Amerikai Plán

"Tudom, mi vagy te. Az örök otthon."

TOPLISTA – A 10 legjobb Star Wars-videojáték Tenebra szerint (2. rész)

2015. november 18. 16:06 - Tenebra

darth_revan_by_uncannyknack-d809qco.jpg

Kereken egy hónap maradt a Star Wars VII. részének, az Ébredő Erő magyarországi bemutatójáig. Ennek alkalmából gyűjtöttem össze 10 olyan Star Wars-játékot, mely legalábbis számomra meghatározó volt, és ügyesen egészítette ki az Univerzumot, amit a Disney kisajátított. Sőt, mint azt a fennmaradó első öt helyezett léte is bizonyítja, néhány esetben a videojátékok még jobbak, komplexebbek is tudtak lenni, mint George Lucas legjobban sikerült alkotásai (a Birodalom visszavág és a Sithek bosszúja). Lássuk hát, melyek is ezek a programok, amelyeket minden Star Wars-rajongónak végig kellene játszania, függetlenül attól, hogy a játékos szubkultúra tagja-e vagy sem! (Ja, és nem tudom elégszer hangsúlyozni: a poszt kezdőképén nem Kylo Ren, hanem Darth Revan van. Ugye, milyen hátborzongató a hasonlóság? Nem szép dolog a lopás, kedves Disney!)

5. Star Wars: Republic Commando
Az akciójátékok sorához tartozik ez a remek program, mely a Sithek bosszúja előtti időkben, a Klónháború kellős közepében játszódik. A Republic Commando szintén egy, 2005 környékén népszerű trendet lovagol meg, a taktikai akciójátékok divatját. A Rainbow Six vagy a SWAT sorozat ihlette Republic Commandóban a Battlefrontokhoz hasonlóan „mezei” fegyveres alakulat katonáját alakítjuk. Illetve pontosabban egy klónokból összeállított, önálló identitással bíró elit osztagot, mely a Köztársaság nevében akciózik a Kereskedelmi Szövetség ellen. A Delta csoportot irányítva három csapattársunknak osztogathatunk parancsokat. Így nem az egyéni hőstettek, hanem a kiváló csapatmunka lesz a sikeres akciók mozgatórugója. Továbbá a játék különlegessége, hogy szubjektív nézetből, egy sisakon keresztül látjuk a világot, így tényleg olyan, mintha magunk is rohamosztagosok lennénk. Fegyvereink között pedig a különféle lőfegyverek mellett ott szerepel a gyilkos vibropenge, mely bár csak egy rövid szúrásra képes, de az halálos, ha közel kerül hozzánk az ellen (aki lehet droid, geonózisi talpas vagy akár egy wookie is). Így rendkívül dinamikus, izgalmas harcokban lesz részünk egy, az eredeti univerzumot okosan továbbgondoló történetben. Kár, hogy mindez igen rövid ideig tart, és sajnos azóta sem készült folytatása. Pedig se nem volt túl nehéz, se nem volt túl szöszölős a SWAT-hoz képest. A parancsokat gyorsan oszthattuk ki, és a dinamikus rajtaütéseken volt a hangsúly, így érthetetlen, miért nem lett ebből a franchise-ból is trend. (Elvileg készült volna egy folytatás, és egy hasonló, 1313 című akciójáték, de miután a Disney gyakorlatilag befagyasztotta a LucasArtsot a Star Wars-rajongók világában kiadott „66-os parancs”, vagyis a jogok átruházása után, így ezek a játékok sem realizálódtak soha.)

