Amerikai Plán

"Tudom, mi vagy te. Az örök otthon."

Azé a föld, aki megműveli

2015. december 29. 14:36 - FOUREY

councilrots.jpgAzért is szeretem nagyon ezt a blogot, mert nagyon sokat lehet belőle tanulni. Én legalábbis, aki laikus vagyok a filmek terén, rengeteget tanulok, ezért igyekszem minden cikket elolvasni. És ezért érzem megtisztelőnek, hogy volt már alkalmam cikket írni minden laikusságom ellenére is az Amerikai Plánra. Éppen ezért örülök, ha másoknak is hasznára válik a blog, amit az alábbiakban egy rövid példával szeretnék érzékeltetni. Az eset történetesen épp az általam írt szöveggel történt, így még nagyobb az örömöm. De be kell vallanom, maradéktalanul boldog csak akkor leszek, ha a jövőben az Amerikai Plán olyan fórum lesz, amelyből nem csak tanulni fognak az emberek, de megtisztelőnek fogják érezni, ha hivatkozhatnak is rá.

Szóval a sztori.

Egy kiváló politológus interjút adott a Magyar Nemzetnek, ahol ezt mondta:

 A klasszikus trilógia még nem nagyon foglalkozott politikával, de az új részek annál inkább. Kezdjük is a legfontosabb kérdéssel: egy teória szerint a Jedik miatt bukott meg a köztársaság. Ez mennyire alátámasztható?
– Én magam is emellett érvelnék, a Jediknek nagyon komoly szerepük volt, elsősorban azáltal, hogy azt sugallták, csak egy politikamentes, kizárólag a moralitás által vezetett szervezet képes a köztársaságra figyelni. A Jedik nem politikai eszközökkel szálltak szembe Palpatine-nal, ráadásul minden állampolgár azt gondolta, hogy majd a Jedik megoldják. Nem ez történt volna, ha nem lettek volna Jedik és Palpatine-nal szemben egy ellenzéki mozgalom szerveződött volna. De minden másként alakult volna akkor is, ha a Jedik hajlandóak lettek volna ténylegesen politizálni és nem az utolsó pillanatban, egy rosszul elsült letartóztatási kísérlettel „játszottak” volna. A Jedi Tanács diszfunkcionális elem volt a Régi Köztársaságban, amelynek van felelőssége Palpatine hatalomra kerülésében.

Az interjú november 22-én jelent meg amúgy.

Aztán jelent meg az Amerikai Plánon A Köztársaság kevély tölgye, ahol ezt írtam:

Egy érdekes megjegyzést tett nemrég egy politológus arról, hogy a Jedi Tanács egy diszfunkcionális és politikaidegen elem a köztársaságban. Érdekes, ámde eszmetörténeti értelemben teljesen téves gondolat. Mivel a klasszikus republikánus ideológia szerint a szabadság legerősebb védőbástyája az erkölcs, ezért a kora-újkorban, ókori mintára, mindig is fontosnak tartották az erkölcs „intézményesítését": az állampolgári nevelést, a hadsereg milícia alapokon való felépítését, és olyan politikai intézmények létrehozását, amelyek magasabb szempontokat tudnak érvényesíteni a döntéshozatalban, de nem telepszenek rá a szabadság többi intézményére. Ilyen volt Spártában az ephorosok testülete, Rómában a Senatus vagy a censor intézménye. A Jedi Tanács elsősorban ennek a klasszikus republikánus eszménynek a kifejeződése a Star Wars univerzumban, de ne higgyük, hogy teljességgel idegen a mai világtól: a Jedi Tanács egy lézerkardokkal felfegyverzett alkotmánybíróságnak is tekinthető. Márpedig legalább Machiavelli óta tudjuk, de az elmúlt években itthon is megtapasztalhattuk, hogy milyen esendő az olyan alkotmány, amelyet nem védelmeznek valódi fegyverek, csak szép szavak.

A cikk november 28-án jelent meg. Büszke voltam rá, el is küldtem az említett politológusnak.

Aztán mit olvasok a HVG-ben (A Jedi Tanács olyan, mint egy fénykardos alkotmánybíróság)?

A Jedi Tanács amúgy sem áll túl közel Tóth szívéhez – szerinte egyenesen az egyik legkomolyabb problémát jelentették ők ebben a rendszerben. „A hübrisz vétségébe estek, vagyis azt gondolták, ők mindent látnak az Erő segítségével, ezért lemondtak a politikai eszközökről. Csakhogy nem lehet egy politikai rendszerben politikailag független szereplőnek megmaradni. Amikor már mindenki számára a napnál is világosabb volt, hogy Palpatine a hatalmat koncentrálja, a Jedik még mindig azon tanakodtak, hogy, hát, biztos valami zavar van az Erőben”.

Akkor sem voltak sokkal profibbak, amikor fény derült Palpatine játszmájára: „ahelyett, hogy megpróbálták volna leleplezni, tettek egy gyors letartóztatási kísérletet, aminek esélye sem volt jól elsülni. Iszonyatosan amatőr módon viselkedtek a Jedik ebben a politikai térben, amit csak az magyarázhat, hogy nagyon rég nem volt olyan ellenfél, akivel szemben fel kellett volna lépniük”. Tóth Csaba szerint a Jedi Tanácsra a legnehezebb történelmi megfelelőt találni, de az ókori görög és római birodalmak morális testületei (pl. az eforoszok) nagyjából hasonló szerepet töltöttek be – de hasonlították már őket egy fénykardos alkotmánybírósághoz is.

Na igen. Azé a föld, aki megműveli. :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikaiplan.blog.hu/api/trackback/id/tr528209186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása