Amerikai Plán

"Tudom, mi vagy te. Az örök otthon."

Miben újított a Star Wars hetedik része?

2016. február 27. 13:17 - Alec Cawthorne

tfa_poster_wide_header.jpgAbban nagyjából mindenki egyetért, hogy a Star Wars hetedik része, Az ébredő Erő nem gyarapította túl sok kreatív gondolattal az univerzumot. Inkább úgy építette azt tovább, hogy az eredeti trilógia (főként a klasszikus, '77-es Új Remény) szelleme előtt tisztelgett és ezáltal maximálisan kijátszotta a nosztalgia ütőkártyáját. Ez egyrészt kényelmes biztonsági játék, másfelől egyfajta deklarációként is értékelhető: a harmadik trilógia minden tekintetben az elsőt, és nem a rosszemlékű másodikat akarja követni. Ez egyébként roppant szimpatikus gesztus, csak ettől függetlenül Az ébredő Erő tényleg gátlástalanul koppint. Ezt amúgy már decemberi kritikámban is felróttam a műnek. Annak idején elég masszívan ekéztem a filmet, de aztán pár nap múlva újranéztem, immáron eredeti hangon, és viszonylag sokat nőtt a szememben. Sőt, a sok-sok lopkodás (vagy eufemisztikusan: hommage) mellett lassacskán kikristályosodott előttem az is, hogy mely pontokon újított Az ébredő Erő az előző darabokhoz képest. Most ezeken a pontokon fogok végigmenni egy nagyítólencsével.

Az ébredő Erő cselekvőképes, potens női szereplőt állít története középpontjába

Igen, kétségtelenül új vonás, hogy ezúttal egy női főhős hordozza azokat a karakterjegyeket, melyeket hajdanán Anakin és Luke Skywalker. Most Rey az a különleges tehetséggel megáldott és cselekvőképes hős, aki válaszút elé kerül: foglalkozzon a saját ügyeivel vagy induljon harcba a közösségért (tágabban véve: a galaxisért)? Annak idején Anakin és Luke is ugyanezzel a dilemmával nézett farkasszemet. Mindketten a poros Tatooine-ról indultak a szédítő csillagközi kalandra, de ehhez Anakinnak hátra kellett hagynia anyját, Luke-nak pedig nevelőszüleit és párologtató farmer életmódját. Rey is a szülőbolygójától - a szintén sivatagos Jakku-t - válik el, hogy megütközhessen az Első Rend erőivel és befolyásolja a Jó és a Rossz között dúló háborút. Mondhatjuk persze, hogy korábban is akadtak határozott női jellemek a sorozatban, például Amidala vagy Leia, de mindketten inkább politikusok és stratégák voltak, semmint szupererejű hősök, akiknek vállán a békecsinálás (az egyensúly helyreállításának) felelőssége nyugodott volna. Rey azonban ez a kategória. Ugyanakkor persze megőrizte nőies törékenységét is. Érzékeny és empatikus figura, ráadásul sebezhető is, és csak akkor ragad fénykardot vagy lézerstukkert, ha kell. Tehát nem mondhatjuk, hogy egy női Jedit kaptunk, akiben a díszes csomagolás alatt valójában férfiszív dobog. Nem egy Jessica Chastain-féle rideg, "macsó" nőt kaptunk, hanem egy elszánt és bátor harcost, aki ugyanakkor megőrizte feminin vonásait is.

A negatív hős lélekrajza is újszerű: őrlődik a Jó és a Rossz között, ráadásul pálfordulásának drámája eléggé aktuális többletjelentést is kap

