Amerikai Plán

"Tudom, mi vagy te. Az örök otthon."

Palpatine kancellár szerepében Vlagyimir Putyin - A Star Wars mint politikai dráma (2. rész)

2016. január 30. 13:41 - Alec Cawthorne

could-emperor-palpatine-return-for-the-newest-star-wars.jpgKiváló szerzőtársam még tavaly írt egy tanulmányt, melyben a Star Wars előzménytrilógiájának politikai drámáját kulturális-történeti összefüggésben vizsgálta. Egyebek mellett kifejtette, hogy a római köztársaság bukásának alapmítosza – melyet természetesen azóta számtalanszor feldolgoztak már – mintául szolgált George Lucas számára is, amikor megalkotta a Galaktikus Köztársaság porba hullásának jól ismert históriáját. FOUREY a politikatudomány jeles művelőjeként alakította ki meggyőző érvekkel alátámasztott álláspontját. Előrebocsátom hát, hogy az én gondolatkísérletem nem lesz annyira kiforrott és egyenes vonalvezetésű, mint az övé. Magam inkább félig-meddig laikusként közelítek egy hasonló elemzési szempontokat kínáló témához. Célom Palpatine kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök „karakterének” összehasonlítása és újszerű megvilágítása, valamint – rajtuk keresztül – az általuk létrehozott államberendezkedések feltérképezése.

Érdekes megfigyelni, hogy mind Palpatine kancellár, mind pedig Putyin elnök milyen gyorsan, szinte percek alatt értek a csúcsra, az „államfői” bársonyszékbe. Palpatine a Kereskedelmi Szövetség Naboo-ellenes invázióját megelőzően egy viszonylag jelentéktelen bolygó érdekeit képviselő, szürke szenátor volt, az incidens eszkalálódásával azonban – egy zseniális machináció révén – sikerült eltávolítania az addig regnáló kancellárt, és annak helyébe lépni. Mindezt bámulatos gyorsasággal vitte véghez. Putyin szintén egyszerű bürokrataként indult (a hírszerzés defenzív részlegéhez tartozott), mielőtt 1999 tavaszán ismertté vált a neve, majd augusztusban miniszterelnökké nevezték ki, decemberben pedig már ügyvezető elnökként váltotta a leköszönő Borisz Jelcint. Az is szembetűnő, hogy mindkét államférfi előmenetelét egy-egy háborús konfliktus biztosította. Palpatine a klónháború kiprovokálásával elérte, hogy a Szenátus fokozatosan kiszélesítse jogköreit, és úgy kezdett szépen lassan totalitárius kormányzásba, úgy zilálta szét az alkotmányos rendet, hogy az eleinte senkinek nem tűnt fel, hiszen biztonságpolitikai érdekekre hivatkozhatott.

Putyin ázsióját pedig az 1999. október 1-jén megindított második csecsen háború növelte, mely – az elsővel ellentétben – már az orosz lakosság széleskörű támogatása mellett startolt el. Bár a hadműveletek lassan haladtak, az ekkor már hónapok óta a miniszterelnöki pozíciót betöltő (és Jelcinnel szemben az operatív ügyekért felelő) Putyin viselkedése határozott volt. Állítólag (minden bizonnyal Baszajevékre és a csecsen terroristákra vonatkozóan) még a következő mondat is elhangzott Vlagyimir Vlagyimirovics szájából: „Ha kell, a budin fogjuk megfingatni őket!”

