Amerikai Plán

"Tudom, mi vagy te. Az örök otthon."

TOPLISTA - A 10 legjobb Columbo-epizód Alec Cawthorne szerint

2015. december 06. 20:38 - Alec Cawthorne

peter-flak-as-columbo-007.jpgMáig nem akar csillapodni az örökké gyűrött ballonkabátot viselő, szivart rágcsáló, fehérgalléros gyanúsítottjaival szellemi csatákat vívó hadnagy körüli rajongás. És ez így van jól. Hála a különböző tévécsatornák kínálatának, a nézők napjainkban is sűrűn találkozhatnak a csavaros eszű Columbóval, aki kitűnő megfigyelőkészségének és kérlelhetetlen vaslogikájának köszönhetően minden egyes bűnügyet felgöngyölít. Méghozzá rettentő szórakoztató módon. A mai napig lenyűgöznek bennünket a sorozatban elbeszélt detektívtörténetek, melyekben a figurák talán egyetlen csepp vért sem ontanak, de annál delejezőbb intellektuális élményben részesülhetünk mi, a publikum. De melyek is a széria legjobb epizódjai? Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van egy-két titkos favoritja. Én most összeállítottam a magam lajstromát: csokorba szedtem az általam legsikerültebbnek tartott tíz Columbo-részt. Ez a válogatás következik most.

10. Negatív reakciók (Negative Reaction, 1974, r.: Alf Kjellin)
Önmagában véve is korrekt, szórakoztató és izgalmas epizód, a gyilkos pedig - egy öntelt fényképész, aki elteszi láb alól nejét - kifejezetten tenyérbemászó figura, akit imádunk gyűlölni. Azonban a Negatív reakciók koronája egyértelműen az a jelenet, amikor is hadnagyunkat a hajléktalanszállón egy apáca csövesnek nézi, leülteti az olcsó levest kanalazgató szerencsétlenek közé, és még egy új kabáttal is meg akarja akadályozni. Hősünk persze kihasználja a helyzetet: elvegyül az ágrólszakadtak társaságában, és közben kikérdezi azt a nincstelen férfit, aki fültanúja volt a gyilkosságnak. Az egész széria egyik leghumorosabb - és legzseniálisabb - pillanata!

9. Fekete etűd (Étude in Black, 1972, r.: John Cassavetes - Peter Falk - Nicholas Colasanto)
John Cassavetes (aki civilben a Columbo-t játszó Peter Falk nagy cimborája volt) egy népszerű karmestert alakít, akinek fiatal szeretője ki akarja teregetni viselt dolgait. A férfi persze nem hagyhatja, hogy ez megtörténjen, és sejthetjük, milyen módszerrel "hallgattatja el" az ifjú nőt. Cassavetes és Falk találkozása szenzációs. A gyilkos bukásáig vezető motívumok is aprólékosan felépítettek (a kocsi kilométerórája, az írógép stb.), de - a legtöbb résztől eltérően - ezúttal egy szarvashiba okozza az antagonista vesztét: a szerető nappalijában elejtett rózsaszál. A Fekete etűd egyik legjobban sikerült mozzanata, amikor a végén Cassavetes karaktere fejet hajt a hadnagy bámulatos tudása előtt, és mikor a rendőrök már elvezetnék, mosolyogva csak annyit mond: "Remek volt!"

8. Rekviem egy hullócsillagért (Requiem for a Falling Star, 1973, r.: Richard Quine)
Hollywood kulisszái mögé kalauzol bennünket a Rekviem egy hullócsillagért, a nagyszerű Richard Quine rendezésében. Ahogy az lenni szokott, félig-meddig ezúttal is szánalomra méltó a női bűnelkövető (pláne úgy, hogy Bencze Ilona nem éppen rideg és antipatikus magyar hangján szólal meg), de az epizód zárlatában egy slusszcsavar fényt derít rá, hogy nem csak egyetlen gyilkosság szárad a lelkén! A színésznő egyébiránt hűséges titkárnőjét távolítja el az élők sorából, aki - mint ahogy az lenni szokott - túl sokat tud. A néző és Columbo azonban eleinte azt hiszi, hogy az asszony nem a fiatal nőt, hanem annak korosabb szeretőjét akarta meggyilkolni, és hibát vétett. Ez a félreértés adja a nyomozás sava-borsát. A megvilágosodás percei pedig katartikus erejűek.

