Amerikai Plán

"Tudom, mi vagy te. Az örök otthon."

TOPLISTA - A Star Wars-filmek rangsora

2017. december 13. 22:55 - Alec Cawthorne

luke-dark-robe-last-jedi.jpgDecember közepét írunk, ami annyit tesz, hogy már a mozikban a Star Wars-saga legújabb fejezete, Az utolsó Jedik. Én most kivételesen nem fogok a blogra kritikát írni a filmről: megtettem ezt már máshol, az Amerikai Plánon pedig megteszik majd kitűnő kollégáim, akik- sok millió rajongóval egyetemben - szívrepesve várják a nyolcadik epizódot. Én tegnap már láttam sajtóvetítésen a filmet, de - mint mondtam - ezen a felületen sajnos nem írhatok róla. Ezért aztán arra gondoltam, helyette összeállítom a magam Star Wars-filmes rangsorát. Igaz, Tenebra annak idején már írt egy kísértetiesen hasonló cikket, de egyrészt akkor még kevesebb epizódot számlált mindannyiunk kedvenc filmfolyama, másrészt meg, azt hiszem, e tárgyban igencsak különbözik a véleményünk. Természetesen a lajstrom az új filmet is magában foglalja majd, és mindenkit előre figyelmeztetek: SPOILERES cikkre számíthattok. Te is hallod, Szelíd Sünmalac?

9. A klónok támadása
A legjellegtelenebb epizód mind közül. Ez persze azon is kiütközik, hogy rendkívül hosszú (142 perces, Az utolsó Jediket leszámítva a leghosszabb Star Wars-film), de ennek ellenére tulajdonképpen nem szól semmiről. Amiről pedig szólhatna (Padmé és Anakin Skywalker bimbózó szerelme, a klónháború kiváltó okai), azt vagy tétnélkülinek érezzük, vagy nagyvonalúan kezeli a lyukacsos forgatókönyv. Van kínos plothole (a Moszkva tér után szabadon: ki a csöcs az a Sifo-Dyas mester?), még kínosabb dialógrészlet ("Nem szeretem a homokot, durva, érdes és behatol mindenhova"), és még annál is kínosabb szerelmi szál (melynek megkoronázása Padmé és Anakin Szinyei Merse Pál Majálisát idéző piknikezése a vízesés tövében), s ha mindez nem lenne elég, a karakterek is egydimenziósak, az aktuális gonosz, Dooku gróf (Christopher Lee) inkább kései főhajtás Drakula előtt, mint virtigli Star Wars-antagonista, amikor pedig Yoda fénykardot ragadva táncra perdül, akkorra már rájöttünk: egy hatalmas átverés részesei vagyunk, s a klónok igazából az agysejtjeinket támadják, de azt nagyon.
star-wars-episode-i-the-phantom-menace_3mawjs.jpg8. Baljós árnyak
Míg A klónok támadása csak egy betonszürke,  hosszúra nyújtott, gagyi blockbuster, addig az első rész, a Baljós árnyak legalább valamilyen. Gyermeteg? Igen. (Jar Jar, sosem feledünk!) Műanyag? Igen. (Ez az első ízig-vérig CGI Star Wars, s ezt le sem tagadhatná.) Mítoszgyalázó? Igen. (Azok a fránya midichlorianok!) Ugyanakkor ennek ellenére sokkal racionalizáltabb a tempója, mint A klónok támadásáé, pörgősebb, dinamikusabb és szórakoztatóbb is, mi több, ebben a filmben találjuk az egész Star Wars-történelem legjobban (mondhatni perfektül) megkoreografált fénykardpárbaját, ráadásul Ewan McGregor mellett itt Liam Neesont láthatjuk (az egyébként számomra még mindig roppant szimpatikus) Qui-Gon szerepében, nem pedig a tejfelesszájú Hayden Christensen melegpornókat megszégyenítően kislányos arcát - túlzó fintorait, kényszeres ajakbiggyesztését - kell csodálnunk. Darth Maul pedig még most, 18 év távlatából is elképesztően menő. Ha Lucas annak idején megembereli magát, és némi szöveget is ad sátáni szüleménye szájába, valamint némi mélységgel telíti a karaktert, akkor talán most egy Darth Vaderhez mérhető jelentőségű gonoszt ünnepelhetnénk benne. Ja, és nem utolsósorban: John Williams zenéje ezerszer ütősebb itt, mint akár A klónokban, akár a legújabb mozikban.


