb cselekményt tartalmazó, elmélkedőbb, "hetvenesévek-belibb" filmnek én is jobban örültem volna. Nekem is picit olyan érzésem volt, mint amikor bekapcsolom a rádiót és egy mai dal megy, amelynek tetszik a dallama, jól is énekel az előadó, de valahogy visszavágyom azokba az időkbe, amikor a 120 bpm-re még nem lassúztunk. A hetvenesekbe, nyolcvanasokba, amikor igazán nagyon jó volt élni. Csak hát 2015 van - ami nekem elviselhetetlenül pörgős, az a mai fiataloknak az épp elfogadhatóan hömpölygő. Felgyorsult a világ. A volt főnököm egy jogi kérdés megválaszolásához fél napig bújta a Közlönyöket, ma beírom a keresőbe a kulcsszót, és ha öt percent belül nem küldöm a választ, rám telefonálnak, hogy "nem kaptad meg az e-mailt?" :/

2., A másik, amiben egyetértek: Han Solo megölése förtelmes bűn volt. Több, mint bűn, hiba. Egyetlen dolgot tudok elképzelni: Harrison Ford megmondta, hogy soha többé. Ha így volt, ezt elfogadom, hiszen senkit sem lehet kényszeríteni szerepek eljátszására, különösen nem egy 73 éves legendát, akinek hálás vagyok, mert olyan pillanatokkal ajándékozott meg megint, amilyenekkel csak a legnagyobb színészek tudnak. Ford egy zseni. Az pedig elfogadhatatlan lenne, ha másra bíznák a szerepet, mint ahogy az is elfogadhatatlan volt, hogy léteztek olyan förtelmes pillanatok a mozitörténetben, amikor olyan emberről kellett elhinnem, hogy ő Obi-van Kenobi, aki nem Sir Alec Guinness.

3., Kylo Ren. Szerintem szándékos, hogy ilyen esetlen és kialakulatlan karakter. Amikor először megjelent és távolabbról mutatták, rögtön arra gondoltam, hogy átférne Darth Vader hóna alatt. Igen, direkt ilyen, és ebbe még az is belefér, hogy nem tudja legyőzni Reyt, akiben sokkal erősebb az Erő, születésénél fogva. (Holott nem Luke, hanem Leia és Han gyermeke, ami külön érdekes, hiszen Leia nem volt Jedi, Hannak pedig még csak a családjában sem volt ilyen figura.)

4., Érdekességként jegyzem meg, hogy míg a Vader hollandul azt jelenti, "apa" (mondjuk nem védernek, hanem fádernak kell ejteni, de írásban ugyanaz), a Rey spanyolul azt jelenti, "király". Reyt nagyon jó választásnak tartom. Remélem, a következő rész egy lassabb folyású, spirituálisabb "opera" lesz, melyben lesz mód megnéznünk, ahogy Luke igazi Jedi-lovaggá neveli unokahúgát. Ha már Harrison Fordot "megölték", legalább Mark Hamillből kapjunk egy picit többet. (És persze Carrie Fisherből is, akit külön öröm volt viszontlátni, mert róla csak szomorú hírek járták az elmúlt 30 évben, ehhez képest jól is néz ki és jól is játszott nagyon, hála Istennek.)

5., Poe Dameron pilótaként nagyon emlékeztet Luke-ra. Hasonlóak a vonásai a fiatal Mark Hamilléhez - ami persze lehet véletlen, de akár belemagyarázás is a részemről. Mindenesetre valami azt súgja, hogy neki lesz még szerepe, nem véletlenül kellett túlélnie a "karambolt".

6., Finn karakterét is nagyon jónak tartom. Persze wishful thinking, hogy kiderüljön, hogy ő Lando Calrissian gyerekkorában az Első Rend által elragadott fia, és hogy a közel 80 eves Billy Dee Williams is feltűnjön még a vásznon.

Ha már Harrison Ford nem fog. Ha nem fog. Én már csak abban a holttestben hiszek, amelyet a saját szememmel látok (lásd még Poe Dameron.)

Szóval összességében szerintem csodálatos film, nálam nemhogy a Sithek bosszúját is megelőzi, de az első három filmmel van egy szinten, amelyek közül nem nagyon tudok rangsorolni, mivel sajátos módon a Jedit láttam először (1984-ben, 11 évesen) és csak utána a többit, így engem külön erős érzelmi szálak fűznek A Jedi visszatérhez. Még az ewokokhoz is. Szegény Jabbáról (R.I.P.!) nem is beszélve :)

Super aGyuri 2015.12.23. 12:27:44

Elnézést kérek az elütésekért (percen helyett percent, éves helyett eves) - egy olyan gépről vagyok kénytelen írni, ahol rendszerbeállítás alapján kikapcsolhatatlan angol automatikus helyesírásjavító működik. Magyarországon, egy multinál. :)
süti beállítások módosítása