Amerikai Plán

"Tudom, mi vagy te. Az örök otthon."

Kis nagy ember. In memoriam Kun Vilmos

2015. szeptember 17. 21:20 - Alec Cawthorne

Életének 89. évében meghalt Kun Vilmos színművész. Elment az utolsó "nagy öreg". Néhány évvel ezelőtt Kenderesi Tibor halálhírének hallatán éreztem hasonlót, mint most: egy igazi, régi vágású színészbölény (és szinkronkiválóság), régi, nagy idők tanúja, mellék- és epizódszerepek magas színvonalú alakítója, s egyben igen kellemes egyéniség távozott. Markáns, bizalmat keltő jelenség hagyta itt az árnyékvilágot, aki filmen, szinkronban egyaránt kiválóan érvényesült, annak ellenére, hogy legtöbbször kis feladatokat kapott. Olyan filmekben tűnt fel, mint a Mephisto, az Elveszett illúziók, a Napló gyermekeimnek (utóbbihoz csak hangját kölcsönözte) vagy A napfény íze, de még a közelmúlt olyan kétes értékű alkotásaiba is élénk színeket csempészett, mint a Rinaldó vagy a Sorstalanság. A Szomszédok kedves mellékszerepével pedig milliók szívébe lopta be magát. 

Kun Vilmos mindig nyugalmat, derűt sugárzó, megnyugtató karakter volt. Leginkább összetéveszthetetlen, gyönyörűen zengő orgánumát kedveltem. Számos legendás szinkronszerepet őriz tőle a kollektív emlékezet. Kevés ilyen tekintélyt parancsoló, érdes, szétcigarettázott hanggal találkozhattunk. Szabó Ottó, Csákányi László, Gáti József mérhető hozzá e téren. Többször kölcsönözte John Gielgud magyar hangját. Laurence Olivier, Robert Mitchum, Ian McKellen, Ian Holm, Brian Cox, Trevor Howard, és egy seregnyi másik színészkiválóság is megszólalt Kun Vilmos orgánumán. Személyes kedvencem tőle a Vaklárma című komédia izgága nyomozójának ragyogó portréja, valamint a Tizenkét dühös ember '97-es adaptációjában az idős, Hume Cronyn által alakított esküdt szerepe. Nagyszerű volt A Polip című olasz széria Antinari bankáraként is: voltaképpen lubickolt e kivételes, negatív karakter bőrében. A Katona József Színháznak alapító tagja volt, számos kiváló színdarabban láthatta a nagyérdemű közönség az elmúlt évtizedek során. Nagyszerű művészt veszített el a magyar színházi- és filmvilág, ám elmondhatjuk, hogy Kun Vilmos szép kort ért meg, s kerek karriert hagyott maga után. Nyugodjék békében! 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikaiplan.blog.hu/api/trackback/id/tr27796636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2015.09.18. 08:31:12

Pont a napokban jutott eszembe, hogy milyen rég hallottam őt szinkronizálni. Nyugodjék békében! A Vaklárma nekem is az egyik kedvencem tőle.

Alec Cawthorne 2015.09.18. 20:20:50

Felteszem, jó ideje nem szinkronizált már. Viszont azt olvastam, hogy még tavaly ősszel is színpadra lépett a Katonában. Hiányozni fog. :(

Finta László · http://reakciosreflexiok.blog.hu/ 2015.09.20. 12:45:17

@Alec Cawthorne: Igen, tavaly ősszel még játszott a színpadon a felségével, Olsavszky Évával.

Örülök, hogy megemlítetted A polip harmadik évadjának Nicola Antinariját! Kun Vilmos orgánuma felülmúlta a karaktert játszó Alain Cuny hangját, pedig ő sem volt éppen kispályás.

Alec Cawthorne 2015.09.20. 16:34:52

@Lord Meldrum: Bizony, remek volt A Polipban. Félelmetes ridegséggel és magabiztossággal vértezte fel a bankár karakterét.
süti beállítások módosítása