Nemcsak a főhős, de az antagonista is egészen új karakterű, hiszen egy viszonylag kevés tapasztalattal rendelkező, zöldfülű Erő-használó, aki a sötét oldalra tévedt (de nem Sith, ezt fontos leszögezni). Eddig csak egy filmben, a Baljós árnyakban kapott központi szerepet egy padawan státusú gonosz. Igen, természetesen Darth Maulról beszélek - aki egyébként sokkal fenyegetőbb és sokkal inkább tiszteletet parancsoló figura volt, mint Ren, bár utóbbi karakterrajza kétségkívül ezerszer árnyaltabb. Árnyaltabb, hiszen nem áll stabil alapokon a sötét Erőbe vetett hite. Több ízben is meginog, perlekedni látszik önmagával, nagyapja, Darth Vader emlékéhez fordul lelki támaszért stb. Bár őszintén szólva számomra ez a pólusok közötti vívódás eléggé elnagyolt és felületes. Talán a karaktert alakító Adam Driver kevéssé koncentrált játékának is betudható, de én a Han Solóval folytatott rövid szócsata során sem igazán hittem el, hogy a mini Darth Vader lelkében most összecsapnak a hullámok, és visszahúzza a szíve a fénybe. Ettől persze még a szándék, hogy egy új, egy esendőbb gonoszt teremtsenek, végig érzékelhető. De számomra akkor sem ez adja a karakter igazi bukéját. Szerintem sokkal érdekesebb megfigyelni, hogy Ren árulása milyen hatást gyakorol a szülőkre, Hanra és Leiára. Az ébredő Erő ugyanis az ő perspektívájukat is részletesen bemutatja. Voltaképpen a szülőknek sem sikerül megfejteniük a talányt, hogy fiuk miért sodródott a sötét oldalra. Hogyan és miért válik egy jó emberből velejéig romlott gonosztevő (aki még saját apját sem rest lekaszabolni)? A film inkább csak feldobja a kérdést, mint egy magas labdát, de nem válaszolja meg. Nem nehéz kitalálni, mire is emlékeztet ez: szülői sokk, döbbenet, megmagyarázhatatlan "felsőbb erőnek" való engedelmesség. Ugyanígy nem tudunk választ találni rá, hogy napjainkban miért dönt úgy számtalan nyugat-európai fiatal, hogy az Iszlám Állam égisze alatt radikalizálódik és dzsihádista háborúba indul szülőföldje ellen. Ennek a metamorfózisnak a szülőkre gyakorolt érzelmi-pszichológiai hatását, az ezzel járó döbbenetet nagyon jól elénk tárja a film. Ez az egyik ok, ami miatt nem állja meg a helyét az a nézet, miszerint Az ébredő Erő (a klasszikus Star Wars-trilógiával ellentétben) nem szolgál aktuális, a jelenkor világát leképező témákkal.
the-resistance-star-wars-7-force-awakens-x-wing.jpgAz összes korábbi Star Wars-filmtől eltérően az intergalaktikus háborúskodásban ezúttal egyetlen állami szereplő sem vesz részt

A klasszikus és az új trilógiában egyaránt egy-egy csillagközi államalakulat (a Birodalom, illetve a Köztársaság) állt a fegyveres konfliktusok kereszttüzében, és a különböző entitások (szeparatista mozgalmak, titkos klónhadsereg, felkelők) akciói ennek a megdöntését célozták. Nagyon érdekes, hogy Az ébredő Erőben egyetlen állami szereplő sem vesz részt közvetlenül a konfliktus alakításában. A film csak utalásszinten említi az Új Köztársaság nevű, eléggé bizonytalannak tűnő államképletet, melynek vezetői pénzelik az Ellenállók mozgalmát. De erről a - bizonyára nem épp a legszilárdabb alapokon álló - Köztársaságról nem tudunk túl sokat, annyi azonban valószínűsíthető, hogy nem épp széleskörű a legitimációja és a régi Köztársasággal vállal jogfolytonosságot. Na jó, de mi van a Birodalom romjaival? Az ébredő Erő erre sem ad egyértelmű választ. Itt is csak feltevésekbe bocsátkozhatunk. Valószínűleg a hatodik rész óta eltelt évtizedekben egyre több csillagrendszer nyilvánította ki szecessziós szándékát és/vagy szakadt el a széthullott Birodalomtól. (Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy integrálódnának az Új Köztársaságba.) Az Első Rend pedig ennek a megfogyatkozott, lélegeztetőgépre kapcsolt Birodalomnak a maradványaiból sarjadt ki, amolyan galaktikus terrorszervezetként, míg az Ellenállók mozgalma egy, a Köztársasághoz kötődő "szubnacionális" szereplő. Megintcsak nem túl nehéz kitalálni, milyen aktuális folyamatokkal vonható párhuzam. Ha a közel-keleti térségre tekintünk, láthatjuk, hogy számos országban már réges-régen nem állami szereplők dominálják a fegyveres konfliktusokat. Líbiában és Szíriában gyakorlatilag recseg-ropog az államkeret (Líbiában Kadhafi előtt nem is igazán beszélhettünk egységes államról), és akkor még nem is említettük az olyan lator államokat, mint Afganisztán vagy Irak, de a már eleve bukott államként létrejött Dél-Szudánt is bevehetjük a sorba. Mind-mind gyenge államok, ahol szinte teljesen felszámolódott a központi kormányzat, és különböző nem állami entitások (kurd pesmergák, különböző felkelőcsoportok, Iszlám Állam stb.) képviselik az igazi katonai erőt és lépnek fel a hatalom potenciális várományosaiként. Ugyanígy csatázik az Első Rend és az Ellenállók mozgalma is a Birodalom és a Régi Köztársaság tetemén.