7. Zsivány Egyes
Nyomokban izgalmas ugyan, de egyáltalán nem nevezhető valódi Star Wars-filmnek, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy - mivel egy készülő antológia első darabja - az alkotóknak kifejezett szándéka volt, hogy új recepttel kísérletezzenek. A Zsivány Egyes azonban egy unalmas bolygóközi partizánfilm lett: karakterei csiszolatlanok, nem képesek úgy a néző szívéhez nőni, mint a Skywalkerek (igaz, erre kevés idő is áll a rendelkezésükre), így aztán az sem ér fel emocionális kataklizmával, amikor a zárlatban egymás után veszítjük el valamennyiüket. Látványvilág tekintetében viszont elsőrangú az opusz: grandiozitásával még Az ébredő Erő és Az utolsó Jedik sem versenyezhet, atmoszférája pedig rendkívül hamar beszippantja az embert. Azonban ismét fel kell ülnünk a nosztalgia hullámvasútjára, viszont Gareth Edwards sokkal kevésbé érti a retrót, mint J. J. Abrams: a korábbi Star Wars-filmekre tett utalások ezúttal kifejezetten bumfordiak és erőltetettek, s Tarkin kormányzó (Peter Cushing) CGI-technika segítségével történő feltámasztása is meglehetősen ellentmondásosra sikeredett. A Zsivány Egyes az egyetlen Star Wars-film, amit mindeddig csupán egyszer láttam. (Az utolsó Jediket nem számítva, persze, na de ez holnapra valószínűleg megváltozik.)
1080_saber1.jpg6. Az ébredő Erő
Na, ez már nagyságrendekkel jobb film, mint bármelyik az előbb felsoroltak közül. Abrams ugyan féltehetségű rendező (emlékszünk még, mit tett a Star Trekkel?), de szerencséje, hogy Az ébredő Erő esetében sokan fogták a kezét. Támpontot jelentett számára például, hogy Lawrence Kasdan is besegített a forgatókönyvbe, valamint hogy nem volt más dolga, mint levezényelni egy biztonsági játékot. A  hetedik Star Wars-epizód ugyanis szinte teljes egészében a nosztalgiára épül, viszont gólra váltja az ebből fakadó szinte összes ziccert: az olyan momentumok, mint Han (Harrison Ford) visszatérése a Millennium Falconra vagy akár az öreg Luke (Mark Hamill) viszontlátása a zárlatban, milliók szívét dobogtatták meg, továbbá a hősök két nemzedékének együttműködése is gyümölcsöző (még akkor is, ha Rey és Finn még érezhetően nem lennének képesek kitölteni egy teljes Star Wars-filmet a nagy elődök vigyázó tekintete nélkül), ellenben Az ébredő Erő szinte teljes egészében újrahasznosítja az Egy új remény cselekményének valamennyi fő mozzanatát, éppen ezért sokan egyenesen az 1977-es klasszikus nemhivatalos remake-jeként tartják számon. Ami persze erős túlzás, de be kell vallanunk: nem teljesen alaptalan a vád. Han Solo halálával máig nem sikerült teljesen kibékülnöm, és Kylo Ren (Adam Driver) is harmatosabb itt még, mint a nyolcadik epizódban, viszont a film lendületes, stílusos, kellően drámai és voltaképpen nagyszerűen, az eredeti trilógia iránti hihetetlen tisztelettel és szeretettel vezeti elő a Disney-érát.