7. A bűn jelöltje (Candidate for Crime, 1973, r.: Boris Sagal)
A bűn jelöltje a politika világába invitál bennünket. Az amerikai szenátorokat és képviselőket ugyebár mindenki utálja, mert a (sokszor nem éppen alaptalan) sztereotípia szerint korruptak, erkölcstelenek, haszonlesők. Nos, e '73-as Columbo-epizód csak erősíti ezt a képzetet. A gránitarcú Jackie Cooper tökéletes a simlis szenátorjelölt bőrében, aki kinyírja zsarnokoskodó kampányfőnökét, és minden létező eszközt bevet, hogy vakvágányra vezesse szegény Columbo-t, aki egyenesen a fogorvosi székből pattan fel a gyilkossal való randevúért. Nelson Hayward nemcsak embert ölt, de "öregecskedő" felesége mellett fiatal szeretőt tart, ráadásul megpróbálja elhitetni főhősünkkel és a közvéleménnyel, hogy gonosz bűnözők terveznek merényletet ellene, akik ellenzik az ő idealista és bátor reformjait - s a kampányfőnököt is ezek a titokzatos erők iktatták ki. Erre alapozva állít végső csapdát Columbónak - és esik pofára olyan gyönyörűen, hogy azt öröm nézni.

6. Hajnali derengés (By Dawn's Early Light, 1974, r.: Harvey Hart)
Hadnagyunkat ez az esete egy kadétiskola falai közé vezeti. Az iskola tulajdonosa hirtelen, tragikus körülmények között életét veszti egy ünnepség során. Minden jel arra mutat, hogy egyszerű baleset történt. Columbo persze kételkedni kezd. A szálak Rumford ezredesig (Patrick McGoohan legjobb szerepe a sorozatban), az intézmény vezetőjéig érnek, aki vasmarokkal fogja össze az akadémiát. A merev és mindig tárgyilagos Rumford ezredes is megpróbálja megvezetni Columbo-t, de a két férfi viszonya valamiként sosem mérgesedik el. Megtartják egymással szemben a két lépés távolságot, de tisztelettel és előzékenységgel viszonyulnak a másikhoz. Az alkotók kitűnően ábrázolják e fonák viszonyt. A megoldás is remek. A Pearshing-szárny rakoncátlan kadétjai almabort pancsolnak, az ezredes pedig meg akarja büntetni őket - ez a véletlen lobbantja lángra Columbo fantáziáját, és vezeti el őt a végkifejletig. A sorozat egyik legviccesebb jelenete is itt található. Columbo az egyik éjszakát az iskolában tölti, a kadétok között, az egyik hálóteremben. Reggel, az ébresztőnél a tiszt hozzá is beszalad, rácsap a takarójára, és rámordul: "Lusta tetű, ki az ágyból!" Szenzációs.
columbo-wallpaper-3.jpg5. Kettős csapás (Double Exposure, 1973, r: Richard Quine)
Minden tekintetben kiemelkedő epizód ez: adva van egy ragyogó intellektusú antagonista, aki zseniális módszerrel szabadul meg ellenlábasától. Afféle "reklámpszichológus" a szentem, és épp egy félkész reklámfilmet narrál a megrendelőiből álló közönségnek, amikor kimegy a teremből. Bekapcsolja a végig nála lévő diktafont, ami "folytatja helyette" az elbeszélést, mintha ő maga még mindig a vetítőben tartózkodna. Kint, az előszobában agyonlövi rosszakaratú vetélytársát. Columbo eleinte nehezen lát át a mindig magabiztos férfi fondorlatain, de lassan azért összeáll benne a kép. Ellenfele, Dr. Bart Keppel a sorozat egyik legellenszenvesebb gyilkosa. Az epizód egyik csúcspontja a megoldás: Columbo a saját módszerével (!) csípi nyakon a férfit, méghozzá nem is akármilyen módon. Fantasztikus.