Az ébredő Erő sokkal inkább a fiatalság, az új nemzedék története, mint a korábbi Star Wars-filmek

Ezt az is alátámasztja, hogy főhősünk, Rey már nem szorul egyetlen mester oltalmára sem: önerőből, "autodidakta" módon sajátítja el az Erő-használat alapjait és fedezi fel képességeit. A mester-tanítvány láncolat, mely végighúzódott az összes korábbi epizódon, most megtörni látszik. (Persze az a folyamat, ahogy Rey tudatára ébred kivételes képességeinek, eléggé összecsapott, de ebbe most ne menjünk bele.) Han Solo az egyetlen idős szereplő, aki komolyabb szerephez jut a több mint kétórás játékidő során, de ő sem igazán mentorként egyengeti Rey útját, inkább afféle apapótlékot jelent a lány számára egy kis ideig. Persze valószínű, hogy a következő epizódban Luke fogja trenírozni a fiatal Jedi-lányt, ettől függetlenül a fiatalok nagyobb önállósága és mozgástere nehezen lenne cáfolható. Ez persze igaz Kylo Renre is, aki a titokzatos Snoke-ra sem úgy tekint, mint mesterére (legalábbis ebben az epizódban nem), sokkal inkább főnök-beosztott viszonyban állnak egymással. És az is igaz, amit szerzőtársunk, FOUREY a saját blogján közzétett kritikájában észrevételezett: az Első Rend tisztjei és vezető egyéniségei szinte mind fiatalok, ellentétben a hajdani Birodalom gerontokratikus katonai elitjével. Talán triviális párhuzam, mégis megkockáztatom: nagyon szembetűnő, hogy a '70-es, '80-as évek óta a fiatalság kultusza mennyire felértékelődött a munka világában és kiváltképp a szórakoztatóiparban.

Újszerű, a mai igényekhez szabott humorral igyekszik kiszolgálni a nézőket a film

Ez is egy újdonság, bár kétségtelenül nem épp pozitív. (De az "újítás" kategóriája nem is normatív, hanem pusztán ténykérdés.) Míg a régi Star Wars-filmekben inkább Han Solo "bogartosan laza" dialógusai szállították a humort, az új trilógiában pedig főként Jar-Jar töketlenkedésén és az R2D2-C-3PO páros burleszkszerű kalandjain kellett volna elmosolyodnunk, addig Az ébredő Erő óvatosan lavírozik a kettő között. Vannak benne verbális poénok is, sőt egy-kettő egész jóra sikeredett, de a film inkább azzal a könnyed, instant vizuális humorral támad, ami a mai blockbuster-mozik sajátja. Ezen lenne még mit csiszolni, elvégre ebben a tekintetben Az ébredő Erő nagyon is belesimul a mai látványfilmes trendbe (hallottam már azt is, hogy "Marvel-humor" munkálkodik a filmben, ami azért nem igaz, mert ez, tapasztalataim szerint, sokkal általánosabb tendencia). Remélhetőleg a nyolcadik epizód - melyet szerencsére már nem J.J. Abrams rendez majd, ez az egyik ok, ami miatt túlszárnyalhatja Az ébredő Erőt - finomabb szövésű és igazán egyedi humorral örvendezteti meg majd a nagyérdeműt. Úgy legyen!