swrcd_5.jpg

4. Star Wars: Jedi Knight – Dark Forces II
Mint korábban írtam, a negyedik helytől kezdve tényleg legendák következnek. Nos, a Dark Forces-sztori egy ilyen legenda. A Dark Forces mondjuk még egy 1995-ös lövöldözős játék volt, mely a Doom népszerűségét lovagolta meg, és gyakorlatilag egy Kyle Katarn nevű lázadó zsoldossal kellett akcióznunk. Az 1997-es Dark Forces II viszont azért lett klasszikus, mert végre behozta a játékba, amire minden Star Wars-rajongó éhezett: a fénykardot és az Erőt. Kyle Katarnt a második részben jedivé képezhettük, és a sztori egy bizonyos pontján megszerezhettük apja, Morgan zöld fényű fegyverét. Az akció így még izgalmasabb lett, hiszen a puskák mellett a kardozás egészen más játékmenetet és ügyességet kívánt meg. Emellett a remek sztori (melyet a kissé B-filmes, de maximálisan Star Wars-hangulatot árasztó élőszereplős átvezetők színesítettek) biztosította, hogy több, velünk egyenrangú sötét jedivel is összecsaphassunk. E történet szerint egyébként létezik a Jedik Völgye, ahol iszonyatos hatalmú Erő koncentrálódik. Igen ám, de ennek térképét egy diszk rejti, mely valahol a Galaxisban bolyong. Erre fáj a foga a Birodalmat megkaparintani akaró Jerecnek, a sötét jedinek, és Katarnnak is, aki bosszút akar állni apja haláláért Jerecen. Annyira nem eredeti sztori, de a megvalósítása pazar, és hamisítatlanul Star Wars. A játék különlegessége mindezen túl pedig az, hogy attól függően, mely oldal erőit használjuk (például gyógyítás vagy erővihar), a Jedik vagy a Sötét Oldal pártjára sodródunk. Így eljön a pont a sztoriban, mikor ezen választásoktól függően Kyle vagy jedi marad vagy átáll. Ha túl sok sötét erőt használtunk, akkor bizony fordul a kocka, és nem a Galaxis megmentéséért, hanem a Birodalom trónjáért fogunk harcolni. Mindezt változatos, hatalmas helyszíneken, fifikás fejtörőkkel és persze sok lövöldözéssel és kardcsapással. Aki kihagyta eddig, legalább az átvezetőket nézze meg YouTube-on, mert sokat hozzátesznek a klasszikus Star Wars-filmekhez (ja, igen: a Jedi Knight a Jedi visszatér utáni időkben játszódik).

Érdekes kiegészítője volt a Dark Forces II-nek a Mysteries of the Sith, melyet tulajdonképpen ezzel a programmal kell egy szinten emlegetni, ha az alapjáték erényeit nem is képes túlszárnyalni. Ebben a Mara Jade nevű megtért bérgyilkos jedit alakítjuk Kyle Katarn mellett, és a sztori szép lassan személyes jellegűvé válik, ahogy Kyle folyamatosan a Sötét Oldal befolyása alá kerül, és egy Sith romban meg is bolondítja a Sithek Erője. Mara feladata, hogy visszatérítse egykori mesterét a helyes útra. Ez a sztori szerencsére kellőképp érdekes, és a Mysteries of the Sith rendkívül komorra, egyedire sikeredett a Star Wars világán belül, ám játékmenetében nem sok újat tud hozzátenni a Dark Forces II-höz, így inkább csak az érdekes sztori és karakterek miatt érdemes megemlíteni.

shot0032.jpg

3. Star Wars: Knights of the Old Republic II – The Sith Lords
Kicsit nehéz beszélni erről a játékról az első rész nélkül, de hát mit csináljunk, ha az került előkelőbb helyre? Nos, a KotOR nem tett mást, mint kb. 3000 évvel előrébb helyezte a sztorit. Nincs se Luke, se Vader, se Galaktikus Birodalom. A Sithek még nem bujkálnak, sőt a Sith Birodalom virágzik, ahogy a Jedik Rendje is békében él a Dantooine-on, és képzi a padawanokat. Egészen addig, míg egy Revan nevű Mester és tanítványa, Malak egy küldetésük során (melyet a manadolriai háborúban kell végrehajtaniuk) valami ősi és sötét dologra bukkannak. A kapcsolat megszakad velük, és mikor a jedik újból viszont látják őket, már mint Darth Revan és Darth Malak térnek vissza, iszonyatos erővel. Malak viszont elárulja mesterét, és Revan ellen fordul – akihez az első rész főhősének, karakterünknek igen sok köze van. Ezt a sztorit göngyölíti tovább a II. rész is, de itt már egy, a jedi rendből kitagadott „harmadik utas” lovagot fogunk alakítani, aki a Millenium Falconhoz hasonló Ebonhawk nevezetű hajóval kutatja fel a Revan-féle háború után azokat a jediket, akik kiátkozásában részt vettek. Hogy bosszút áll-e rajtuk vagy meggyőzi őket az összefogásról, az csak rajtunk múlik – illetve Kreián, a mellénk szegődött rejtélyes jedi (?) idős nőn, aki afféle mesterünkként küldetésünk során kioktat minket a két szembenálló fél „sötét oldal”-áról.