4. Matt két lépésben (The Most Dangerous Match, 1973, r.: Edward M. Abroms)
Los Angelesben összecsap két köztiszteletnek örvendő sakkmester: egy idős, félig-meddig visszavonult veterán és egy reményteli jövő előtt álló ifjú titán. Csakhogy a számításba hiba csúszik, és a féltékeny fiatalabb férfi kioltja öreg riválisa életét. Columbo azonnal szimatot fog. A Matt két lépésben egyszerű receptre épül, a kivitelezés azonban pazar. Már a szürreális hatást keltő nyitójelenet (a gyilkos delíriumos lázálma) is megér egy misét, s előre ígéri: nem mindennapi epizódban lesz részünk. A gyilkos, Clayton mindenen és mindenkit átgázol azért, hogy ne bukjon le. Hihetetlen önhittsége és ellenfele iránt táplált gyűlölete gyorsan kivívja a nézők ellenszenvét is. Columbo ezúttal is utánozhatatlan módszerrel ejti el a vadat. Előbb Clayton fejére olvassa a tetteit, s a sakkgéniusz már ekkor meginog (veszít civil játékpartnerével szemben), majd hadnagyunk a hulladékzúzóhoz vezeti gyilkosunkat, ahol a furcsa páros a sorozat egyik legizgalmasabb felfedezését teszi. Vétek kihagyni!

3. Zavaros vizeken (Troubled Waters, 1975, r.: Ben Gazzara)
Hadnagy úrék - az asszonnyal - nyernek két jegyet egy luxushajóra. (Hősünk felesége természetesen ezúttal sem jelenik meg a képernyőn - "távollétét" talán itt oldják meg a legszokatlanabb és legviccesebb eszközökkel a készítők.) Idillikusnak tűnő kirándulásuk azonban hamarosan kedvezőtlen fordulatot vesz. Az álomgőzös fedélzetén ugyanis gyilkosság történik, és lehet találgatni, hogy a hajó kapitánya kit bíz meg az ügy felderítésével. Mr. Danzinger (Robert Vaughn, A hét mesterlövész egyik legfiatalabb tagja alakítja parádésan) hátbalövi szeretőjét, aki történetesen a hajó zenekarának dalospacsirtája is egyben. Danzinger remeknek tűnő alibit eszel ki: szívrohamot színlel, a gyengélkedőbe viteti magát, s onnan oson ki elkövetni bűntettét. Sziklaszilárdnak tűnik a Danzinger által kreált gépezet, azonban hamarosan repedések kezdenek éktelenkedni benne. Columbo, habár nem áll rendelkezésére sem ujjlenyomatos, sem ballisztikai szakember, sem laboros, mégiscsak végez az üggyel, mire kiköt a hajó. Kiváló atmoszféra, nagyszerű nyomozás, egzotikus helyszín, és persze Columbo és a rókaképű Vaughn kötélhúzása sem mindennapi. Érdemes rászánni az időt!

2. Hattyúdal (Swan Song, 1974, r.: Nicholas Colasanto)
Számomra az igazán nagyszerű epizódok azok, amikor a gyilkos nem egy egydimenziósra redukált,  kizárólag ellenszenvet gerjesztő karakter, hanem valamennyire meg is érthetjük tetteinek mozgatórugóit, sőt kis mértékben akár azonosulhatunk is vele. A Hattyúdal ilyen epizód. Szegény Johnny Cash rossz lóra tett, amikor feleségül vett egy vallási fanatikus hárpiát (Ida Lupino karrierje talán legtaszítóbb szerepében), aki kőkeményen rajta tartja ujját férjeura zenészkarrierjének ütőerén. Johnny - aki ebben a részben Tommy Brown néven alibizik - tehát voltaképpen biztosítva van teljes együttérzésünkről, amikor is hirtelen ötlettől vezérelve egy magánrepülőgép fedélzetén furfangos módon meggyilkolja aráját. Az epizód egyébként izgalmas, feszes és humoros, de a legjobb benne az, hogy a kezdetben egocentrikusnak tűnő zenészistenség nem viselkedik fölényesen mindenki kedvenc hadnagyával, sőt épp ellenkezőleg: egyenrangú ellenfélnek tekinti Columbót. Ezért is szívszorító a befejezés. Hiszen Columbo végül csak le kell, hogy leplezze e jámbor gyilkost. Azonban Johnny Cash példás magaviseletéért bónuszt kap: főhősünk a saját autóján szállítja be az örsre.