14 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikaiplan.blog.hu/api/trackback/id/tr918421328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jegkoko 2016.02.28. 09:26:50

Hát a felpimpelt x szárnyúakon és tie fightereken,illetve az új halálcsillagon kívül semmilyen újdonságot nem fedeztem fel.Minden egyes jelenetből sütött az, hogy ezt már korábban eljátszották.

kulcsar2011 2016.02.28. 20:42:00

Új remény, vagy Egy új remény, de semmi esetre sem Remény

Alec Cawthorne 2016.02.28. 20:59:26

@kulcsar2011: Viszont minden esetben teszünk pontot a mondat végére.

akut schizo effektív pszichózis 2016.03.26. 22:00:45

@Alec Cawthorne: elég szánalmas visszavágás

"hátra kellett hagynia anyját, Luke-nak pedig nevelőszüleit"

Luke-nak szerencsére nem kellett sokat vacillálnia a dolgon, mivel a rohamosztagosok megölték a nevelőszüleit.

Alec Cawthorne 2016.03.26. 22:21:14

@akut schizo effektív pszichózis: Nem, maga a kekeckedés volt az. A visszavágás csak igazodott a színvonalhoz. A színvonalhoz, amelyet a te hozzászólásod is képvisel. Egyébként van egy fórumszabályzat is az oldalon, ezt csak úgy halkan súgom meg. Egy kattintással elérhető. Érdemes átolvasni, mielőtt elkezdesz fórumozni és rögtön az első mondatodban személyeskedéssel indítasz.

Alec Cawthorne 2016.03.26. 22:24:08

Amúgy attól, hogy megölték a nevelőszüleit, még simán maradhatott volna a bolygón, hiszen a harcba szállás elleni fő érve az volt, hogy "Nem arról van szó, hogy nem gyűlölöm a Birodalmat, de most úgysem tehetek ellene semmit", nem pedig az, hogy "Haza kell mennem Owen bácsinak segíteni a farmerkodásban". Az csak másodlagos szempont volt.

akut schizo effektív pszichózis 2016.03.28. 13:41:19

@Alec Cawthorne: a kérdésem, hogy mi kifogásolható volt kulcsar hozzászólásának színvonalban? hogy nem hajbókolt előtte, vagy miazisten? más mozis blogon úgy elküldtek volna a tisztelt kommentelők halál f.-ra hogy csak na. nyilván a fórumszabályzat tiltja a bejegyző vegzálását a bejegyzése miatt, de azért látom, hogy majdnem sikerült kijavítani a film címét. ez már egyfajta előrelépésnek is tekinthető. a következő lépés talán a baszogatás helyett inkább a "Köszönöm, javítva!" mondatot javasolnám válaszolni. Rövidebb is és talán szimpatikausabbá is válhatna a bejegyző és általa a blog.

akut schizo effektív pszichózis 2016.03.28. 13:52:44

@Alec Cawthorne: valószínűleg az Erő is közrejátszott, két esetben pedig Jedi mesterek is segédkeztek abban, hogy otthagyják addigi életüket. Abban mindhárom eset megegyezik, hogy nem szerették azt a helyet és életkörülményt, amelyet végül elhagytak.

Alec Cawthorne 2016.03.28. 15:26:10

@akut schizo effektív pszichózis: Az volt a kifogásolható, hogy véleménynyilvánítás helyett csak kekeckedésre futotta tőle. Bele lehet kötni a kisbetű-nagybetűbe, csak szerintem nem erre van kitalálva a kommentszekció, hanem elsősorban a cikk témájával kapcsolatos vélemények megfogalmazására, másodsorban pedig az ilyesmi eléggé gyerekes dolog is. Érted, ugye? Bejövök egy fórumra, de nem szólok hozzá semmi konstruktívat, csak benyögök egy mondatot egy cím helyesírásával (!) kapcsolatosan, hogy lássa a hülye cikkíró, hogy én mekkora nyelvtannáci vagyok, hogy vele ellentétben még ezt is tudom! Wow! Hát igen, ezért marhára megérte regisztrálni! Meg neked is a folyamatos személyeskedéseid miatt. Gratulálok!

Aldric 2016.03.29. 00:18:12

@Jegkoko: Hát igen, nagyon korrekten írod, hogy nem fedeztél fel újat és nem azt, hogy nincs benne semmi új. Bár mindenki így fogalmazna! Nekem, veled ellentétben, úgy tűnt, a film jól egyensúlyoz az hommage és az újítás között. Minden újításnak van köze az eredeti trilógiához, de mégis a film majdnem minden elemében van újdonság a régiekhez képest. Alec szerencsére felsorolt jópárat ezek közül.