A KotOR-ok szerepjátékok. Azaz karakterunk fejlesztése, alakítása teljes mértékben a mi feladatunk. Így rendkívül intelligens, inkább stratégiai játékokhoz hasonló, pontok alapján („dobókockával” számoló) harcrendszer áll rendelkezésünkre, melyet persze fénykardunkkal és erőnkkel használhatunk ki. Emellett pedig csapatunkat, hajónkat is fejleszthetjük, és beszédbe elegyedhetünk a Star Wars filmekből és könyvekből ismerős bolygók lakóival. Eljuthatunk a Korribanra, az ősi Sith bolygóra, ahogy a romokban heverő Dantooine-ra, a jedik egykori főhadiszállására is. Döntéseink pedig kihatással vannak a sztorira: míg a Jedi Knightban azért behatárolt volt, mik lehetünk, itt teljes mértékben rajtunk múlik, melyik utat választjuk. Maradhatunk renegát is, aki Kreiának engedelmeskedve kiirtja a jediket és a sitheket, hogy megsemmisítse az Erőt. Illetve ő maga, egyedül legyen a Sith Nagyúr, aki irányítja a Galaxist. S ami nagy újdonság a második részben, az az, hogy csapatunkat is jedivé képezhetjük, ha sokat beszélgetünk velük, és áttérítjük őket saját hitünkre. Ez persze nehéz feladat, de pont ettől olyan komplex és intelligens a KotOR II, hogy nemcsak a harcról, hanem a beszédről is szól a játék. (A beszédben egyébként még több elmetrükköt is alkalmazhatunk, ala Obi-Wan Kenobi.)

Tehát a KotOR II. minden szempontból kiemelkedő, emlékezetes, örök klasszikus, mely valóban következő hatványra emeli a Star Wars-élményt. Amiben jobb, mint az első rész, az az igazán merész módon komor, szinte már revizionista Star Wars-atmoszféra (nincs is klasszikus főcím, és a zenék is komótosabbak, karcosabbak, John Williamst alig alkalmazták a fejlesztők). S itt tényleg eltűnik a jó és rossz megkülönböztetés, Jedi és Sith ugyanolyan a történetben. A Jedik a Rend fanatikusai, akik már-már ortodox módon dogmatikusak és szűklátókörűek, a Sithek pedig bizonyos szempontból megérthetők, bár bestialitásuk és brutalitásuk sokszor taszító is. De semmiképp sem jobbak vagy rosszabbak a Jedi Rendtől. Vrook Mester például érthetetlen, miért a jedik oldalán áll, mikor szemrebbenés nélkül képes lenne kivégezni minket (már, ha hagynánk). Jómagam soha az életben nem álltam a Jedik oldalára, mert utálatos számomra a dogmatizmusuk – pedig a filmek alapján inkább a Jedik pártján voltam sokáig. De a KotOR-ok megértetik velünk, hogy ez a Rend sem jobb egy centtel sem azoknál, akiket el akarnak pusztítani (a Sithek bosszújában mondjuk Mace Windun keresztül már befigyel a Vrook-féle vonulat).

qzzdtc_vkugq_878x0_z-z96kyq.jpg

2. Star Wars: Jedi Knight II – Jedi Outcast / Jedi Academy
Csupa folytatásról szól ez a lista, de hát nézzünk magunkba: a Star Wars-filmek közül is a folytatások a jobbak (Birodalom visszavág és a Sithek bosszúja). Nincs ez másképp a játékvilágban sem. A Jedi Knight sztoriját mondjuk sem az Outcastnak, de még inkább a Jedi Academy-nek nem sikerült túlszárnyalnia, azonban játékmenet tekintetében olyan maradandót alkottak, hogy így majdnem tizenöt év távlatából is ugyanazzal a lelkesedéssel és izgalommal vesszük elő őket, mint 2002-2003 környékén.

Amiben a Jedi Outcast és az Academy újat hoztak, az a fénykard párbajok. Tudom, a Jedi Knight első részében is voltak kardozások, de aki játszott a Dark Forces II-vel az tudhatja, hogy egyfelől ezek amolyan főellenség-küzdelemre korlátozódtak, másfelől pedig igazából csapkodásról szóltak. Nem volt bennük túl sok dinamika, és agy sem túl sok kellett hozzá. Az Outcast viszont meglátta és adaptálta az új filmek erényeit. Hiszen Lucas nagyon sokat adott a külsőségekre az előzmény-trilógiában, és a fénykardozásokhoz Ewan McGregornak, Liam Neesonnak vagy a Darth Mault alakító színésznek harcművészeti leckéket kellett vennie. Ami meg is látszik a végeredményen, hiszen a klasszikus trilógia enervált, öreges, nyugdíjas összecsapásaihoz képest (jó, a Birodalom visszavág Luke versus Vader csatája remek) szemet gyönyörködtetők a Baljós árnyak párharcai. A Jedi Outcast tulajdonképpen ezeket a mozdulatokat vette át, így a klasszikus filmek atmoszférája és az új filmek koreográfiái találkoznak. Ráadásul a Jedi Academy végre dupla fénykardokat és Darth Maul fénybotját is engedélyezte számunkra, így a kardharcok még intenzívebbek lettek. Nem véletlenül vált a Jedi Academy kultikussá az online többjátékos csatákat kedvelők körében, hiszen rendkívül sokat lehetett taktikázni benne a különféle kardok kiválasztásával, melyeket az erővel kombinálva még ügyesebb kivégzéseket lehetett végrehajtani. Nem is értem, a The Force Unleashedet miért nem a Jedi Knightokat készítő Raven Software-nek adta a LucasArts, ezerszer jobb játék lehetett volna.