1. Vihar egy pohár borban (Any Old Port in a Storm, 1973, r.: Leo Penn)
Sean Penn apja rendezte ez a fantasztikus epizódot, mely atmoszférájánál, történetszövésénél, karakterizálásánál fogva szinte azonnal a kedvencemmé lépett elő. Ezúttal is egy szimpatikusan gyarló és esendő gyilkossal hoz bennünket össze a sors: Adrian Carsini (Donald Pleasence) nyugodt vérmérsékletű hobbiborász, ám amikor öccse bejelenti, hogy el akarja adni a családi borászatot, a férfi összeomlik. Hirtelen felindulásból véget vet léha és kapzsi fivére életének. Columbo természetesen úgy bánik a férfival, ahogy amaz vele: igazi, tiszteletteljes úriemberként. A két vetélytárs kapcsolata remek: természetesen izzik közöttük a feszültség, hadnagyunk rendíthetetlenül nyomul előre, akár egy úthenger, de detektív és bűnelkövető kapcsolata mindvégig szívélyes és baráti marad. Ezúttal magam is elbizonytalanodtam, miért is szorítok jobban: hogy Columbo sikeresen elvégezze a munkáját, vagy hogy szerencsétlen Carsini valahogy megmeneküljön főhősünk szorításából? Szegény borászt végül még szemfüles titkárnője is megzsarolja (aki időközben rájött főnöke súlyos bűnére). Ha eddig nem sikerült megkedvelnünk a Pleasence által ragyogóan alakított "antagonistát", ebben a pillanatban már biztosan szívünkbe zárjuk. A film egyik tetőpontja a vacsorajelenet, melynek során Columbo úgy leplezi le Carsinit, hogy a férfi borász-szakértelmét "hívja segítségül". Bámulatos! Végül pedig Carsini sem kerülheti el "sorsát": Columbo őt is a saját kocsiján fuvarozza be a rendőrségre, ráadásul útközben még arra is van idejük, hogy koccintsanak egy-egy pohár borral. Utánozhatatlan!
columbo.jpgMivel tudom, hogy néhány közönségkedvenc epizód kimaradt a sorból, álljon itt egy lista a további kiugróan színvonalas epizódokról (természetesen a teljesség igénye, és bármiféle sorrendiség nélkül):

Gyilkosság a műtőasztalon (A Stitch in Crime, 1973, r.: Hy Averback)
Embert barátjáról (A Friend in Deed, 1974, r.: Ben Gazarra)
Két detektív, egy gyilkosság (Fade in to Murder, 1976, r.: Bernard L. Kowalski)
Az ínyenc gyilkos (Murder Under Glass, 1978, r.: Jonathan Demme)
Szemfényvesztő (Now You See Him, 1976, r.: Harvey Hart)
Kapj el, ha tudsz! (Try and Catch Me, 1977, r.: James Frawley)
Gyilkosság telefonhívásra (How to Dial a Murder, 1978, r.: James Frawley)
Columbo a rendőrakadémián (Columbo Goes to College, 1990, r.: E.W. Swackhamer)
Gyilkosság könyv szerint (Murder by the Book, 1971, r.: Steven Spielberg)
A döntő játszma (The Most Crucial Game, 1972, r.: Jeremy Kagan)

51 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikaiplan.blog.hu/api/trackback/id/tr438143926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Menyét Ibolya 2015.12.06. 20:50:02

most néztem végig a 4. évadig őket, nekem az egyik kedvencem, mikor a gyilkos nem építi bele a betonba az áldozatot, csak mikor lecsapnak rá. a vihar egy pohár borban szintén emlékezetes.

Montana13 2015.12.06. 22:19:34

Ne felejtsük el kellőképpen méltatni Szabó Gyulát! Az ő hangja nélkül talán nem lett volna olyan sikeres a sorozat nálunk.

