Amerikai Plán

"Tudom, mi vagy te. Az örök otthon."

Vazul fia esete az első magyar Golden Globe-díjjal

2016. január 14. 11:00 - Alec Cawthorne

saul-fia-rc3b6hrig-gc3a9za.jpgNéhány nappal ezelőtt örömteli eseményről szerezhettünk tudomást: Nemes Jeles László - eddig is nagy nemzetközi sikernek örvendő - rendezése, a Saul fia Hollywoodban elhódította a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-díjat. Bizakodásra ad okot, hogy a mozi rendületlenül menetel előre az Oscarhoz vezető ösvényen, sőt voltaképpen (kis túlzással élve) már annak előszobájában toporog. A Golden Globe elnyerése olyan üdvös fejlemény, mely joggal tölthet el örömmel  minden magyar embert. Azaz tölthetne. A film és az alkotók ugyanis szinte rögtön minősíthetetlenül aljas, kicsinyes, állatias indulatoktól parázsló gyűlölethadjárat kereszttüzébe kerültek. Az ellendrukkerek - tartozzanak bármelyik politikai csoportosuláshoz vagy eszmei meggyőződéshez - ilyenkor kórusban, szinte varázsütésre kezdenek közös akcióba. Ha hirtelen, a semmiből egységes ellenségkép fabrikálható, akkor összefog egymással szélsőjobbos, Nagy Magyarország-tetoválásos, bomberdzsekis díszhuszár, agymosott, véresszájú Fidesz-rajongó, mezei kisnyugdíjas, tízórás műszak után a kezében jéghideg sörrel dühöngő, paneldzsungel-lakó "becsületes magyar munkásember", zsenge korú Jobbik-drukker, karikás ostort pattogtató, íjászkodó, néptáncoló mintahazafi és irigy, rosszindulatú átlagember - a paletta végeérhetetlenül széles.

És ne hallgassuk el azt sem, hogy egyes, az úgynevezett "ellenzék" oldalát erősítő orgánumok részéről is csupán hasonlóan személyeskedő, frusztrált és izzadságszagú ellentámadásra futja. Egyszóval: igencsak elkeserítő, hogy az örömmel együtt szégyenkezésre is van okunk. Megint. Sokadjára. Ismét aggasztó látleletet kaphattunk az ország erkölcsi és szellemi állapotáról. A zsidózás olyan olajozottan megy Gipsz Jakabéknak, akár az orrfújás vagy a levegővétel. Kinyitják a szájukat, s a virtuális felületeket azonnal elönti az átkozódás és a lealacsonyító szidalmak szennyes árja, s az a legszomorúbb, hogy mindeközben maguk sincsenek tisztában kijelentésük súlyával és tartalmával. Vak csordaösztön, alantas, mérgező indulatok vezérlik őket, nem pedig a józan ész. Éppen ezért nincs - és nem is lehet - részletesen kifejtett és megérvelt véleményük. Egyszerre elborzasztó és megmosolyogtató látni, ahogy ez a primitív, ősi erő felhorgad.

Igen, Vazul fia most megint megmondta. A szemünkbe. Egyenesen. Kertelés nélkül. (Emlékszünk még Kertész Imre és a Nobe-díj esetére?) Az arcunkba köpi, sziszegi a megfellebbezhetetlen "igazságát", miszerint a Holokauszt valójában "holokamu", a Saul fia pedig merő fantasztikum. Micsoda tudományos tényekkel alátámasztott, disztingvált és elfogulatlan álláspont! És persze Vazul fia mindennek lehordja a friss Golden Globe-díjas magyar filmet, amikor még nem is látta. Persze, érthető, logikus: nem nézi meg "ezt a förmedvényt", mert nem a magyar történelemről, nem magyarokról szól, hanem gonosz "zsidó-propaganda", amely minden bizonnyal Soros György megrendelésére készült (vicces látni, hogy Soros mennyire népszerű eleme a népi összeesküvés-elméleteknek, ld. még Hosszú Katinka esete az úszószövetséggel).