Az is leszögezhető, hogy mind Palpatine, mind pedig Putyin erős és elszánt vezetőként tűntek fel, látványos kontrasztot képezve elődeikkel. Éppen ezért nőhetett irányukban ilyen dinamikusan a választópolgárok szimpátiája. Palpatine elődje Valorum főkancellár volt, akinek népszerűtlensége szinte kézzel tapintható a Baljós árnyakban. Láthatjuk, hogy Palpatine szenátor célja nemesnek tűnik. Egy elaggott, korrupt és bürokrata vezetőkből álló kormányzatot akar leváltani. Egy olyan testületet, mely tehetetlenül szemléli egy parányi bolygó idegen katonai hatalom által történő jogszerűtlen lerohanását (nem is beszélve a valószínűleg tömeges humanitárius jogsértésekről), és nem képes adekvát válaszlépésre. Az egész szituáció egyébként a nemzetközi közösség, illetve az ENSZ ’90-es évekbeli súlyos mulasztásait idézheti emlékezetünkbe. Gondoljunk csak arra, hogy a ruandai vagy a délszláv válságok esetében milyen lassú volt az ENSZ reakcióideje, és ez mennyi véráldozatba került az emberiségnek.
galacticsenate.pngPutyin is kaotikus viszonyokat örökölt hivatalbeli elődjétől, Borisz Jelcintől. Jelcin elnökségének utolsó egy-két évében borzasztóan elharapódzott az állami korrupció, nem is beszélve az új tulajdonosi osztály, az ún. oligarchák megerősödéséről. A helyzetet csak tetézte, hogy Jelcin elnök közvetlen környezete, sőt családtagjai is korrupciós vádak kereszttüzébe kerültek (Mabatex-ügy). Jelcin végül is nemcsak korrumpálódott, de hivatali ideje vége felé mentális állapota is rohamosan romlani kezdett, nem is beszélve alkohol- és szívproblémáiról.

Láthatjuk tehát, hogy mind Palpatine, mind pedig Putyin egy olyan történelmi pillanatban ragadták magukhoz a kormányrudat, amikor egy demokratikus államrend belső bomlása már feltartóztathatatlan, és a szétesés csak idő kérdése. A Galaktikus Köztársaság és az Orosz Föderáció működését egyaránt korrupció és tehetetlenség bénítja. Mindkét esetben megkérdőjeleződik a demokratikus intézményrendszerbe vetett hit. Valorum kancellárt és Jelcin elnököt egyaránt népszerűtlenség övezi. Viszont mindkettejük javára írható, hogy – inkompetenciájuk ellenére – antitotalitárius vezetőként viselkednek. Valorum hisz elavult és a gyakorlatban nem igazolódó eszméiben, és Jelcin is igyekszik minél inkább eltávolodni a Szovjetunió halványuló árnyékától (a ’90-es években Oroszország számára egyébként a legfőbb minta Amerika). Azonban mindketten kudarcra vannak ítélve.

Mindig megvan a lehetőség rá, hogy egy államerősítő program túlpörög, és autoriter fordulatot vesznek az események. Palpatine esetében nyilvánvalóan tudatos lépések sorozatáról van szó: az államerősítő intézkedések csupán a látszatot szolgálták, ahogy a klónháború kiprovokálása is a Köztársaság erózióját célozta. Putyin „óvatosabb” volt: ő a hatalomra kerülése után nem köteleződött el rögtön az autoriter államvezetés irányába. Azonban – Palpatine-hoz hasonlóan – ő is rögtön leszámolt azokkal a rétegekkel, melyek a hatalmát veszélyeztették. Először is letörte az oligarchikus csoportok szarvát. Értésükre adta, hogy ezentúl a nagypolitikába nem lesz beleszólásuk, és nem érvényesíthetnek magánérdekeket. Másrészt a regionális eliteknek is „odacsapott”, helyreállította az alkotmány egységét. Palpatine ugyanúgy számolt le az Amidala szenátor és Bail Organa körül csoportosuló erőkkel, akik nem nézték jó szemmel az autoriter fordulatot. Mindkét vezető azonnali lépéseket tett hatalmuk megszilárdítása érdekében.
vladimir-putin-014.jpgPutyin eleinte olyan vezető képét alakította ki magáról, aki tiszteletben tartja a demokrácia játékszabályait, de elnökségének autoriter vonásai azért már elég korán kiütköztek. Beszédes, hogyan reagált a drámai eseményekre a Dubrovka utcai túszejtés során, 2002 októberében. Azonban ennél is jellemzőbb a 2003-as Jukosz-ügy. A putyini vezetés egy pénzmágnást lehetetlenít el olyan antidemokratikus eszközökkel, hogy azzal már a nyugati politikusok ellenszenvét is kivívják, és akkor még nem is beszéltünk a 2003 decemberi soros parlamenti választásokról, ahol is Putyinék egyenlőtlen kampányfeltételeket teremtenek, a saját pártjukat segítendő. Eddigre már felerősödnek az államvezetés autoriter jegyei. Azóta pedig ki is teljesedett az autoriter irányvonal – gondoljunk csak olyan dolgokra, mint az NGO-król hozott törvény, az utcai tüntetések lebonyolításának szigorítása, a homoszexualitás propagandájának tiltása, az enyhén szólva meglepő halálesetek, újságírók gyanús körülmények között történő eltűnése, de akár olyan jellemző eseményeket is említhetnénk, mint a grúz-orosz háború vagy az ukrán válság, melyek alkalmával Oroszország agresszorként lépett fel más államokkal szemben, komolyan megsértve azok szuverenitását.