Alec Cawthorne 2015.12.06. 22:26:00

@Montana13: Valóban, Szabó Gyula nélkül kevesebbet érne a széria. Falk eredetije is zseniális, de Szabó bizalmaskodó kedélyessége csak még inkább emel a karakteren. (Egyébként a legenda szerint az első, még a '70-es években készített szinkronban néhány korai rész erejéig Garas Dezső magyarította a hadnagyot.)

BitPork 2015.12.06. 22:36:08

Vannak kevésbé jobban sikerültek, de az összes rész imádni való a maga módján! Én szégyenlem magam a lista elkészülése miatt :)

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2015.12.06. 22:38:51

az a baj hogy nem elég pörrrrgősek és a csavar is kiszámítható
XD

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2015.12.06. 22:52:39

A bűn jelöltje (Candidate for Crime, 1973, r.: Boris Sagal). Az a Boris Sagal (a lánya egy másik hírhedt sorozatszínész, Katey Sagal) rendezte, aki pl. az Omega embert (Charlton Heston) is.

Montana13 2015.12.06. 22:53:27

@Alec Cawthorne: Valóban zseniális Falk eredetije is. Meg is lepődtem, amikor először hallottam, mert azt gondoltam, Szabó Gyulát az eredeti sem tudja felülmúlni. (Na, mondjuk nem is tudta... :-) )

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2015.12.06. 23:08:11

69-ből 10 kedvencet kiválogani nem nagy kunszt. És akkor még kimaradt ez, kimaradt az. Mind jó. Az első évad első epizódja (Ahogy a könyvben meg van írva) mégis kötelezően említendő. Rendezte Steven Spielberg (igen az a Spielberg).

Alec Cawthorne 2015.12.06. 23:17:00

@Pascal: Alul magam is megemlítettem.

Egyébként nem, nem mind jó. A '90-es években készített epizódok többsége nyomába sem érhet az aranykor termésének.

lionking 2015.12.06. 23:18:11

Engedtessék meg de a Zavaros vizeken -ben "Robert Vaughn, A hét mesterlövész legfiatalabb tagja alakítja " kitétel talán nem éppen valós
Igaz csak 1 évvel de Horst Bicholz a fiatalabb :)
ráadásul Vaughn kicsit idősebbnek is néz ki a koránál ebben a filmben (7 mesterlövész)
A többi meg ár egyéni ízlés kérdése amúgy van a listában az én kedvem szerinti egyezés, de van amit cserélnék
Pl az 1-es helyen lévő nekem annyira nem jött be

üveges csirkeszem (törölt) 2015.12.06. 23:20:56

Geronimo!

Szőrös Kaméleon 2015.12.06. 23:21:18

Nekem az Összeesküvők (Conspirators) a kedvencem (nagyon tetszik a zenéje) és a Columbo a panoptikumban (Dagger of the mind). Az utóbbiban Columbo a Scotland Yard vendége Londonban. Rengeteg vicces jelenet van benne, amikor a nyársat nyert angol felügyelővel együtt vannak.

Érdekes, hogy a Bye-bye high sky IQ murder case sem került be a listába, pedig már a benne szereplő feladat és Columbo megoldása miatt megérné, hogy rákerüljön. És milyen drámaian adja elő a megoldást! A gyilkos először azt hiszi, hogy a gyilkosságról beszél: "Tudom, hogy csinálta" így kezdi a logikai feladat megoldását..

üveges csirkeszem (törölt) 2015.12.06. 23:21:44

Eddig es ne tovabb!

lionking 2015.12.06. 23:23:10

Bocsi elírtam szóval Horst Buchholz helyesen (legközelebb felkapcsolom a villanyt is gépelés előtt :) )

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2015.12.06. 23:24:02

Aha látom már, csak nem a magyar címén :-) lényeg, ezt még Spielberg nyeretlen kétévésként rendezte, a párbaj előtt.

Alec Cawthorne 2015.12.06. 23:29:39

@Pascal: Mindkét fordítással találkoztam már. Egyébként jó kis epizód (Jack Cassidy általában emlékezetes és kellőképpen gyűlöletes negatív hős volt).

lionking: köszönöm az információt. Bennem valamiért az maradt meg, hogy ő a legfiatalabb. Javítom.

ursus artos 2015.12.07. 06:11:41

Nekem a top a Columbo farkast kiált!