Természetesen semmi bajom azzal, ha valakinek egy film - témájából, műfajából adódóan - nem kelti fel az érdeklődését. El lehet zárkózni a megtekintése elől, még azt is ki lehet jelenteni, hogy nem szimpatizálunk a film tematikájával. De látatlanban, merő rutinból, zsigerből ócsárolni - ez megint a vaskalaposság és a szűklátókörűség netovábbja. Egyes gyűlölködők külön "érdeme", hogy fejcsóválva kijelentik: azért határolódnak el a Saul fiától, mert igazságtalanság, hogy a magyar nép szenvedéseiről nem készül játékfilm, miközben "nekünk is rengeteg borzalmat kellett elviselnünk a történelem során". Nem igazán érthető, mi az összehasonlítás alapja. Egyrészt a korabeli magyar zsidóság is a magyarság része volt (akár tetszik, akár nem), másrészt ezek a méltatlankodók vajon miért nem hallatják ugyanígy a hangjukat, amikor más nemzet viszontagságos történelméről, sorsáról készül film? Ha az ő szemléletük szerint a zsidók nem magyarok (még leírni is kínos ezt a sületlenséget), akkor ugyanúgy vérlázító lehet számukra, amikor Lengyelország, Ruanda vagy Dél-Afrika múltjáról készül történelmi mozi. Sőt, ha ezt a díjat nem is magyarok nyerték, és nem is magyarokról szól, akkor mi értelme egyáltalán a zúgolódásnak? Ha a Saul fiának szerintük nincs is magyar vonatkozása, akkor miért rázzák ilyen hevesen az öklüket a "becsületes, tisztességes, hazaszerető magyar emberek"? (Egyébként az ezredforduló környékén szinte sorban érkeztek a hazafias érzületre apelláló magyar történelmi filmek, a Honfoglalástól kezdve a Sacra Coronán át a Hídemberig. Ja, hogy egyik sem nyert Golden Globe-díjat? Soros György elintézte, hogy ne nyerjenek!)

Félreértés ne essék, sokakkal ellentétben én magam nem tartom remekműnek a Saul fiát. Szerintem egy idő után önismétlővé és kissé manírossá válik a film, az viszont vitathatatlan, hogy általa teljesen új prizmán keresztül szemlélhetjük az egyébként valóban elcsépelt Holokauszt-tematikát. Azt hiszem, ez utóbbi nehezen vitatható. Ahogy az is egyértelmű, hogy Nemes Jeles László tehetséges direktor, és még nagyon sokra viheti. Maga a produkció pedig - hibái ellenére is - teljesen vállalható, korrekt alkotás. Ott a helye a nemzetközi porondon! A magam részéről természetesen drukkolok, hogy az Oscar-díjat is bezsebelje. Végre ismét némi nemzetközi tekintélyre tenne szert ez az ezer sebből vérző, megtépázott, keserves múltú magyar filmgyártás.

Csak úgy látszik, sokan még ezt sem akarják. Fontosabb nekik, hogy (ismét) szegénységi bizonyítványt állítsanak ki magukról.

UPDATE: A film azóta begyűjtötte a várva várt Oscar-jelölést is. Gratulálunk!!

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikaiplan.blog.hu/api/trackback/id/tr658270988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.01.14. 11:17:12

"Sőt, ha ezt a díjat nem is magyarok nyerték, és nem is magyarokról szól, akkor mi értelme egyáltalán a zúgolódásnak? Ha a Saul fiának szerintük nincs is magyar vonatkozása, akkor miért rázzák ilyen hevesen az öklüket a "becsületes, tisztességes, hazaszerető magyar emberek"?" Hát igen. Bár néha azt hiszem, teljesen reménytelenek ezek a viták, mert nem az ellentmondásmentességre törekvés vezeti azokat, akik ilyeneket gondolnak, viszont bármelyik konkrét vitahelyzetben képesek felhozni random érveket, mindig legalább eggyel többet, mint amennyit a másik fél. Majd csak feladja a másik. Ez a trollkodás logikája.