Persze azért a Jedi Knight-folytatások sem hibamentesek, hiszen sztoriban annyira nem erősek, mint a Dark Forces II. Az Outcast még csak-csak elmegy, de a Jedi Academy kifejezetten klisés és erőltetett, még akkor is, ha visszahozza a választási lehetőséget. Az Outcast pedig jó lenne, csak kár, hogy újrahasznosítja a Dark Forces II fordulatait, így annyira eredeti dolgot nem mutat fel. De játékmenetében ez is pazar rész, ezért emeltem ki. A Jedi Academy-t legszívesebben egy hellyel hátrébb toltam volna, mert az Outcast fejtörői, fifikás feladványai ebből azért hiányoznak. Avagy gondolkodni nem kell túl sokat a Jedi Academy-ben, csak utat vágni magunknak. E problematikától függetlenül viszont mindkét rész összecsapásai rendkívül lenyűgözők mai napig, és megunhatatlanok még a játék vége felé közeledve is. Hiszen nemcsak mezei rohamosztagosokkal, de fénykardos ellenfelekkel is jócskán találkozunk (ami kicsit irreális persze, ismerve a filmek sztoriját – hiszen Sithekből és Jedikből is elvileg jó kevés van, még akkor is, ha a főgonosz Dessan és Tavion, illetve Luke Skywalker a Yavinon képzést folytat). Én mostanában vettem elő újra a Jedi Outcastet, és hatalmas élmény, ahogy szép lassan átlövöldözöd magad a birodalmiakon, majd hirtelen Dessan, a ronda sith gyík torkon ragad, és Kyle Katarnt alakítva kénytelen vagy ismét a jedik útjára lépni. Amúgy Kyle-ról tudni kell, hogy amolyan „Han Solo jediként” figura. Azaz ismeri az Erőt, de utálja is, és cinikusan viszonyul a jedikhez – és mindenhez. Nagyon jó fej karakter, öröm őt irányítani. Kár, hogy a Jedi Academy-ben csak mellékszereplő, és Jaden Korr, akit megformálunk, egy igencsak feledhető semmi.

jkjo.jpg

1. Star Wars: Knights of the Old Republic
Végül elérkeztünk örök kedvencemhez, melyet sokan máig a legjobb Star Wars témájú játéknak tartanak. Az első rész sztorijáról és a KotOR-széria koncepciójáról már szóltam, azonban szükséges elidőzni még egy kicsit ennél, mert ezen epizódnál talán még katartikusabb a cselekmény, mint a másodiknál. A Sith Lords, a második rész inkább komorsága, és analitikus attitűdje miatt emelkedik ki, a KotOR I. viszont drámai és epikus egyszerre. Sötét az atmoszféra itt is, de ez még sokkal inkább hasonlít a klasszikus filmek világára. A sztori szerint mi egy amnéziás jedit alakítunk, aki épp a Malak – Revan árulás alatt került a Köztársaság oltalma alá. Hamarosan találkozunk a másik főhőssel, Bastillával, aki elvisz minket a Jedikhez, ahol kiképeznek minket. Majd elküldenek, hogy kutassuk fel, mi az a Starforge. Nos, semmi jóra ne számítsunk, mert még a Halálcsillagnál is pusztítóbb fegyverre bukkanunk, mely most Darth Malak birtokában van. Utazásunk során pedig olyan titokra derül fény, mely alapvetően változtathatja meg attitűdünket.

A KotOR ugyanúgy szerepjáték, mint a második rész. Itt is mindenféle képességet szerezhetünk, és kovácsolhatunk magunknak különféle fénykardokat az utunk során megszerzett alkatrészekből és a speciális erőkristályokból. Lehetünk inkább pengespecialista Őrszemek vagy erőhasználó Jedi Mesterek, a döntés rajtunk áll. Háromfős csapattal szállhatunk szembe a különféle bolygókon található ellenfelekkel, s itt is interakcióba léphetünk bárkivel. Ahogy a Sith Lordsban, úgy ebben a részben is fontosak lesznek döntéseink, és nagy hangsúly tevődik a párbeszédekre. Főként Bastillával, akit attól függően, hogy a Sötét vagy a Világos Oldal elkötelezettjei (illetve férfiak vagy nők) vagyunk, akár el is csábíthatunk.