Palpatine kancellár, azaz az Uralkodó szintén fokozatosan, de intenzíven teljesítette ki centralizációs/autoriter törekvéseit. Először belső ellenfeleivel – a Jedi Renddel és a hozzá nem feltétlenül lojális politikai csoportokkal vagy személyekkel (pl. Bail Organa szenátor) számolt le, majd bábtestületté züllesztette, végül pedig megszüntette a már amúgy is tetszhalott állapotban lévő Galaktikus (illetve később Birodalmi) Szenátust. Mindkét vezetőre jellemző egyébként, hogy szeretnek adni a látszatra, és a demokratikus intézményi struktúra bizonyos elemeit akkor is fenntartják, amikor azok már teljesen kiüresedettek.

Ilyen például a Szenátus intézményének prolongálása Palpatine részéről, vagy Putyin részéről a döntés, hogy második elnöki ciklusának lejárta után nem kezdeményezett alkotmánymódosítást annak érdekében, hogy megkezdhessen egy újabb terminust, hanem korábbi kampánystábjának kulcstagját, Dmitrij Medvegyevet emelte elnöki pozícióba, aki amolyan kesztyűs bábként, vagy ha úgy tetszik, kirakatemberként szavatolt a valójában már nem létező demokratikus működésmód fennmaradásáért. A tandemokráciaként elhíresült modellt azonban egyértelműen továbbra is Putyin dominálta, aki néhány évig miniszterelnökként tevékenykedett, és az esetek többségében szűkre szabta Medvegyev mozgásterét.
screen-shot-2015-03-23-at-9_59_49-am1.jpgAz viszont valószínűleg már tényleg csak véletlen egybeesés, hogy a Palpatine ármánykodásainak kezdetét megéneklő Baljós árnyakat éppen 1999-ben mutatták be a mozik. Abban az évben, amikor Vlagyimir Vlagyimirovics csillaga is felragyogott.

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikaiplan.blog.hu/api/trackback/id/tr908332324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FOUREY · http://baloldaliliberalis.blog.hu/ 2016.01.30. 19:14:31

Ez nagyon szórakoztató írás volt! Ha nem tudatos utalást keresünk a Star Warsban, csak egy analógiát vélünk felfedezni a két dolog között, akkor ez egyrészt teljesen legitim dolog, másrészt jó alkalom arra, hogy újra végiggondoljuk azt, hogy az előzménytrilógia mennyire plauzibilis politikai dráma (eléggé) és arra is, hogy elgondolkodjunk azon, hogy milyen érdekes dolgok történnek körülöttünk a világban (nagyon). Arról nem is beszélve, hogy az ilyen párhuzamok nem csak tanulságosak, de rendkívül szórakoztatóak is tudnak lenni! Ahogy ebben az esetben is!

fércnél maradandóbb 2016.01.30. 20:44:10

A háborús propaganda receptje már ősidők óta: az ellenfél sátáni vagy vadállati vonásokkal való felruházása, csak az eszközök változnak. Már Lenin is a filmre esküdött, Göbbels csak tökéletesítette a módszert

Persze az csak addig működik zökkenőmentesen, amíg nincs aki megkérdőjelezze az állításokat. A Jukosz ügy Hodorkovszkijjal például minimum megkérdőjelezhető, miután a strasbourgi bíróság kvázi helybenhagyta az Oroszországban hozott ítléletet. Akkor meg hogy jön ide az önkényuralom igazolásaként?

fércnél maradandóbb 2016.01.30. 20:48:17

"az NGO-król hozott törvény, "

Az NGO-k jó része közismerten az amerikai Kongresszus vagy Soros által pénzelt szervezet. A külfödről pénzelt szervezetekre szigorú szabályok vonatkoznak US-ban is