Rónarider 2015.12.07. 06:34:47

@Alec Cawthorne: '93-as az az epizód (It's All In The Game), amelyben Faye Dunaway-jel játszik?
Például nekem egyik kedvencem. Ahogyan az ír fegyvercsempészős is (a limerick-csata elképesztően jó volt) :)
Amúgy szeretem mindet.

gmihaly621 2015.12.07. 07:30:52

A hadnagy, aki topis a bézs-pinkes ruhatárral, a felkunkorodó nyakú világos színű, főleg fehér ingekkel, , míg az őrmesterek kikent-kifent uracsok. A szivar, ami olyan amerikaias és a kemény tojás, amit útközben reggelizik, ami olyan európaiasan csóringer. A kávékultusz amerikai válfaja, a chilis bab, ami az első epizódokban jellemző volt és Henry, a chilicsárda szakácsa. A csúcsszuper dolgok, köztük a bakelitlemez-lejátszó (alias: lemezjátszó), amibe a trackenkénti lejátszás és a random is beprogramozható volt, stb.. És a tipikus fejvakarós jelenet, kezében a szivarral és a kutyus, ahogyan az szoborba van öntve a Falk Miksa utca Szent István körúti torkolatában, szép fővárosunkban, Budapesten. Mert a fáma úgy tudja, hogy a Pester Lloyd egykori zsurnalisztája rokon volt a múltból.

TBal 2015.12.07. 07:31:26

Nekem a két kedvencem sorrendben
1. Gyilkosság, füst és árnyak - imádom a zenéjét, a hangulatát - ahogy a fiatal rendezö a örnyezete életét is rendezi, és nagy magabiztosságot sugall, de igazából elmenekül az igazán komoly dolgok elöl. Ahogy Columbo-t is ilyesztegeti, pl. a véget nem érö kerítéssel - és ahogy a végén Columbo hülyére szívatja, amikor bemutatja az éttermi jelenet tanú-színészeit.

2. A nös detektív és a szex - A zene és Lisa karaktere miatt. Az érdekes az benne, hogy ha a szexdoktornö akart, akkor tudott sokkal jobb nö is lenni, mint a csábító titkárnöje, csak korábban nem volt meg hozzá a motivációja. És amúgy tényleg így müködik az ember. Bónusz kedvenc rész még az a jelenetsor, amikor hárman is tanácsot kérnek Columbótól, ö meg úgy ad tanácsot, hogy igazából nem mond semmit (pl. addig várnék, amíg megérik a helyzet, egy perccel se tovább), és mégis mindenki nagyon hálás neki.
Bónusz 2, amikor a cimkét keresi, és a bevándorló, angolul nem tudó takarítónövel próbál szót értreni.

Kalocsai Tamás 2015.12.07. 08:28:12

Hiányolom a Negatív reakciók című epizódból az antagonista nevesítését, ugyanis Dick Van Dyke sem kisebb színész, mint a többi, említett "gonosz".

zoltanek 2015.12.07. 08:55:30

A kedvenc negatív karakterem Jack Cassidy volt, aki három epizódban is alakíthatta a gyilkost. Remekül játszotta az arrogánst. Ahogy bűvészkedett a színpadon Columbo előtt, az zseniális volt, ráadásul Juhász Jácint is remekül szinkronizálta. Sajnos nagyon korán meghalt, 49 éves korában egy lakástűzben, mikor égő cigivel az ujjai közt elaludt.

crazyfish 2015.12.07. 09:10:10

Sok kedvencem van, asszem az elfejtett hölgy a címe, amiben David Niven is játszik és a végén magára vállalja a tettet, és amikor Colombonak leesik, h miért, nagyon király....
Amúgy a kapj el ha tudsz a kedvencem.... mikor az öreglány alá írattatja a végrendeletet a csávóval, tudtam, hogy neki annyi...:))

TBal 2015.12.07. 09:49:45

@zoltanek: az alapján, amit a wikipédián olvastam róla, illett hozzá a halála, Jack Cassidy elég csapongó, szenvedélyes figura volt a való életben is - a végefele már az elmeállapota sem volt tökéletes. kìváncsi lennék, hány epizódban játszott volna még, ha nem hal meg olyan korán.