András Tibor 2016.03.31. 12:01:26

Az szerintem vitatható, hogy az Első Rend mennyire szubnacionális szereplő, (szerintem egyedül a nevük nem állami), az még inkább vitatható, hogy mennyire volt szándékos a párhuzam bizonyos aktuálpolitikai történéssel. De jó, legyen, amit túl sok farigcsálás nélkül bele tudunk magyarázni, az számomra csak színesíti a filmet. A humor nekem különösen tetszett, talán BB-8 kis gyújtós kézjele volt az, amit így utólag egy kicsit "blockbusteresnek" vagy gyermetegebbnek tartom, de azon is jól derültem mindkét alkalommal, amikor megnéztem a filmet. Őszintén remélem, hogy a VIII. rész jobban el fog szakadni az eredeti trilógiától és a blockbuster-világtól (utóbbira sajnos szerintem kisebb az esély) és valami mindenki számára láthatóan újat és egyedit ad. A nosztalgia egy film esetében még elfogadható, mint 'hommage' meg érthető, hogy szükséges, de egy egész trilógiát nem lehet és nem is szabad rá építeni. Addig is a falat kaparva várjuk a Rogue One előzetesét és reménykedjünk, hogy nem lesz kudarc a Disney ezen irányú vállalkozása sem.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.04.02. 11:41:05

@András Tibor: "Az szerintem vitatható, hogy az Első Rend mennyire szubnacionális szereplő, (szerintem egyedül a nevük nem állami), az még inkább vitatható, hogy mennyire volt szándékos a párhuzam bizonyos aktuálpolitikai történéssel." Értem, vitatható, de mi lenne az ellenérved? Mert egy pro érvet te magad is említesz, viszont nem mondasz ellenérvet. Őszintén kíváncsi lennék, hogy mire gondolsz. Szerintem elég nehéz lesz találni, de érdeklődve várom. Sőt, mondok még 2 pro érvet: 1) A szervezet egyértelműen nem a Birodalom puszta folytatása. Nem csak a nevük nem államra utal (szemben a Birodalommal), hanem egy mozgalomra (rend), de a vezetőjük sem Császár, hanem Supreme Leader. 2) Létezik ebben a történetben egy Köztársaság is (amíg le nem sújt rájuk a terror). Kiderül az is a sztoriból, hogy az Ellenállás nem azonos a Köztársasággal, a haderejük sem azonos, bár az Ellenállás együttműködött a köztársaság erőivel. Magyarán: az Ellenállás és az Első Rend egyaránt nem-állami aktorok, a Köztársaság viszont állami vonásokat mutat.

Van még egy dolog, ami feltűnt. Azt írod: "De jó, legyen, amit túl sok farigcsálás nélkül bele tudunk magyarázni," Miért gondolod, hogy belemagyarázás politikai struktúrákat bemutató filmek politikai struktúráiról beszélni és kortárs politikai analógiákkal megmutatni, hogy milyenek ezek a struktúrák? Lehet, hogy arra gondolsz, hogy a film nem a kortárs politikáról akar beszélni. Meglehet, hogy így van, de ha esetleg ez lenne a kifogásod, akkor arra van egy ellenérvem: a filmben lévő politikai struktúrák hasonlíthatnak jobban bizonyos kortárs politikai jelenségekre, mint másokra és ez nem belemagyarázás, hanem valóban létező hasonlóság/különbség. Márpedig ennek megmutatása azért lehet hasznos, mert jobban megérthető belőle a film dramaturgiája. Tehát nem azért, mert az Első Rend alapján érvényes dolgok derülnének ki Szíriáról, hanem, mert Szíria ismerete segíthet jobban megérteni az Első Rend működését és a filmet mozgató konfliktusok természetét. (De történetesen a filmnek a közönségre gyakorolt hatását is könnyebb lehet megérteni esetleg, de ez messzire vezető felvetés.) Persze lehet, hogy más kifogásod van, de számomra nem derült ki, mi az.

András Tibor 2016.04.02. 21:50:11

@FOUREY: Nem vitatom magát a tényt, hogy ezeket a politikai párhuzamokat könnyen bele lehet látni a filmbe, ez engem nem is zavar, én csak arra lennék kíváncsi, hogy mennyire volt tudatos vagy szándékos Abrams részéről a dolog.