Alec Cawthorne 2016.01.30. 20:54:11

@fércnél maradandóbb: Mindent Soros pénzel, nem tudtad? A világméretű szabadkőműves zsidó összeesküvéstől kezdve. ;) Szerintem ha tudod, hogy mi is volt pontosan a Jukosz-ügy, akkor nem lepődsz meg azon, hogy felhoztam. :)

Alick 2016.01.30. 20:58:37

Oroszország soha nem volt demokrácia, így a putyinizmus egyfajta modernizált cárizmus,a melyben "Putyin atyuska" egyfajta nemzetösszetartó figura. Etatista, ugyanakkor a nép egyszerű gyermeke szereti, ami azért Palpatine vonatkozásában nem volt egyértelmű.
Bár Palpatine-hez akkor inkább már Zsirijnovszkijt hasonlítanám...

Alec Cawthorne 2016.01.30. 21:08:37

@Alick: Ez igaz, de Jelcin a kilencvenes években tett erőfeszítéseket annak érdekében, hogy azzá váljon. Még ha nem is járt sikerrel. Nem is kérdés, hogy Putyin ezt meg sem próbálta. Egyébként igen, Vlagymir Vlagyimirovicsot imádja az orosz átlagember, szemben Jelcinnel vagy Gorbacsovval. Egyébként a VVP oroszul a GDP rövidítésnek felel meg, ha jól tudom. :D

gyászhuszár 2016.01.30. 22:23:43

szerintem Orbánra külsőleg sokkal jobban hasonlít a Kancellár, Már régóta figyelem, de komolyan, mintha egy családból jöttek volna..

nevetőharmadik 2016.01.30. 23:24:14

P - uty - in
P -alpat - ine (kiejtve "in")

Sőt, amerikaiasul

P - u - tin
P - alpa - tine

Véletlen? Nem hinném!

jogalany 2016.01.31. 02:06:24

Az összevetésből kimaradt, hogy Putyin egyedül gazdagabb, mint az összes magyar gazdag együttvéve. A hasonmása meg szegény.
Putyin magán vagyona 40 milliárd dollár.

medium size devil 2016.01.31. 02:15:49

@fércnél maradandóbb: Az adocsalas csak urugy volt. Meg akartak szerezni a Jukoszt es felreallitani a Putyin-ellenes Hodorkovszkijt. Mondj meg 3 oligarchat (a tobb ezerbol) akit ugyanigy kibasztak Sziberiaba.

medium size devil 2016.01.31. 02:25:34

@fércnél maradandóbb:

"A háborús propaganda receptje már ősidők óta: az ellenfél sátáni vagy vadállati vonásokkal való felruházása"

Igen, lasd pl. Soros demonizalasa.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.31. 07:40:19

"A putyini vezetés egy pénzmágnást lehetetlenít el olyan antidemokratikus eszközökkel, hogy azzal már a nyugati politikusok ellenszenvét is kivívják"

Hát, nem éppen.

A sokat lopott milliárdosokat az orosz nép válaszút elé állította:
- ezentúl figyelembe veszik az orosz érdekeket, s megtarthatják vagyonukat,
- nem veszik figyelembe az orosz érdekekt, ez esetben azonban igazolniuk kell minden fillérjük eredetét,

A Jukosz a második opciót választotta, abban a hiszemben, hogy a nyugat meg fogja védeni, s Putyin nem meri elszámoltatni őt. S vesztett. Ennyi az egész-

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.31. 07:42:43

@Alick:

Oroszország demokrácia, csak nem liberális demokrácia.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.31. 07:43:36

@jogalany:

Putyin vagyona kb. 1 millió dollár. A többit nyugati propagandaközpontok találták ki.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.31. 07:44:39

@medium size devil:

A cél más volt: Hodorkovszkij ne adhassa idegen kézbe a céget, ezzel ugyanis az USA stratégiai szerepet kapott volna. Ezt kellett megelőzni.

medium size devil 2016.01.31. 16:16:24

@BircaHang Média:

Ivan Marinov elvtars, elfelejted hol vagy es kiknek irogatsz. Ez a "josagos cár" vs. "gonosz bojarok" ocska parasztvakitas elmegy az orosz proliknak de mi pontosan tudjuk hogy Putyin valojaban a legnagyobb oligarcha.

medium size devil 2016.01.31. 16:21:10

@BircaHang Média: Az orosz hatosag siman es jogszeruen megakadalyozhatta volna a Jukosz amerikaiaknak valo eladasat. Hodorkovszkijt mint Putyin ellenfelet kellett eltavolitani. Szerencseje volt, Putyin akkor meg jobban adott a latszatra, ma mar ugyanugy csecsen banditakkal lovetne agyon mint Nyemcovot. Tenyleg, a Nyemcov nyomozas hogy all, mit tudsz? Megvannak a felbujtok?

medium size devil 2016.01.31. 16:29:10

@BircaHang Média: Putyin vagyona pont 1 milla dollar, es te ezt pontosan tudod, AHA. Meg vagyok gyozve. Szerintem szamold ujra birkabaszo, valahol elrontottad. Erdemes megnezni kik Putyin jobaratai az EU-bol: a ven szarhazi korrupt Blatter, Platini, a pojaca stilusu keresztapa Berlusconi, az idiota adocsalo bukott szinesz Depardieu, stb.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.31. 20:08:41

@medium size devil:

Hodorkovszkij azt hitte megtarthatja a lopott vagyont, s nem kell figyelembe vennie az orosz nép érdekeit. S tévedett. Van ez így.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.01.31. 20:09:16

@medium size devil:

Oroszország mindenkivel igyekszik jóban lenni,

medium size devil 2016.01.31. 20:24:16

@BircaHang Média:

A bevallott jovedelmebol meg a karora gyujtemenyere se futna. Reszvenyes a Gazpromban, Szurgutban, stb. Valojaban nem is nagyon kell a latszatra adnia - ki vizsgalna ki a vagyoni helyzetet?

medium size devil 2016.01.31. 20:28:12

@BircaHang Média: Bezzeg a tobbi behodolt oligarcha mind visszaadta a vagyonat a "nepnek"... menj mar a picsaba egy ropke pillanatra.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.01. 05:43:48

@medium size devil:

Mint minden más ország esete: a különbség, hogy Oroszország senkit sem támadott meg az elmúlt 25 évben,

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.01. 05:44:16

@medium size devil:

Nem visszaadta, de figyelembe vette a nép érdekeit is.

fércnél maradandóbb 2016.02.03. 13:43:12

@medium size devil:
Hodorka ki akarta lopni az orosz medve talpa alól az olajat, de a medve rámordult. Minden egyéb csak lényegtelen körülmény

fércnél maradandóbb 2016.02.03. 13:52:03

@medium size devil:
Sorosisztán ellen háborút hirdettek volna? Mert ez még nem jutott el hozzám

Soros viszont valós háborúkba kevert más országokat. Grúzia és Ukrajna esetében például főkolompos, meg is szívta mindkettő. Neki persze kevés a vesztenivalója, így aztán könnyű uszítani

jogalany 2016.02.04. 21:46:54

@BircaHang Média:
Putyin vagyona 40 milliárd dollár, Putyinak csak a Yachtja 35 millió dollárt ér. A yacht fenntartását közpénzből csinálják.
Annyira véded, fizetnek neked ezért Moszkvából ?

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.05. 06:02:03

@jogalany:

Nem Putyin vagyona 878 milliárd dollár, s van egy saját űrhajója is a Hold sötét oldalán.

Jachtja viszont nincs. Helyette magán atomtengeralattjárója van. Sőt abból is több, minden óceánon 1-1.

jogalany 2016.02.06. 20:46:25

@BircaHang Média:
Téged Moszkva fizet.
Putyinak van egy 35 millió dolláros yachtja, és azt állítják orosz hivatalnokok, hogy közpénzből tartja fenn. Orbánnak is van egy yachtja Francia zászló alatt, az csak 600 millió volt.
Putyin pénzvagyonát 40 milliárd dollára becsülik, de most Spanyolországban építkezik, hatalmas házat, több úszómedencével. Putyin nem egy űrlény nagyon is földi halandó, de abból az okosabb, a zsidó származásúakból.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.07. 08:46:23

@jogalany:

Тévedsz. Orbán vagyona 547 milliárd dollár. Övé többek között a kazahsztáni űrközpont és Tanganyika teljes tengerparti övezete. Emellett van egy liechtensteni zászló alatt úszó tengeralattjárója.
süti beállítások módosítása