Ami miatt ez, és nem a minden szempontból „több” második rész került az első helyre, az a sztori. A Darth Revan – Malak párharc, a Bastilla-fejlődés, és a Starforge titka annyira jóra sikeredett, hogy szabályosan a hatása alá kerülünk a KotOR-nak. Mikor először játszottam vele, emlékszem, minden percben, a vonaton, az iskolában, az egyetemen, az utcákon, sőt még álmomban is a játék zenéje ment a fejemben, és a döntéseken, a fordulatokon gondolkodtam. Hatalmas élmény mindannyiszor átélni azt a fordulatot, ami az utolsó bolygón következik be, az ősi, sötét Erőt használó Rakata nép fellegvárában, ahol komoly morális döntést kell hoznunk – illetve sajnos a kiváló karakterek közül vagy egyiktől vagy másiktól meg kell válnunk. Mert amúgy mindenkihez kötődni fogunk, nagyon, mivel itt sincs se jó, se rossz oldal – a Jedik már itt is felfoghatók ugyanolyan fanatikus barmokként, mint a Sithek, akik ellen megszállottan harcolnak. Ezt fel is hozza egyik társunk (Carth), jogosan. Abszolút megszűnik már ebben a részben is a mítosz, ami a Jediket övezi, és pőrén áll előttünk a Konklávé. Így a Sötét Oldal nem is annyira mesterséges választás, mintsem logikus döntés eredménye lehet, főleg, ha meglátogatjuk a Korribanon a Sith Akadémiát, ahol behatóbban megismerkedhetünk a Sith tanításokkal. Melyek persze ugyanolyan dogmák, mint a jedik tanai, de mégis alternatívák, rámutatnak, hogy nem a jediké az abszolút igazság.

star-wars-knights-of-the-old-republic_20030503185220_9508_nfh.jpg

***

TOP 10 Star Wars-videojáték Tenebra szerint:

10. Star Wars: Racer

9. Star Wars: The Force Unleashed – The Ultimate Sith Edition

8. Star Wars: Empire at War

7. Star Wars: Battlefront 1-2

6. Star Wars: X-Wing

5. Star Wars: Republic Commando

4. Star Wars: Jedi Knight – Dark Forces II

3. Star Wars: Knights of the Old Republic II – The Sith Lords

2. Star Wars: Jedi Knight II – Jedi Outcast / Jedi Academy

1. Star Wars: Knights of the Old Republic

 

TOPLISTA – A 10 legjobb Star Wars-videojáték (1. rész)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikaiplan.blog.hu/api/trackback/id/tr848089168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A nép fia 2015.11.18. 16:53:35

A listák azért vannak, hogy ne értsünk velük egyet.
Rouge Squadron 3D?!?

Tenebra 2015.11.18. 17:20:41

@A nép fia: Az 1. részben megemlítem, bár nekem az X-Wing jobban tetszett. De a Rogue Squadron is jó kis játék, elvoltam vele. :D

Alec Cawthorne 2015.11.18. 18:05:18

Számomra is emlékezetes volt a Rogue Squadron, és a Jedi Knight-produktumok is szórakoztatóak voltak, bár megmondom őszintén, én soha nem vonzódtam annyira a SW-játékokhoz. Ideig-óráig lekötöttek ugyan, de sosem alakult ki bennem szenvedély irántuk. A legtöbbet egyébként az első rész játékverziójával játszottam. Ma már nem venném elő, a maga korában is eléggé gáz volt a grafikája, de engem módfelett szórakoztatott, hogy (az akkoriban, a '90-es évek végén rám nagy hatást gyakorolt) film cselekményét játszhatom végig. Ma már persze a filmről is más a véleményem. :) A harmadik rész játékváltozata már jobb volt, azzal is eltöltöttem egy kis időt. Ebből is látszik azt hiszem, hogy én azt szerettem legjobban, ha egy-egy játékban egy filmbéli karaktert irányíthatok vagy filmbéli eseménysort játszhatok újra. A filmen kívüli univerzum, amit ezek a játékok bemutattak, annyira nem foglalkoztatott. És persze főként azokkal a játékokkal tettem próbát, melyben lehetett fénykardozni. :D

Egyébként ez a Darth Revan - Kylo Ren hasonlóság tényleg elképesztő, fene a Disney pofáját! :)
süti beállítások módosítása