kaamir 2016.01.14. 11:21:24

Kár a gőzért, aki zsidózni akar, azt semmi nem hatja meg. Elég megnézni az ilyen kommenteket, látszik, hogy miben hisznek: ócska összeesküvés elméletek, hamis dilemmák, kollektív bűnösség, zsigeri gyűlölet.
Ezeket az embereket meggyőzni nem lehet, ki kell őket röhögni a picsába. Dagonyázzanak csak nyugodtan a szánalmas életükben.

Tenebra 2016.01.14. 13:27:51

@FOUREY: @kaamir:

Így van. Az elvakult magyarkodó orbánisták vagy a szélsőjobbosok (sokszor meglehetősen kaotikus helyesírással papírra hányt) szavaiban nem érdemes logikát keresni. :D

Kong.Kinga 2016.01.14. 14:00:17

"az egyébként valóban elcsépelt Holokauszt-tematikát"
Én csak annak drukkolok, hogy legyen holokauszt mentes magyar (akár nemzetközi koprodukcióval, de magyar rendezővel vagy íróval) sikerfilm is.
Illetve ne attól legyen egy film felkapott, mert holokausztos, stb.
Önkéntelenül adódik, hogy valamiféle előnyt élvez a megítélésében, támogatásában.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2016.01.14. 18:04:02

.......és ezzel pedig tőled is megkapták azt a figyelmet, amire vágytak. Gondolom, ha kikerül index-címlapra, kb. 3 másodperc nem fog kelleni, és itt is fürödhetnek a rivaldafényben.

malyva 2016.01.15. 12:46:10

Borzalmas ez az ország...Az első reflex mindig az irigység...aztán megmagyarázzák, hogy mi a siker záloga...Én azt hiszem, hogy egy téma akkor elcsépelt, ha nem örök érvényű. A film eredője az emberi megaláztatás, alá-fölé rendeltség, megkülönböztetés. És az, hogy ez egy megtörtént borzalom kapcsán még mindig hordozhat mondanivalót az természetes. És ha ezt fiatal művészek teszik,- akiknek már a holokauszt valóban absztrakció lehetne- és ARC lesz belőle, hatásos, szép film és világsiker, egy kis ország tehetségének hordozója a világban....

Ördögök Fejedelme 2016.01.15. 19:19:57

"szélsőjobbos, Nagy Magyarország-tetoválásos, bomberdzsekis díszhuszár, agymosott, véresszájú Fidesz-rajongó, mezei kisnyugdíjas, tízórás műszak után a kezében jéghideg sörrel dühöngő, paneldzsungel-lakó "becsületes magyar munkásember", zsenge korú Jobbik-drukker, karikás ostort pattogtató, íjászkodó, néptáncoló mintahazafi"

Most csak felsoroltad, és jelzővel láttad el azokat, akiket megvetsz és lenézel. Ebből csak azt tudtuk meg, hogy lenézed a kisnyugdíjasokat, panellakó munkásokat, és szerinted a néptáncolás felveti a fasizmussal való kokettálás gyanúját. Ezzel a magyarországi antiszemitizmus megértéséhez nem kerültünk közelebb, rólad viszont nagyon sokat megtudtunk, kicsit többet is, mint amennyit kellett volna.