Nekem a First Orderről a két világháború közötti Németország jut eszembe, erős a nemzetközi bizalmatlanság, megfigyelés, az ország bizonyos részei konkrétan idegen megszállás alatt áltak stb. Számomra nem egy szakadár, vagy terrorszervezetnek tűnnek és Abrams is azt nyilatkozta, hogy a First Order olyan, mintha a nácik új államot építettek volna Argentinában a világháborús vereség után. Egyébként Ali Khamenei iráni államfő hivatalos megnevezése is "Supreme Leader", úgyhogy ez önmagában még nem jelenti azt, hogy az Első Rend ne lenne állam. Én úgy látom, hogy az Új Köztársaság egy állam, az Első Rend pedig a peremvidékeken leledző szintén állami szintű aktor, míg az Ellenállás az Első Renden belül létező szubnacionális szereplő.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.04.02. 22:31:59

@András Tibor: Miért azt mondod, hogy "bele lehet látni", miért nem azt, hogy "ezek hasonlítanak"? Az persze érdekes kérdés, Abrams fejében mi járt, de ettől még nem minden belemagyarázás, amiről nem találsz interjúban mondatot.

Nagyon érdekes, amit a másikról mondasz. Mélységesen nem értek veled egyet, mert egyik felhozott dolog sem támasztja alá, hogy a First Order állami szereplő lenne. Természetes egy terrorszervezet, egy felkelő csoport is mutat államszerű vonásokat bizonyos mértékig, de ettől még nem lesz állam. 1) Az, hogy neked a két világháború közötti Németország jutott az eszedbe, az önmagában nyilván nem érv. 2) Az, hogy mi a hasonlóság szerinted a First Order és a két világháború közötti Németország között, az már nyilván érv, csak épp sántít: ha összeveted az általad említett helyzetet a polgárháborús Szíriával, rögtön látszik, hol több a hasonlóság és a különbség. A Galaktikus Birodalom romjain polgárháború dúl, mint Szíriában, míg Németországban egy rövid időszakot leszámítva formálisan béke volt. Ráadásul persze lehetne a két világháború közötti Németországot is analógiának tekinteni akkor, ha nem a weimar Németországot tekintenéd a First Order megfelelőjének, hanem azt a Köztársasággal azonosítanád és mondjuk Ludendorffék mozgalmait vagy a náci pártot tekintenéd a First Order megfelelőjének. Ha így nézzük (azaz a történelmi tényeknek megfelelően), akkor ez viszont érdemben eléggé hasonlít a mai szír helyzethez és nem is támasztja alá, hogy a First Order állam lenne, hanem épp az ellenkezőjét bizonyítja. 3) Az iráni példád nyilván nem elég jó ellenérv, hiszen nem állítottam, hogy a Supreme Leader nem lehet egy államfő neve (egyetértünk: nagyon is lehet), hanem azt állítottam, hogy a First Order nem a Galactic Empire közvetlen folytatása, hanem egy új szervezet, s ezt fejezi ki a vezető nevének változása. Az iráni példád gyengeségét az is mutatja, hogy az iráni államfő az Iráni Iszlám Köztársaság, tehát egy állam vezetője, nem egy Islamic Order vagy valami hasonló nevű mozgalomé, míg a First Order Supreme Leadere bizony nem egy államot vezet még a nevében sem. 4) De a legjobbat a végére hagytam. brams egészen konkrétan ezt nyilatkozta: "“That all came out of conversations about what would have happened if the Nazis all went to Argentina but then started working together again?’ What could be born of that? Could The First Order exist as a group that actually admired The Empire? Could the work of The Empire be seen as unfulfilled? And could Vader be a martyr? Could there be a need to see through what didn’t get done?” (Read more at www.comingsoon.net/movies/news/475623-j-j-abrams-reveals-inspiration-for-the-first-order-from-star-wars-the-force-awakens#PgX7RZWPhsVuDCRF.99) Egy büdös szót nem mondott arról, hogy a First Order egy állam lenne, hanem emberek, akik "együtt dolgoznak" és egy "csoport". Szóval egészen konkrétan pont azt mondta, amit én is mondok, nem azt, amit te tulajdonítottál neki. Tekintélyérvként ezzel akár le is lehetne zárni a kérdést. De persze ettől még nyilván neked is lehet saját értelmezésed, nem kell akár velem, akár Abramsszel egyetértened. :) (Bocs, ez kicsit szemtelen volt. :) )
süti beállítások módosítása