5. Az utolsó Jedik
Nos, igen, aki még nem látta a legfrissebb epizódot, az most legyen szíves és csukja be a szemét! Rian Johnson vasmarokkal fogja össze Az utolsó Jediket: íróként és rendezőként jegyzi a mozit, minden képkockán érződik, hogy az ő vízióját látjuk megvalósulni, és a direktor nem is szívbajos - van mersze revideálni a Jedi Rend és az Erő négy évtizedes mítoszát! Kylo és Rey (Daisy Ridley) az új epizódban sokkalta rétegzettebb, töprengő hősök, akik, miközben az Erő két oldala között oszcillálnak, kényszerűségből egyre közelebb sodródnak egymáshoz is. Luke (Mark Hamill) pedig az első Jedi a Star Wars történetében, aki bír annyi önreflexióval, hogy ráébredjen saját rendje gyarlóságaira és megpróbálja korrigálni a keserű múltat. Johnson karakterizálása rendkívül újszerű, de egyben megnyerő és végtelenül érdekfeszítő is, ahogy a rendező hitehagyott, halni vágyó remetét farag az eredeti trilógia pelyhedző állú, szépreményű Jedi-növendékéből. Mark Hamill alakítása pedig kolosszális (állítom, Oscar-jelölést érdemel a teljesítményéért), és Luke halála rendkívül megrázó érzelmi csúcspont, még akkor is, ha a kivitelezés nem egészen makulátlan. A fan service malmai Az utolsó Jedik esetében is masszívan őrölnek, és Johnson ugyan e téren képes meglépni egészen bumfordi megoldásokat is, de kellemes meglepetést is okoz: egyetlen jelenet erejéig például Yodát is visszahozza. A film azonban - a Marvel-szuperhősfilmeket követve - túlságosan telítve van a kötelező "cukiskodó" humorral (a porgok is irritálóak egy idő után), valamint túl hosszú ahhoz képest, amit el akar beszélni. Ettől függetlenül is letaglózó élmény azonban, s az egyik legmerészebb, legoriginálisabb, az eredetitől legmesszebb távolodó Star Wars-film, melyet eddig láthattunk.
star_wars_revenge_of_the_sith.jpg4. A Sith-ek bosszúja
Joggal szokás szidni George Lucas előzménytrilógiáját, de még a legelvetemültebb kritikusok is beismerik, hogy A Sith-ek bosszúja egész más ligában játszik, mint az első két film. Persze a dramaturgiája nem eléggé centrírozott, és néhány párbeszéde vagy szituációja disszonáns, de ettől függetlenül Lucas nem hagyta veszni e shakespeare-i tragédiában rejlő páratlan lehetőségeket. A Sith-ek bosszúja lendületes, megrázó és szívet emelő alkotás: telis-tele van érzelmi csúcs- és fordulópontokkal, a látványvilág elsőrangú (magasan a legprofibb az egész trilógiából), és bár néhány jelenet (például Anakin áttérése a Sötét oldalra), összecsapott, cserébe lehengerlő fénykardpárbajokat láthatunk (nem is tudom eldönteni, hogy Yoda és Darth Sidious, vagy Obi-Wan és Anakin összecsapása-e a megrendítőbb). A színészek is ebben az epizódban hozzák a csúcsformájukat: Ewan McGregor és Ian McDiarmid egyenesen nagyszerűek (utóbbi bizony ellopja a show-t a gátlástalan, csörgőkígyószerű Sith nagyúr jutalomszerepében), Natalie Portman remek biodíszlet, Hayden Christensen viszont... hát ő Hayden Christensen. Még egy fogpasztareklámban sem domborítana hitelesen. A Sith-ek bosszúját azonban ő sem képes ballasztként a mélybe húzni: egyszerűen olyannyira erős az egész alapanyag, hogy sem ő, sem Lucas, sem senki nem szúrhatta el. Filmünk máig nem veszített varázsából, és időtálló mivoltát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az eredeti trilógiához hasonlóan egynémely mondata szinte már szállóigévé vált, mélyen beivódott a populáris kultúrába és a közemlékezetbe ("Így száll hát sírba a szabadság: tapsvihar közepette", "Te voltál a Kiválasztott!" stb.)

3. A Jedi visszatér
Sokak szerint Lucasék már A Jedi visszatér alkalmával megpróbálkoztak azzal, amit az új trilógia idején csúcsra járattak: leszállítani az eposzt a hatévesek szellemi színvonalára. Igen, kétségtelen, hogy az ewokok idegesítőek, és azt sem lehet elvitatni, hogy kissé túl lassan izzik be a film (a ráérős expozíció, a Jabba-palotában zajló előjáték néhol kifejezetten bágyasztó), azonban ahogy magunk mögött tudjuk e szekvenciákat, A Jedi visszatér fénysebességgel kezd száguldani a csillagok felé. Yoda és Luke utolsó közös jelenete is szívszorító, Han, Leia és a többiek endori kalandja pedig még az ewokok közreműködése ellenére is kalandos, humoros és szórakoztató, de a film non plus ultrája Luke, Darth Vader és az Uralkodó Halálcsillagbéli "mexican stand-offja". A Jedi visszatér még árnyaltabban ábrázolja Luke és Vader rendhagyó, hullámzó apa-fiú kapcsolatát, mint A Birodalom visszavág, ráadásul nagyszerűen kerekíti le az egész trilógiát. Hibái ellenére is ólomsúlyú alapmű, s vallom, hogy egyetlen magára valamit is adó Star Wars-rajongó sem helyezheti fölé egyik későbbi folytatást sem. (Még A Sith-ek bosszúját és Az utolsó Jediket sem.)
epv_luke_vader_carbonation_chamber-1536x864-842005261685.jpg2. A Birodalom visszavág
Egybehangzó ítészi és rajongói vélemények szerint ez minden idők legjobb Star Wars-filmje. Ez színigaz is lenne, ha nem előzte volna meg 1977-ben az Egy új remény. Persze A Birodalom visszavág is csak egy paraszthajszállal marad el mögötte. Az "Én vagyok az apád!" minden idők egyik - ha nem A - legnagyobb filmes fordulata, mely azóta a populáris kultúrában örök paródiák, fel- és átdolgozások tárgyává, megkerülhetetlen hivatkozási ponttá duzzadt, és valóban: az egész Star Wars-história legmeghatározóbb dramaturgiai és lélektani fordulópontja. A saga ekkor veszítette el azt a hamvas ártatlanságát, azt a varázslatos népmesei mázat, mely rögtön a kezdetek kezdetén, az Egy új remény idején rakódott rá. Darth Vader karaktere is komplexebb, mint korábban, a sötét tónus is újszerű, azonban a keserű komolykodást C-3PO és Yoda ökörködései rendre ellenpontozzák. Luke és Vader felhővárosi fénykardpárbaja elementáris, ráadásul A Birodalom visszavág a zárlat előtt szinte már a "horror" műfajára fordul rá: Han hibernálása, valamint Luke kézfejének elveszítése csaknem sokként éri a nézőt. Valójában lehetetlen komolyan belekötni ebbe a filmbe: a hetvenes évek alkonyának legjobb hollywoodi produkciója. Ha mégis olyan botor volnál, hogy bele akarnál kötni, akkor tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld! (Egyébként sem fog menni.)

1. Egy új remény
Kerek negyven évvel ezelőtt kezdődött a nagy kaland, amikor Luke Skywalker, a sivatagi parasztfiú meghívást kapott a titokzatos remetétől, Obi-Wan Kenobi Jedi mestertől (Alec Guinness) egy fontos galaktikus misszióra... a többi már legenda. George Lucast zsenge filmkészítőként 1977-ben még érzékenység, szenvedély és kreativitás fűtötte, nem pedig a sok zöldhasú, s akkoriban még fenemód értett a huszadik századi nézőközönség kollektív tudattalanjában bujkáló mítoszok, ősképek és archetípusok felpiszkálásához, modern köntösbe csomagolásához, újrameséléséhez. Az Egy új remény nem többet és nem kevesebbet tesz, mint éppen ezt: egy minden ízében imádnivaló celluloid-népmesét láthat a nagyérdemű, melynek ugyan egyetlen alkotóeleme sem mondható originálisnak, ám az a felépítmény, melyet az ifjú Lucas összegyúrt e számos alkotóelemből, nagyon is az. Az Egy új remény egy modernizált tündérmese, mely negyven év múltán is elképesztően friss (egyes elavult trükktechnikai megoldása ellenére is), s mely az egész Star Wars-mítosz alfája és omegája, szellemi, intellektuális, narratív és vizuális forrásvidéke. Minden, ami később következett, e két órás, tökéletesre csiszolt, önmagában is megálló remekműből sarjadt, arra vezethető vissza, annak a következménye. És nem vitás: az Egy új reménynek negyven év múlva is lesz helye az amerikai filmtörténet panteonjában.

17 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikaiplan.blog.hu/api/trackback/id/tr7813498521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

whatisevenworse 2017.12.15. 00:44:31

Teljesen egyetértek a listával sőt hova tovább a Zs-1 et én is csak 1 x néztem meg bevallom IMAX-ban bealudtam rajta. Oké volt benne 200 tonna CGI orgazmus űrcsata meg birodalmi lépegető, halálcsillag és kb ennyi.

amaurote · http://anarchia2020.blog.hu 2017.12.15. 00:44:46

az én listám:
1. The Empire Strikes Back
2. Revenge of the Sith
3. A New Hope
4. Attack of the Clones
5. The Phantom Menace
6. Return of the Jedi
Bár igazából mind nagyon jó. :)

az sátánmikiegér filmjei sem filmként sem sw-ként nem értékelhetőek számomra.

Jegkoko 2017.12.15. 12:14:26

Én az utolsó helyre tettem volna az ébredő erőt ahová való, sajnos a baljós árnyakat is sikerült minden tekintetben alul múlnia.

sage5 2017.12.15. 12:14:32

Aktualis tema :) Szoval az en perspektivambol igy nez ki:

( az utolso jediket ma este fogom megnezni, szoval meg nem rangsorolom)

8. Ebredo Ero- oriasi volt a verseny az utolso ket helyezett kozott, es bar mindkettoben vannak jo dolgok is, megis az dontott osszesegeben mi oozott tobb csalodast. A sztori egy nulla. Logikai bukfencek tomkelege. a fogonosz szanalmas semmi. A 70 eves Ford es 60 eves Carrie nekem nem okozott katarktikus elmenyt, inkabb illuziorombolo volt. 30 20 esetleg 10 eve kellett volna visszahozni oket, igy mar minek? Mark Hamilban meg van fantazia. Han es Leia fia a zsidogyerek, semmi antiszemitizmus, de akkor is mintha a zongorista Adrian Brodyja atment volna Dath Vader fanba. Teneg igy nez ki carrie fisher es harrison ford gyereke? Ehhez kepest szuper jedi szuperkepesegekkel es az egesz filmben hulyere alazzak. Egy rohamosztagos. Meg egy nulla kepzettsegu erohasznalo.
Na mindegy. Tanulsag, ha le akarod kapcsolni egy bolygo vedopajzsat, csak setalgass amig nem talalsz egy rohamosztagos kapitanyt, az majd lekalcsolja neked.
Ami jo volt: Daisy, a Feka, A pilota, a zene, es hat megiscsak star wars feeling.

7. Baljos Arnyak - leirtak mar ezren ezerszer mi a szar benne (szinte minden, foleg jarr jarr), ami jo: a homokfuto verseny, es az utolso harc dramaja, a kint ragadt meditalo Obi vannal.
6. Uj Remeny - igen kopjetek le, de en 10 eves korom ota unom nezni. Ezerszer lattam, kisgyermekkoromban tatott szajjal neztem, mar nem adja vissza a varazsat, az urhajok helyen is csak makketteket latok, nem is vagyok igazi star wars fan, elnezest mindenkitol aki az, ex csak az en szemlyes rangsorom nem.kell h barki 1ettertsen.

5. Sithek bosszuja - ez mar a top 5, ezt mind szeretem es szivesen nezem. Szerintem Anakin atalakulasa gyenge volt, lehetett volna igenyesebben is megcsinalni, dehat gondolom mindenkinek vannak erre elkepzelesei, osszesegeben dramai, porgos, izgalmas, es igy vagy ugy de lezarja ezt az anakin katyvaszt.

4. Klonok tamadasa - itt a bejegyzesben nagyon le lett szolva, pedig szerintem nem rossz. En elhiszem a kemiat anakin meg a padme kozott, inadom a zenejet amit itt hallani eloszor meg azt is h akkor halljuk a hatterben a birodalmi indulot amikor anakin eloszor gyilkol duhbol. A harcot az arenaban 100 szor lattam es most is megneznem, jango fettel es winduval 1utt, es a vegso harc is nagyon tetszik. Anakin alazatot tanul, joda meg erot kepvisel. Engem nem zavart az ugralasa. Osszesegeben top kedvencem lenne, ha nem a...

3. Birodalom Visszavag
2. A jedi visszater - ez a ketto gyerekkori nosztalgia, nem is emlithetoek 1 lapon a tobbivel. Imadom oket, tokeletesek ahogy vannak, nem tudom az uj remeny miert frusztral, de ezeket a mai napig inadom es szivesen megnezem.

1. Zsivany 1es - a legnagyobb kellemes csalodas!!! Igazi Star wars, jedik es happy end nelkul! Az ebredo ero utan minden remenyem elveszett, de ez visszadta. A star wars lehet Han solo es a millenium falcon nelkul is. Nekem a legjobb star wars stori az a KoToR, de ez is fantasztikus volt. Filmet epiteni egy a legelso a filmben dobott mondatra? Ugy hogy mindenki hosi halalt hal? Ez igen, vigyetekmeg ugy az SW univerzumba hogy nem kliseket latok, hanem uj es komplex sztorikat!

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.12.15. 12:14:36

Stimmel ez nagyjából, de a Zsivány egyes utolsó helye akkor sem kérdéses (nálunk).

midnightcoder2 2017.12.15. 12:14:42

Nálam 1 a New Hope, 2 a The Empire Strikes Back, 3. a Return of the Jedi, a többi meg szart sem ér. Bár az Ébredő erőt még nem láttam. A mélypont szerintem a The Force Awakens és a The Phantom Menace

moRtiZ 2017.12.15. 12:14:50

Hát a trilógia 1-3 része hulladék volt, mindig ha megpróbálom újranézni kikapcsolom vagy elalszom rajta.

A Ébredő erő nem volt rossz, de azért messze volt a jótól.

A Rogue One nálam a 2. helyen szerepel, nagyon tetszett. Bátran fel mertek áldozni mindenkit, sokkal "mocskosabb", sötétebb volt mint ami SW-től megszokott. Remek háborús film SW univerzumban

A Last jedi-t még nem tudom bekategorizálni, sajnos csak vasárnap tudom megnézni.

Szóval a lista:
1, The Empire strikes back
2, Rogue one
3, Return of the Jedi
4, The New hope
5, The Fore awakens
+ hulladék

retard 2017.12.15. 12:14:53

A ZS-1 szerintem jó lett. A lista nálam nagyon nem ilyen. A Sith-ek bosszúja 4. helye nagyon durva csúsztatás. Azért mert előtte két sokkal szarabb film volt nem emeli ezt a 4. helyig egész biztosan.

Harper. 2017.12.15. 19:45:22

A posztoló sorrendje nagyjából követi a nagy filmes portálok, például az IMDb sorrendjét, de annyiban jobb azoknál, hogy a Zsiványt hátrébb sorolja. Ezért respect a bloggernek! Az uj rész sajnos kábé a Zsivány szintje, annyira Star Wars mint a Született feleségek.

Stenonis 2017.12.15. 19:45:25

1. A Birodalom visszavág
2. Zsivány 1
3. Egy új remény
4. A jedi visszatér (az Ewokok miatt)

A többi hulladék, sorrendben:
5. A Sith-ek bosszúja (minősíthetetlen véggel, Yoda legyőzte a leendő császárt, utána leesett muhaha, elfelejtette a legalapvetőbb erőalkalmazások egyikét?)
6. Az ébredő erő (gyenge remake, még nagyobb, még pusztítóbb Halálcsillag v 3.0-val, esetleg valami új ötlet?)
7. A klónok támadása (papírmasé, emlékszik egyáltalán bárki is a történetre?)
8. Baljós árnyak (ilyen szar forgatókönyvet írni művészet)

Az utolsó jediket nem láttam, de a VII. után nem fogok rá pénzt kiadni.

whatisevenworse 2017.12.16. 10:18:22

@Filmes Harper: Ne már, már csak 1-et kell aludnom és végre megyek moziba megnézni erre elveszed a kedvem. Épp a kötelező SW maraton tartjuk az új rész előtt és a hát egyben megnézve az első 3 részt annyira nem is szörnyű az első rész (pár epizódot kivághattak volna, párat meg jobban kibonthattak volna).

whatisevenworse 2017.12.16. 10:18:23

@Rebel Alliance: Hát igen szegény Zs1-re rányomta a bélyegét elég rendesen, hogy egy olyan történetről szól, aminek tudjuk a kimenetelét, meg igazából fő történet szempontjából irreleváns, hogy lopják el a terveket. Inkább szólt volna a lázadók harcaiól, vagy a megmaradt jedik levadászásáról stb., 1-2 fő karakterrel, akiknek van fejlődése. De így nem maradtak emlékezetes karakterek (mert nem is voltak), de igen a vak kínai muksó "neve a messzi-messzi galaxisban valahol" a mantrájával már-már idegesítő volt, meg a mosógépalkatrészekből összerakott F. Withaker. Találkoztam egy nagy fannal aki minden könyvet olvasott, és egy eszmecsere alkalmával (a határon 12 óra migrikergetés közben volt idő) vitatkoztam vele erről. Megkértem mondjon 1 nevet akire emlékszik a R1.ból és egyet a VII-ből aki új. R1-ből egyet nem tudott mondani, mert a CGI űrcsata, meg birodalmi lépegető hadosztály nem elég egy jó filmhez (ezt a Transformers filmek óta tudjuk).

Harper. 2017.12.16. 16:51:54

@whatisevenworse: ... azóta revideáltam már a véleményemet, sőt erről posztot is írtam a rovidfilmek.blog.hu -n. Az új rész, a VIII. epizód (Az utolsó Jedik) nagyon jó film!!! Valóban formabontó (erre utaltam poénkodva azzal, hogy annyira Star Wars mint a született feleségek) de igenis jó kis epizód. Nekem valójában tetszett. Olvasd el posztomat róla. És nézd meg feltétlenül a moziban, nagy élmény lesz! Tetszeni fog!

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.12.16. 21:27:41

@whatisevenworse: teljesen egyetértek veled. Pontosan így van! Nem nyerte el nálunk a tetszést. Viszont a legújabb spizód nagyon bejött nekünk, holnap délelőtt jelenik meg erről az elemző kritikánk!

Jegkoko 2017.12.17. 14:57:28

Hát féltem tőle, de jelen pillanatban az utolsó jedik van a lista legvégén, mint az eddigi leggyengébb star wars film.

Melee 2019.01.22. 00:03:23

Hát nagyon nem értünk egyet.
1. Birodalom visszavág - a legjobban megkomponált SW film.
2. Egy új remény - nagyszerű alkotás, de látszik rajta, hogy voltak szponzorálási és egyet nem értési gondok.
3. Zsivány egyes - a SW világ nem csak a fénykarddal hadonászó jedikből áll, sőt, azok a kipusztulásukkal megmutatták, hogy csak segédek tudnak lenni.
4. A Jedi visszatér - sajnos Lucas elb*szta az ewokokkal.
5. Az utolsó Jedik - volt benne pár illogikus szál (pl. mitől sodródott ennyire a pusztulás szélére a Lázadás) és szerencsétlenül bevetett új elem, de felülmúlta a többit.
6. A Sithek bosszúja - sajnos ez is magában hordozza az előzmény trilógia hangulatát, de azok közül a legjobb.
7. Az ébredő erő - szánalmas, hogy a 7. rész a 4. lett.
8. Baljós árnyak - mikor bemutatták, azt hittem nincs lennebb. Sajnos volt. Az ominózus fénykardpárbajban legalább ötször annyit hadonásznak feleslegesen, mint a 4-6 részekben együttvéve.
9. A klónok támadása - a nézők ellen.

eßemfaßom meg áll 2019.01.22. 19:23:52

@Melee: +1 nálam is pont ez a sorrend
süti beállítások módosítása