Alec Cawthorne 2016.01.15. 19:44:04

@Ördögök Fejedelme: Teljesen félreértelmezted a soraimat. Én nem ezeket a rétegeket általánosságban vetem meg, hanem közülük azokat a személyeket, akik hajlamosak korlátolt módon gyalázkodó, becsmérlő kijelentésekre, csoportos "gyűlölethadjáratra" vetemedni. Mindemellett a cikkemnek egyáltalán nem volt tisztje, hogy bárkit is közelebb vigyen a magyarországi antiszemitizmus megértésére, csupán egy sajnálatos (és igen, akárki akármit mond, tömeges) aktuális jelenség mögött rejtőző kollektív mentalitásra (szűklátókörűségre, vaskalaposságra, emberi butaságra) hívom fel a figyelmet. Egyesek szemében a szavaim talán általánosításnak tűnhetnek, ez viszont nagy hiba, sőt mi több, a figyelmetlen olvasás következménye. Ugyanis ezt is leírtam: "Az ellendrukkerek - tartozzanak bármelyik politikai csoportosuláshoz vagy eszmei meggyőződéshez - ilyenkor kórusban, szinte varázsütésre kezdenek közös akcióba." Tehát láthatod, nemcsak a felsorolt rétegek közül kerülhetnek ki a gyalázkodók (ahogy nem is csak ezek közül kerülnek ki), hiszen, ahogy szintén leírtam, "a paletta végeérhetetlenül széles". Csupán kiragadtam néhány csoportot. De kiragadhattam volna pár más, ezekhez hasonló csoportot is. Teljesen mindegy. Sehol nem állítom azt, hogy minden kisnyugdíjas vagy panellakó átlagember vehemens és ködös agyú antiszemita lenne, hiába is kísérelsz meg ilyen kijelentést tulajdonítani nekem. Végül: szerintem sokkal értelmesebb volna, ha magára a cikkre (a problémára) próbálnál érdemben reagálni a személyeskedés és a kötözködés nyilvánvaló szándéka helyett, de azt már a múltkori, FOUREY-val való vitád során is megmutattad, hogy ilyesfajta erényeket bizony nemigen csillogtatsz.

Ördögök Fejedelme 2016.01.16. 01:56:44

@Alec Cawthorne: Azt hittem, azzal, hogy kifejezem, a poszt primitív módon reagál egy primitív jelenségre, az reflektálás a cikkre. De ezek szerint csak kötözködés. Az egész bejegyzés arról szól, hogy ezek a gyűlölködők mennyire alantas, primitív népek (most aztán jól megmondtad nekik, komoly színvonal), és mindehhez illusztrációnak általad alantasnak gondolt csoportokat használsz. Nem kisnyugdíjasoznád le az antiszemita kommentelőket, ha olyan nagyra tartanád a kisnyugdíjasokat, mert unatkozó mérnöknek, üzletembernek, orvosnak valahogy nem becézted őket. A "kezében jéghideg sörrel dühöngő, paneldzsungel-lakó"-t meg nem kell magyarázni, ilyen mélyprimitív dumákat nyomsz, és közben érdemi reagálásról beszélsz. Az ilyesmire hogy lehet érdemben reagálni? Ilyeneket a kommentelő nagyokosok (lásd: én) írnak szakmányban. Nem szeretnél ennél többet-jobbat?
Vagy eldumálgattok itt a haverokkal, egymásnak írtok, egymást olvassátok, mint a magyar álértelmiség java, és minden ami azon túl van, az személyeskedés, kötözködés, és egyébként sem tartozik a témához?

Alec Cawthorne 2016.01.16. 09:48:43

@Ördögök Fejedelme: Nem, ez nem reflektálás a cikkre. Az lenne reflektálás a cikkre, ha a cikkben megemlített problémáról, jelenségről fejtenéd ki a véleményedet, nem pedig a szerzőről. De te ehhez képest ebben a posztodban is, meg az előzőben is csak rólam beszélsz, nem a szövegem témájáról. Tényleg nem veszed észre? Az pedig, amit az említett csoportokkal kapcsolatosan írtam, fényévekre van a "primitívségtől". Ez csupán bizonyos csoportok - nem tagadom, gunyoros, csípős, ha úgy tetszik, provokatív jellegű - pellengérre állítása. Hozzak neked példákat a valódi primitívségre?

"Baromarcú manipulátorok. Kitalált agyfikció megörökítése."