foeniculum 2015.12.07. 10:20:52

@TBal: és amikor tubázik benne, az is zseinális :)))
youtu.be/XAZerYLFhZs

zoltanek 2015.12.07. 10:41:43

@TBal: Igen, olvastam a bipoláris zavarairól. De hallgattam vele interjút és nagyon érzékeny embernek láttam. Mindenesetre ő tartja a rekordot az eljátszott negatív karakterek számában és nem véletlenül. A néző szinte könyörög azért, hogy az adott rész végén hatalmasat bukjon. :)
Amúgy nekem is jobban tetszenek a 70-es években készült epizódok, de leginkább amiatt, hogy Columbo figurája ott sokkal autentikusabban jelenik meg.

TBal 2015.12.07. 10:46:08

@foeniculum: jah, és még az is. Abban a részben sok minden van, mi szem-szájnak ingere (na jó, vad, hal s mi jó falat azért nincs, vagy nem hangsúlyosan :))

TBal 2015.12.07. 10:55:21

@zoltanek: "ő tartja a rekordot az eljátszott negatív karakterek számában" - a Columboban vagy úgy általában? Mert a Columboban Patrick McGoohan a rekorder 4 gyilkosjátszással, illetve Robert Culp 3x Gyilkos, 1x a gyilkos apja.

turista a saját országában 2015.12.07. 11:03:10

Szembeötlő, hogy a poszt csak a '70-es évek alkotásaiból válogatott.

Nekem az elsőszámú kedvenc a "Columbo farkast kiállt". Lenyűgöző alkotás, a végén egy óriási fordulattal, nyomasztó zenével.

Másik kedvencem a "Hajnali derengés", és nálam talán még a "Hattyúdal" fér föl a képzeletbeli dobogóra.

Terézágyú 2015.12.07. 12:24:04

nekem egy kicsit uncsi, hogy azonnal ki lehet találni, hogy ki a gyilkos, akkor is ha nem láttad az előzményeket: akivel Columbo elkezd beszélgetni, és vissza-visszatér hozzá - na ő a gyilkos.

nem is tudom, hogy a hadnagynak ez miért nem esik le rögtön :)))

vagy leesik? :)

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.07. 12:57:31

TALÁLÓS KÉRDÉS: Melyik az az epizód, ahol nem a gyilkost tartóztatja le a végén?

DennisVT1 2015.12.07. 13:04:00

A 3. helyezett epizód leírása - főleg ez a rész : "Danzinger remeknek tűnő alibit eszel ki: szívrohamot színlel, a gyengélkedőbe viteti magát, s onnan oson ki elkövetni bűntettét." - csak nekem juttatja eszembe Agatha Christie Halál a Níluson c. remekművét?:)

Kalocsai Tamás 2015.12.07. 13:06:46

@crazyfish ...és nem mellesleg Komlós Juci hangja legalább annyira ellenpontja a karakter gonoszságának, mint Bencze Ilona hangja Faye Dunaway esetében. :)

Is 2015.12.07. 13:07:02

@A megvalósult amerikai ólom..: Fentebb már említette Crazyfish, Az elfelejtett hölgy. Niven igazi szerelmes gavallérként viselkedett.

DennisVT1 2015.12.07. 13:07:09

Ja és még valami. Volt régen egy Kretén c. humoros lap. Az egyik részben egy Columbo-paródia képregény jelenik meg, amiben főhősünk addig zaklatja az amúgy tök ártatlan gyanúsítottat, amíg az inkább bevallja az el nem követett bűnét, csak hogy a börtönben megszabaduljon a Hadnagy úrtól. Aztán a végén a rendőrkapitánynak is elege lesz már Columboból, és rárivall, hogy a "maga zaklató módszereinek köszönhetően már tucatnyi ártatlan van börtönben!" Mire Columbo a maga naív ártatlan módján válaszol:
-"Téved uram, hetet kivégeztek"

:D

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.07. 13:17:04

Nekem is a hetvenes évekbeli részek tetszenek leginkább, bár azért a később készültek közöztt is vannak jók. Pl. a temetkezési vállalkozós, amelyben a gyilkost alakító Patrick Macgoohan már a Rettenthetetlen után játszott, ahol egyébként nyakigláb Edward szerepét kapta.

Macgoohan egyébként a legtöbbször alakította gyilkost a Columboban, de más részekben forgatókönyvíroként, producerként is feltűnik.

Többször volt negatív főhős még Jack Cassidy és Robert Vaughn is.

Az én kedvenc részeim egyébként a "Kapj el ha tudsz", amelyben a krimiírónő egy széfbe zárja áldozatát, aki ott fullad meg, valamint az óceánjárós.

zoltanek 2015.12.07. 13:23:52

@TBal: Igazad van! Patrick ráadásul rendezett is egyszer.
William Shatner 2x alakított rosszfiút, a szokásos Szersén Gyula szinkronnal. :)

Vodkanari 2015.12.07. 13:24:25

Nekem is a Kapj el, ha tudsz az egyik kedvencem, többek közt azért is, mert a zseniális Ruth Gordon játssza benne a gyilkost, aki az egyik kedvenc vígjátékom (Harold és Maude) főszerepében is brillírozik.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.07. 13:41:27

Van egy érdekes rész, ahol a néző egész végig egyvalaire gondol mint gyilkosra, aztán a vége felé ezt a személyt ( Robert Vaughn) is megölik, és csak a végén derül ki, hogy egész más volt a gyilkos az elején is.

Érdekes, hogy Robert Vaughn mindkét szerepe a vízhez kötődik: az egyik a fentebb említett " Utolsó üdvözlet a kapitánynak" , a másik pedig a "Zavaros vizeken" (ez az óceánjárós rész).

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.07. 13:45:23

@Vodkanari: Ruth Gordon játszott még az egyik első "sátános" horrorfilmben , a Rosemary gyermekében is, ő volt ördögimádó szomszéd néni..

dingó29 2015.12.07. 13:50:51

Mindegyiket imádom. De a kedvenc az az egy rész amiben futni hagyja a tettest, jobban mondva mást tartóztat le helyette. A címélre sajnos nem emlékszem

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.07. 13:52:44

@Terézágyú: Márcsak azért is ki lehet találni, mert magát a gyilkosságot is látja a néző, tehát tudja ki a gyilkos..:). A Derrick korai részei is ilyenek voltak, és ezek a részek voltak igazán jók, míg a későbbiek, már nem annyira.

Columbo egyébként gyakran valami apró jelből indul el, ami a gyilkos önkéntelen reakciója, vagy valami hiba a gyilkosság során, tehát már csak be kell bizonyítania a megérzését.

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.07. 13:59:00

@dingó29: " Az elfelejtett hölgy" a címe ha jól emlékszem. Ebben a gyilkos idős hölgy az epizód végére már komoly tudatzavarban szenved, és nincs is már tisztában azzal, hogy mit tett.
Egy barátja vállalja magára a gyilkosságot, mert a hölgynek már úgyis csak 1-2 hónapja van hátra, ennyi ideig pedig eltart, hogy felmentsék az önmagát vádoló barátot. Columbo emberségből asszisztál a kegyes csaláshoz..

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.07. 14:06:16

@Kalocsai Tamás: Szerintem egyik általad említett karakter sem igazán "gonosz". Nem nyereségvágyból követik el tettüket, hanem bosszúból.
Az egyik meggyilkolt unokahúgát bosszulja meg, a másik pedig azt, hogy szeretője egy fiatalabb nővel enyelegve még gúnyolódik is rajta, amit kihallgat. Mindkét gyilkosságot inkább a düh motiválja mint a gonoszság.

Kalocsai Tamás 2015.12.07. 14:16:38

@A megvalósult amerikai ólom..: Köszönöm, valóban jobb a bosszú szóhasználat, még ha nem is feltétlenül erre akartam kihegyezni a hozzászólásomat :)

dingó29 2015.12.07. 14:21:24

@A megvalósult amerikai ólom..: Az is jó de nem arra gondoltam.hanem arra amikor az eltitkolt lánya helyett vállalja az anyja

Vodkanari 2015.12.08. 22:35:33

@A megvalósult amerikai ólom..: Tudom, Oscart is kapott érte. :) Egyébként a Kojak egyik epizódjában is játszott.
süti beállítások módosítása