"Soros fia zsidó propaganda"

"Nem foglalkozom vele, egy szűk rétegnek készült szarság"

"Rohadt bipsik"

"Jutalmazzák magukat a kampósok. A globális agymosás része ez is."

"Kussoljanak a zsidók Magyarországon!"

Na, ez a primitívség. Egyszóval súlyos, de súlyos tévedésben vagy. Hol van az megírva, hogy ha egy ostoba, primitív jelenséget ostorozok, arra ne reagálhatnék gúnnyal? Sehol. Sztereotipizálóak voltak a fent idézett soraim? Lehet. Csak az a baj, hogy nem állnak messze a valóságtól. Biztos vagyok benne, hogy van sok korrekt, tisztességes és jó szándékú "nemzeti érzelmű" vagy hazaszerető ember Magyarországon. De van sok melldöngető-magyarkodó "díszhuszár" is, akik külsőségekben mutatják, mennyire szeretik ezt a hazát (néptáncolás, íjászkodás, Nagy Magyarország-mintázatú zsebkendőbe történő orrfújás etc.), közben pedig, amikor ilyen alkalom adódik, MAGYARELLENES gyalázkodásokra ragadtatják magukat. Ezek az emberek képmutatóak. A hazaszeretet (és általában a szeretet) ugyanis nem külsőségekben, ruhaviseletben stb. nyilvánul meg, hanem tettekben. És a tetteik sokszor azt mutatják, hogy ezek az emberek nem igazi hazafiak. (Bár nem is szeretem ez utóbbi szót.) És igen, nagyon sok a megvezethető, manipulálható nyugdíjaskorú, akik mérgező indulatokra hajlamosak (ez sajnos ebben az ügyben is megfigyelhető). Igen, nem rejtem véka alá a véleményem, így gondolom. Ugyanakkor még egyszer hangsúlyozom - mert elsőre láthatóan nem értetted meg -, hogy NEM CSAK ezeket a társadalmi rétegeket vádolom gyűlöletkeltő magatartással. Csupán kiemeltem párat, amelyre ez az attitűd jellemző. De a sor, ahogy írtam is, folytatható lenne a végtelenségig. Ha még most sem érted, hogy miről beszélek, akkor magadra vess, nem érdekel.

"Az ilyesmire hogy lehet érdemben reagálni?"
Miért, ebből áll az egész cikk? Komolyan, ez már súlyos vakság!

"Nem kisnyugdíjasoznád le az antiszemita kommentelőket, ha olyan nagyra tartanád a kisnyugdíjasokat, mert unatkozó mérnöknek, üzletembernek, orvosnak valahogy nem becézted őket"

Ezzel már megint olyan kijelentést akarsz tulajdonítani nekem, amit egyszerűen nem tettem. Nem az ÖSSZES kisnyugdíjast gondolom fröcsögő, gyűlöletkeltő és vaskalapos antiszemitának, de tény, hogy akad köztük jó pár. Ahogy egyébként orvosok között is. Ezt egy percig sem tagadom. (Egyébként az "irigy, rosszindulatú átlagember" szószerkezet akár mérnökökre, üzletemberekre, orvosokra is vonatkozhat, nem gondolod? Mert bizony ez is ott van a szövegben!)

"Vagy eldumálgattok itt a haverokkal, egymásnak írtok, egymást olvassátok, mint a magyar álértelmiség java, és minden ami azon túl van, az személyeskedés, kötözködés, és egyébként sem tartozik a témához?"

Hoppá, hoppá... nem tanúsítasz kissé lenéző, megvető hozzáállást a magyar "álértelmiséggel" kapcsolatosan? Erre már nem tudok mit mondani.

Most pedig, mivel sorozatosan csak trollkodni jársz ide, érdemi mondanivalód pedig nincs, ráadásul személyeskedsz is, fájó szívvel bár, de elengedjük a kezedet. Azért túléljük valahogy a hiányodat. Reméljük.
süti beállítások módosítása